Sida vid sida med kvinnorna

Uppdatering

Goda nyheter!

Ecuadors president, Moreno, har gått med på att möte med de kvinnor från urfolken som marscherade från deras hem i Amazonas till landets huvudstad för att demonstrera under fem dagar. Kvinnorna ville presentera kraven på att få försvara sina rättigheter, hem och familjer genom att motsätta sig destruktiva planeringar och byggen. Mötet är schemalagt till nästa vecka i Quito.

Amazonkvinnornas marsch

leila

Leila Salazar-López, som är Executive Director för Amazon Watch internationellt, berättar om hennes upplevelser i Ecuador.

Under internationella kvinnodagen marscherade hundratals kvinnor från Amazonas urfolk och deras allierade på gatorna i Puyo för att kräva respekt för sina liv, rättigheter och för regnskogens fortlevnad. De motsatte sig oljeindustrin, gruvindustrin och trädfällning.  Det var en ära att få marschera med dem och att få sjunga i solidaritet.

”Vi marscherar för våra liv! Våra kvinnor blir hotade, våra rättigheter blir tagna från oss och områden blir förstörda. Vi är här som kvinnor från Amazonas mot förödelse. Nog är nog!” sa Zoila Castillo, Kichwa, ledare och ordförande för Parliament od the Confederation of Indigenous Nationalities od Ecuadorian Amazon (CONFENIAME).

Kvinnorna bestämde sig att marschera som resultat av attacken på Patricia Gualinga, en Kichwa ledare från Sarayaku som blev hotad till livet om hon fortsätter att motsätta sig oljegrävningen i Amazonas. Detta hot resulterade i att många urfolkskvinnor i olika ledarroller som också fått hot gick samman. Plötsligt, en vecka innan marshen annonserade Ecuadors regering att de skulle se över om de kunde finna ytterligare platser att finna olja på. Detta gav kvinnorna är mer gnista till att genomföra den långa vandringen in till huvudstaden.

Efter förtroendet kvinnorna byggt upp under demonstrationen i Puyo beslöt de sig att inta huvudstaden, Quito. De satte sig först ner tillsammans och skapade en lista på deras krav, som kvinnor från urfolken, trots upprepade försök från regeringen att påtvinga Amazonas exploatering.

Flera dussin kvinnor från Amazonas och deras försvarare ockuperade sedan central plaza precis framför presidentpalatset där de krävde ett möte med president Moreno. Än så länge har regeringen inte svarat på kvinnornas rop. Kvinnorna är tydliga med att de vill träffa presidenten och inte några av hans anställda. Efter att ha spenderat en vecka med dem under dessa protester så vet jag att de menar vad de säger. De står starka i sina övertygelser men behöver fortfarande stöttning från landets och utlandets allierade.

ecuador

Det är inte första gången Amazonas kvinnor sammanslutit för att försvara sina och regnskogens rättigheter. Under 2013 marscherade kvinnorna under två veckor från Puyo til Quito i en ”Kvinnomarsch för livet” för att leverera en lista på krav till den dåvarande presidenten Correa. Kvinnorna fick möjlighet att tala inför den nationella kongressen men presidenten närvarande inte själv vid mötet. Jag var också där för två år sedan när hundratals urfolkskvinnor marscherade på grund av utökad oljeborrning i områdena i Sápara, Shiwiar och Kichwa i Sarayaku.

Trots dessa många försök från dessa kvinnor att få sina vid och rättigheter respekterade så står de inför större hot än någonsin. Istället för att få äkta respons har de mötts med tystnad. Det är oacceptabelt och ytterst oroväckande att hoten mot Earth Defenders ökar. Den lokala befolkningen måste ge respons och gå ihop i frågan.

Du kan bidra för att de modiga kvinnorna från Amazonas ska kunna fortsätta sitt viktiga arbete! Hjälp oss att sätta press på president Morengo och tvinga honom till ett möte med urfolks kvinnor [se uppdateringen ovan].

Av: Leila Salazar-López

Översättning: Christine Wallmofeldt