Framgångar

Det är inte mycket kvar av 2018 och mycket har hänt senaste året.

Nedan kan du läsa om några av våra framgångar.

 
Foto av: Leonardo Milano

Foto av: Leonardo Milano

 


Escazú avtalet

Tillsammans med våra allierade har vi arbetat hårt för att få till ett avtal som kräver striktare skydd för Amazonas och deras försvarare (urfolken). 42 % av länderna i Latinamerika och Karibien har nu skrivit på detta avtal. Detta etablerar rättigheter för alla människor att ha tillgång till en hälsosam miljö och skyddar gräsrotsrörelser från kriminalisering; något som varit ett stort problem, speciellt i Amazonas, där aktivister arresterats eller rent av mördats för att ha deltagit fredliga protester och där organisationer förbjudits att vara verksamma.

Läs mer om detta här.


Kawsak Sacha

I slutet av juli, tillsammans med Amazon Watch, lanserade Kichwa-folket från Sarayaku deras vision ”Den Levande Skogen” (Kawsak Sacha). I över tjugo år har Sarayaku kämpat emot alla försök att utvinna naturresurser från regnskogen i Ecuador. De har lyckats få 100 miljoner tunnor olja att stanna under marken och inspirerat oss alla med deras integritet och kämpaglöd. Lanseringen av deras vision är ett viktigt steg för att få till en långsiktig förändring och har presenterats för Ecuadors regering.

Läs mer om detta här eller titta gärna på nedan video.

 
 

Chevron

Mellan åren 1964 och 1992 dumpade Chevron helt avsiktligt 60 miljarder liter giftigt oljeavfall i Amazonas regnskog för att helt enkelt spara pengar. Tillsammans med urfolk och bondesamhällen stämde vi Chevron och de blev dömda att betala skadestånd på över 80 miljarder svenska kronor. En enorm framgång.

Trots att de erkänt sitt brott vägrar dock Chevron betala för att städa upp efter sig, men vi har tillsammans med våra allierade drivit en lång kamp och vinden börjar vända. Tidigare i år höll oljebolaget Chevron sitt årliga aktieägarmöte i Kalifornien. Mötet presenterade ett par framgångar så som presentationen av deras nya VD Michael Wirth, samt enorma vinster, men det gick inte helt enligt planerna.

Hela 36 institutionella aktieägare krävde att VD:n Michael Wirth ska gottgöra Amazonas för det Chevron står ansvariga för. Trots de hundratals miljoner dollar som Chevron har spenderat för att försöka undvika sin dom har deras problem inte trollats bort. Detta är mycket tack vare ett konstant påtryckningsarbete som inte hade varit möjligt utan våra kära givare och allierade. Rörelsen mot Chevron växer som aldrig förr.

Läs mer om detta här.

 
chevron
 

Detta är bara några få exempel på att vi är på väg åt rätt håll.

Tack för att du stödjer vårt viktiga arbete.