Historik

För 20 år sedan stod vår grundare, Atossa Soltani, öga mot öga med brasiliens dåvarande president Fernando Cardoso. Omringad av journalister från hela världen fördömde hon hans "plan för Amazonas" som innebar vägar och elnätssystem som skulle sicksacka över hela regnskogen. Dessa planer skulle vara förödande för inte bara regnskogen men även för de urfolk som kallar det för sitt hem.

Atossa visste att urfolken bara representerar 4 % av jordens befolkning, men att de skyddar 80 % av världens biologiska mångfald. Det är precis därför som hon, den 11:e mars 1996, grundade Amazon Watch för att skydda regnskogen och stödja, samt lyfta fram, urfolkens rättigheter. 

 
Atossa Soltani, skådespelerskan Sigourney Weaver på besök i Amazonas.

Atossa Soltani, skådespelerskan Sigourney Weaver på besök i Amazonas.

 

Att stödja urfolkens kamp är den mest effektiva metoden att skydda regnskogen. Den kampen har vi drivit i 20 år tillsammans med alla våra allierade och givare, och vi har skördat många framgångar men det är fortfarande mycket kvar.

För att bli ännu starkare startade vi 2014 Amazon Watch Sverige, för att öka närvaron i Europa samt intäkterna internationellt. Detta kommer leda till att vi kommer kunna åstadkomma ännu mer än någonsin.

Tack för att du står bakom vårt arbete!