Historisk seger för Waorani!

I våras vann Waorani-folket en viktig rättstvist mot Ecuadors regering om oljeutvinning på deras mark. Nu fortsätter kampen för att domslutet ska respekteras och Waorani-ledare söker stöd hos olika FN-organ.

Foto: Dolores Ochoa/AP/TT

Foto: Dolores Ochoa/AP/TT

Utanför domstolsbyggnaden i delstaten Pastanza i Ecuadors östra del, firade representanterna för waorani-folket sin seger.

Vi sjöng om att våra barn ska leva friska, fria och glada utan föroreningar. Och om att fortsätta kämpa för att hålla djungeln ren.

-Nemonte Nenquimo, president för waoranifolkets politiska organisation.

Bakgrunden till domen sträcker sig från 2012 då regeringsrepresentanter från Ecuador kom för att få urfolkens samtycke till oljeutvinning på deras territorium. Domslutet slog fast att regeringen inte ordentligt konsulterat urfolken och att principen om fritt, informerat förhandssamtycke inte uppfyllts. Representanterna kom till Waoranisamhället med gåvor och löften om nya bostäder, skolor och sjukhus när de frågade om urfolkets inställning till oljeprospekteringen. Mötet pågick i ca en timme och de som råkat vara på plats vid tillfället ansågs sedan ha varit tillräckligt konsulterade. Waorani-ledare har sedan dess motsatt sig regeringens planer och nu fått upprättelse i domstolen i Pastanza.

Kampen är dock inte över då urfolksledare fruktar att regeringen inte kommer att respektera domen. Därför krävs stöd från det internationella och civila samhället för att hålla Ecuador ansvariga och upprätthålla urfolkensrättigheter. Domslutet gäller endast Waorani-folkets land på 180 000 hektar men Nenquimo vill se att de upp mot 3 miljoner hektar som tillhör andra urfolksgrupper också får skydd mot oljebolag.

 Stöd Waorani och andra urfolk i Amazonas i deras kamp mot olja - bli månadsgivare! Tack!