Investeringsinstitut uppmanar till beskyddande av Amazonas

Förra veckan publicerade 230 investeringsinstitut, däribland Folksam, AMF, Skandia, Handelsbanken, Länsförsäkringar och Nordea, ett gemensamt uttalande om brådskande åtgärder för att skydda Amazonas regnskog. Uttalandet är lägligt och kraftfullt men saknar uppgifter om uppföljnings- och ansvarsmekanismer samt att de absolut största investerarna i Amazonas förstörelse, exempelvis BlackRock, inte är bland de undertecknande.  

Foto: Greenpeace/Daniel Beltrá

Foto: Greenpeace/Daniel Beltrá

De 230 investeringsinstituten finns i 30 länder och representerar gemensamt tillgångar på 16,2 biljoner dollar. Nu uppmanar dom de företag som dom investerar i att öka sina ansträngningar för att eliminera skogsskövling från sina verksamheter. Att vara kopplad till förstörelsen av Amazonas är inte bara klimatosmart utan även en dålig affär då det nu blir mer och mer osäkert att bedriva verksamhet i Amazonas efter den globala uppmärksamhet som riktats mot skogen och dess bevarande. Att investera i företag som kan koppas till skogsskövling innebär nu en systematisk risk för investerarnas portfolier och uppmanar nu till mer transparens, policyändringar, uppföljningsstrategier och årliga riskrapporter.

Amazon Watch Finance Campaign Director, Moira Birss, säger att uttalandet från investeringsinstituten är viktigt och i linje med de rekommendationer som Amazon Watch uppmanar till i sin senaste rapport, men är besviken över att de största aktörerna medskyldiga i förstörelsen av Amazonas, så som BlackRock och Vanguard, inte finns med bland de undertecknande. Dessutom framgår det inte av uttalandet hur investerarna ska hålla företagen som svarar på deras uppmaning ansvariga för genomförande och tillsyn. Hon påpekar även att FN:s stundande Climate Action Summit är ett utmärkt tillfälle för resterande aktörer att ansluta sig till klimatkrisens lösningar istället för att bidra till dess upptrappning.