Nina Gualinga

Porträtt av kvinnliga försvarare som enas över Amazonas

Urfolkskvinnor över hela Amazonas kommer samman som aldrig förr för att skydda och försvara våra liv, rättigheter, kroppar och territorier som är under ständigt ökande hot. I september 2021 samlade the National Association of Ancestral Indigenous Women Warriors of Brazil mer än 5 000 urfolkskvinnor från 172 nationaliteter för att marschera i motstånd mot Bolsonaroregeringens attacker på urfolks rättigheter.

Kvinnliga vidsdomsbevarare och helare: Livets nedärvda auktoriteter

Amazonas kvinnor har varit vägvisare till essensen av livet på jorden. Urfolkskvinnor i hela Abya Yala delar och praktiserar kosmologisk visdom med varandra för att stå emot det brutala våldet deras kroppar utsätts för och fientligheten gentemot deras andliga förhållande till kosmos och jorden. Urfolkskvinnorna har stått emot detta och skyddat sina släktingar, djur, floder och skogar trots de koloniala hot som försöker undergräva deras traditionella metoder av att bevara generationsöverskridande och nedärv visdom.

Soldater tillbaka i Ninas by

Amazon Watch Sveriges styrelseledamot och aktivist, Nina Gualinga, är höggravid när militären kommer tillbaka till Sarayacu i Ecuador.

Förra gången tog byns kvinnor deras kläder och vapen medan de sov. Nu kommer presidenten hota med undantagstillstånd.

nina

I P3 programmet Verkligheten kan du följa Nina Gualinga, 23, uppvuxen i Amazonas i Ecuador, pappa svensk och mamma kechwa. Hon reser världen runt för att berätta om hotet mot hennes eget folk och mot hela planeten.

Sen sist har konflikten mellan ursprungsbefolkningen och Ecuadors regering trappats upp rejält – och det ställs på sin spets i Ninas egen by. Och så har hon en liten nyfödd pojke i knäet! Hur gick det till när hon födde honom i byn dit man bara kan komma med kanot och flygplan? Och vad kommer han ha för framtid?

LYSSNA NEDAN.