Stoppa GeoPark

Achuar-folket visar upp sitt motstånd för oljebolaget GeoPark i en ny film (se nedan) som släppts i samband med oljebolagets årliga aktieägarmöte den 27 juli 2018.

En federation av urfolkssamhällen från peruanska Amazonas, FENAP, bekräftade i dagarna sitt avslag på en planerad oljedrift i sina förfäders territorium. Detta gjorde de inför det årliga aktieägarmötet hos oljebolaget GeoPark (GPRK).

FENAP betyder Peruvian Federation of Achuar Nationality och innefattande fyrtiofem Achuar-samhällen som lever och frodas i Pastaza River Basin, och de beskyller GeoPark för att ha uppmuntrat till konflikter bland urfolkssamhällena i området. GeoPark är ett Chile-baserat oljebolag som har en licens att exploatera Block 62 i Peru, vilket överlappar en betydande del av samhället Achuars territorium i flodområdet Pastaza, Peru.

Utöver många publika uttalanden från FENAP, sedan december 2016, då den peruanska staten godkände GeoParks planer att borra i Block 64, har Achuar-folket spelat in en film, som släpptes denna vecka av Amazon Watch. Där fortsätter de sin kritik mot att GeoPark vill gå in i deras förfäders territorium och riva upp marken. I filmen visas ett dussintal representanter från Achuar i protest mot GeoPark med orden från FENAP’s President Jeremías Petsein som säger: 

”Vi har vid otaliga tillfällen, inklusive generalförsamlingen i FENAP, sagt nej till GeoPark. Vi har sett alla negativa följder, som till exempel föroreningar, som medföljer när ett oljebolag går in i dessa territorier. I FENAP’s namn avvisar jag uttryckligen GeoParks inträde i vårt territorium... tillsammans avvisar i kategoriskt GeoPark.”

Lanseringen av filmen släpptes i samband med domstolsförhandlingen den 20 juli i Iquitos, Peru, under vilken FENAP förnyade sin begäran inför rätten att upphäva Block 64, som invigdes år 1995 helt utan samråd eller samtycke från Achuar folket. Rättegången väcker en klar risk för GeoPark, då denna typ av upphävande redan skett år 2017 för Block 116. 

GeoPark hävdar, i sina redovisningsdokument (the Second Quarter 2018 Operational Update), att de “slutfört sin redogörelse gällande deras miljömässiga påverkan i oljefältet Situche Central i Morona, Peru (Block 64)” och bekräftade att de lämnat in dokumentet till the National Environmental Certification Service den andra juli 2018. ”efter över ett års insamling av data i vilken även lokala invånare varit involverade”. 

Dock har GeoPark inte riktigt uppmärksammat FENAPs motståndsrörelse, likväl som tidigare misslyckade försök, av andra, att borra i Block 64 (Morona Block). Det är nämligen så att hela tre oljebolag – Talisman, ARCO och Occidental – alla, genom årens lopp har försökt införa projekt i Block 64, men misslyckats på grund av inte minst Achuars motstånd. 

GeoPark har även undgått att se att produktionsbrunnarna inom området Situche Central är belägna i ett väldigt omtvistat område, där det finns en mindre grupp Achuar-samhällen som är för oljeborrning, men även en majoritet av Achuar-samhällen som passionerat sätter sig emot alla planer som har med oljeborrning att göra.

Konflikter likt denna har tidigare utnyttjats av oljebolag som suttit på kontrakt att borra i Block 64, som till exempel Talisman Energy. År 2009 gick de in i Block 64 med beväpnad styrka och flög in vissa medlemmar av Achuar-samhället med helikopter, som beväpnade konfronterade motståndare som marscherat in i området för att protestera mot oljeborrningen.

Talisman dömdes år 2014 av Perus offentliga departement till "försök till folkmord". Detta på grund av att de försökt provocera fram en situation som nästan ledde till fysiskt våld mellan Achuar-samhällena. I en nyligen publicerad rapport hävdar FENAP att GeoPark använder liknande strategier för att försöka dela på och erövra Achuar-samhällena. Denna metod kallas även Söndra och Härska.

Block 64, beläget i peruanska Amazonas norra del, nära gränsen till Ecuador, grundades år 1995. Sedan dess har många olika internationella oljebolag försökt påbörja projekt i området, men alla har slutligen övergett planerna. Den senaste avgången var just Talisman Energy, som meddelade sin avgång i september 2012, följt av överföringen till det statligt ägda företaget PetroPeru i början av 2013.

Geopark tillägnade sig sedan licensen i oktober 2014 och fick godkänt från regeringen att fortgå med sin exploatering i december 2016. Bolag som GeoPark har dock själva inte nog med kapital för att utföra sin verksamhet i Block 64 om de inte får finansiering från amerikanska finansinstitut så som JPMorgan Chase och BlackRock.

Amazon Watch Andrew Miller skriver:

"GeoPark vilseleder sina aktieägare och investerare om den omtvistade situationen som de står inför i Block 64, Peru. Investerare bör veta att GeoParks verksamhet i Achuar-området kommer att resultera i skuld, dåligt rykte samt finansiella och juridiska risker. Större och mer sofistikerade företag kom inte speciellt långt, varför tror GeoPark att de kommer att bli framgångsrika? "

geopark

Amazon Watch’s forskning dokumenterar att dessa institutioner har stora innehav i GeoPark och andra oljebolag som försöker borra efter olja i Amazonas. Denna finansiering är av betydande risk för klimatet och urfolkens rättigheter.

Ladda gärna ned vår rapport (på engelska): Investing in Amazon Destruction (pdf)

Översättning: Amanda Berglund