Kampen mot Chevron

En av de värsta oljerelaterade katastroferna i historien inträffade när företaget Texaco - uppköpt 2001 av oljejätten Chevron - medvetet dumpade över 68 miljarder liter giftigt avfall i ecuadorianska Amazonas under loppet av några årtionden. Den resulterande hälsokrisen i regnskogen, hem till 30.000 mänskliga invånare fortsätter än i dag. Dessa drabbade invånare lät dock inte Chevron fortsätta utan konsekvenser och krävde att de skulle ta sitt ansvar och lyckades ta sitt fall hela vägen upp till den ecuadorianska Högsta domstolen, och de vann!

Chevron dömdes till att betala 9,5 miljarder dollar i skadestånd år 2011 och även det var en överklagelse från de 19 miljarder i miljösaneringskostnader och skadestånd som härrörts från oljeföroreningar i Amazonas mellan 1964 och 1990 av Texaco.

På grund av detta, flydde Chevron Ecuador och fortsätter använda företagets makt för att undvika sitt ansvar. Icke desto mindre har de samhällen och deras allierade runt om i världen inte gett upp sökandet efter rättvisa, någonting Chevron vill kriminalisera, och kalla det för RICO. Du läste rätt: de vill kriminalisera att kritisera deras beteende.

 
olja
 

Kampen fortsätter

Amazon Watch spenderade nyligen fyra dagar i rättsal i Toronto för att bevittna att Chevron tar sitt ansvar och betalar det skadestånd på 9,5 miljarder – närmre 11 miljarder nu med ränta - de för fem år sedan dömdes för.

När Chevron lämnade Ecuador efter domen på 9,5 miljarder dollar, vände sig de drabbade samhällena till domstolen i Brasilien, Argentina och Kanada för att hålla företaget ansvarigt, i jakten på summariska domar som möjliggör beslag av tillgångar av några av Chevrons dotterbolag för att på så sätt betala skadeståndet. Detta gjordes möjligt i Kanadas Högsta Domstol som gjorde det möjligt för Ecuador att stämma Chevron i Kanada och detta genomfördes i September 2016. Läs mer (engelsk text).

 
chevrontoxico
 

Bakgrund

Texaco har en lång historia av utsläpp av olja för att spara in kostnader, och står därav som fullt ansvarig för föroreningarna. Sedan Chevron köpte upp Texaco har de spenderat miljarder dollar i kampen om att slippa städa upp det avfall de står ansvariga för.

Det är inte klokt hur långt Chevron är beredda att gå. När Texaco till exempel stod emot den första domen i New York, spenderade de nära tio år att hävda att fallet skulle hållas i Ecuador. De vann till slut det argumentet, men från och med dag ett i Ecuador, motsatte de sig det fallet och krävde att det inte skulle hållas där heller.

Detta drog ut på tiden ytterligare åtta år och de slutar fortfarande inte att sätta pinnar i hjulet för rättvisan. När rättegången äntligen led mot sitt slut läcktes intern information som avslöjade Chevrons planer att helt baktala ecuadorianerna, deras advokater och hela det ecuadorianska rättsväsendet, i ett försök att i domstol ogiltigförklara den allmänna opinionens dom som skulle utfärdas mot dem. Genom sina miljoner, anställde Chevron en amerikansk federal domare vid namn Lewis Kaplan som föreslog att Chevron skriver under ett RICO-ärende i USA. Ett förslag som verkar helt baserats på klipp ur dokumentären Crude. RICO baseras på anklagelser gjorda av Chevron att ecuadoriska stammar tagit emot mutor, vilket inte har hänt. De vill göra det olagligt att förhindra utsläpp och beskydda regnskogen.

Kaplan var alltså just vad Chevron behövde – en ”vänlig” domare, flera tusen mil bort från Amazonas, som inte kunde spanska och som uttryckte offentlig förakt för Ecuador innan rättegången ens börjat. 

Det som betydde mest för Chevron var att Kaplan inte ens lät ordet "förorening" yttras i hans rättssal, för att inte tala om de bevis på det faktiska brottet som är Chevrons giftiga avfall. Vidare innebar Kaplans villighet att bevilja all begäran av Chevrons jurister på Gibson Dunn & Crutcher omfattande utfärdanden av förelägganden av en lång lista över ”on party co-conspirators" - en taktik för att skrämma och trakassera alla dem som förde kritik mot Chevron till stöd för ecuadorianer (inklusive Amazon Watch). Läs mer (engelsk text). 

Chevrons underliggande påståenden är att den ecuadorianska domen erhölls genom bedrägeri av ecuadorianska och amerikanska juridiska team som leds av Steven Donziger. Chevron hävdade att den ecuadoriansk domaren Alberto Guerra erbjöds en muta på 500.000 dollar av ecuadorianska advokater för att spökskriva domen på 9,5 miljarder dollar och ge den till ordföranden Nicolas Zambrano. Sanningen är inget av detta faktiskt hände.

I rent hån mot rättvisan, accepterade Lewis Kaplan vittnesbörden mot Guerra, trots att det stod klart under rättegången att Guerra mottagit miljontals dollar, ett hus och en bil från Chevron att vittna och fått coachning i 57 dagar innan rättegången. Guerra själv hade redan förlorat sin position som domare eftersom han erkänt att han tagit emot över tjugo mutor i andra fall, vissa så låga som 200 dollar. Kaplan visste att Guerra inte var ett trovärdigt vittne men valde ändå att lyssna på honom. Detta trots att Guerra var inkapabel att ge de bevis han påstod sig ha från vittnesmålet han skulle ha skrivit åt Zambrano, och många detaljer i hans berättelser ändrades under hans vittnesbörd.

Det är få som vet om att hur Chevron visste att Guerra var korrupt redan från början var eftersom han erkände redan under RICO-rättegången, att han sökt sig till Chevron i jakt på mutor. Chevron i sin tur säger att de nekade honom, men underligt nog rapporterade de inte incidenten till någon. Slutligen borde Guerra aldrig tillåtits i vittnesstolen, men Kaplan tillät det ändå. Guerra är nu borta, troligen i USA någonstans i det hus som han fått av Chevron. I rätten i Kanada just nu, vill man se honom ta plats i vittnesbåset. Någonting Chevron verkar ovilliga för, föga överraskande. Läs mer (engelsk text).

Denna rättegång har dragit ut på tiden 20 år. Det är dags att det får ett slut.

Några riktigt bra videos har gjorts av illustratören Mark Fiore om Donny Rico och hans argument. Kolla in dem!

Preem säljer Chevrons produkter och har ett nära samarbete med företaget i Sverige.

Läs mer om detta här: Bojkotta Preem