Bolsonaro Effekten

För ett par veckor sedan blev en urfolksman brutalt attackerad av tre män som tog honom gisslan, torterade och misshandlade honom svårt i Mato Grosso, Brasilien. När männen var klara lämnade de honom att dö av sina skador, men som tur var lyckades han ta sig till en närliggande by där han fick vård. Tyvärr var läkarna tvugna att amputera hans arm.

I ett uttalande berättar mannen att de som attackerade honom sa att sedan President Bolsonaro tog makten ”är det nu ok att döda indianer”. I Brasilien kallas detta för ”Bolsonaro Effekten”.

Det har varit en våg av attacker mot urfolk, urfolksterritorier och urfolkssamhällen senaste tiden i Brasilien. Ovan är bara ett av många exempel. Dessa attacker har arrangerats av landsbygdsmaffian som är inspirerad av de institutionella attacker mot urfolkens rättigheter som kommer direkt från Bolsonaro själv.

Just nu är det cirka fjorton urfolksterritorier som är under attack. Urfolksledare rapporterar hur statligt skydd totalt försvunnit i samband med Bolsonaros farliga retorik. Nu kan olaglig skogsavverkning, markstölder av gruvbolag och andra kriminella aktiviteter ske med total straffrihet.

Amazon Watch kommer, tillsammans med alla våra allierade, att fortsätta kämpa för urfolkens rättigheter och för regnskogens överlevnad oavsett vad Bolsonaro får för sig att göra. Foto: Leonardo Milano

Amazon Watch kommer, tillsammans med alla våra allierade, att fortsätta kämpa för urfolkens rättigheter och för regnskogens överlevnad oavsett vad Bolsonaro får för sig att göra. Foto: Leonardo Milano

Urfolksledaren Adriano Karipuna, från ett område i Amazonas som heter Rondônia, berättar: 

“Bolsonaro predikar att [urfolken] inte behöver mark, att de inte arbetar och att vi är som djur i ett zoo. De som redan var tillräckligt onda att invadera våra territorier har nu [presidentents] stöd.”

Amazon Watch har nyligen fått veta av ufolket Munduruku att enorm skogsavverkning har skett i Sawré Muybu, nära Tapajós floden. Mundurukus ledare Alessandra Korap Munduruku berättar när han tittar ut över ett gigantiskt ödelagt område av regnskogen:

”Titta vad skogsavverkarna har gjort med vårt land. [Denna väg] är enorm och leder till våra heliga platser.”

Urfolken skyddar regnskogen. Regnskogen är deras hem. Det är därför vi stödjer urfolkens kamp att återfå makten över sin mark, men när nya politiska krafter – som President Bolsonaro – tar makten blir detta arbete mer och mer svårt. Det är en mycket allvarlig situation i Brasilien just nu. Urfolkens liv är direkt hotade och därmed är även regnskogen hotad. Mer än någonsin. 

“Han är inte en sort diktator - han är en diktator,” berättar makroekonomen Monica de Bolle vid Johns Hopkins University. Foto: AP Photo / Leo Correa

“Han är inte en sort diktator - han är en diktator,” berättar makroekonomen Monica de Bolle vid Johns Hopkins University. Foto: AP Photo / Leo Correa

Amazon Watch ger inte upp. Vi arbetar hårt för att motverka dessa krafter lokalt i Brasilien men även här i västvärlden. T ex måste Sverige sätta ned foten och ställa krav på Brasilien. Vi kan inte med gott samvete har affärer med ett land som bedriver institutionell rasism och hatbrott, utöver att också förstöra en av de mest biologiskt mångfaldiga platserna på jorden: Amazonas