Nyheter

Brasiliens president Lula skyddar urfolkens rättigheter och miljön med ett partiellt veto mot lagförslag 2903

Brasiliens president Luiz Inácio Lula da Silva (“Lula”) utfärdade äntligen sin officiella ståndpunkt genom att ge sitt veto mot viktiga delar av lagförslaget 2903. Ett lagförslag som dramatiskt skulle ha begränsat urfolkens förmåga att få formellt erkännande av sina förfäders territorier.

Amazon Summit misslyckades med att skydda regnskogen och vår gemensamma framtid.

Nyligen samlades ledare från Amazonasländer i Belém do Pará, Brasiliens Amazonas-huvudstad, för att diskutera skyddet av regnskogen och vår gemensamma framtid. "Belém-deklarationen" blev huvudresultatet av denna konferens med ledarna för Brasilien, Bolivia, Colombia, Ecuador, Guyana, Peru, Surinam och Venezuela. Trots att deklarationen innehåller flera goda intentioner och ambitiösa försök att stärka samarbetet över hela Amazonas, tycker vi på Amazon Watch inte att den går tillräckligt långt för att skydda regnskogen och mänskliga rättigheter.

Urfolksledaren Alessandra Munduruku från brasilianska Amazonas tilldelas Goldmans miljöpris

Alessandra Korap Munduruku, ledare för Mundurukufolket från brasilianska Amazonas, har tilldelats det prestigefyllda Goldman Environmental Prize som ett erkännande för hennes långvariga och extraordinära aktivism för att försvara Amazonas regnskog och urfolks rättigheter i Brasilien och internationellt.

EU:s roll i världen

Europeiska Unionen kan kännas komplicerad och skrämmande, men har en viktig roll i att upprätthålla mänskliga rättigheter och främja utveckling runt om i hela världen.  Därför blev vi mycket glada när CONCORD Sverige erbjöd att ta med svenska civilsamhällesorganisationer till Bryssel för att djupdyka i EU-institutionerna och lära oss om hur vi som organisationer kan påverka.

Valet 2022: Vad säger partierna om klimat och urfolk?

På söndag är det dags för svenska folket att välja hur framtiden kommer se ut. Resultatet av valet kommer påverka klimat, miljö och mänskliga rättigheter - både här i Sverige men också globalt. Det är därför viktigt att veta vad de olika partierna vill driva för åtgärder inom just klimat, biologisk mångfald och urfolks rättigheter.

Samernas fortsatta kamp mot Beowulfs gruvetablering i Gállok

Samerna har likt hela världens urfolk länge utkämpat en kamp mot de yttre krafter som ständigt försöker exploatera deras mark och kränka deras rättigheter. Senaste tidens händelser rörande beslutet om en potentiell gruvetablering av Beowulf Mining några mil utanför Jokkmokk har därför väckt stora protester från samerna, men även från FN-experter och civilsamhällesorganisationer.

Senaste nytt i Ecuador: Oljeläckan den 28:e januari, urfolks konfrontation med regeringen och högsta domstolens historiska beslut

Den årliga konferensen för olja och energi, ENAEP, har nyligen hållits i Ecuador. Konferensen är ett försök av landets regering att attrahera globala investeringar för att kunna genomföra president Guillermo Lassos planer på att fördubbla landets oljeproduktion, varav mycket skulle komma från brunnar i nationalparken Yasuní. Planerna skulle därmed även utöka utvinningen i urfolks territorier och den Amazonska regnskogen vilket inkluderar nationalparken Yasuní som är en hotspot för biologisk mångfald och ett av UNESCOs biosfärområden. Yasuníparken är även hem till urfolken Tagaeri och Taromenane som lever i frivillig isolering. Konferensen överskuggades dock av urfolkssamhällens stora protester till följd av ett stort oljeläckage efter att OCPs oljeledning brustit och gjort både skogar och floder svarta av råolja.

Ny Rapport: Complicity in Destruction III

Den tredje utgåvan av Complicity in Destruction, publicerad av Brasiliens Urfolksassociation (APIB) i partnerskap med Amazon Watch, avslöjar hur ett nätverk av ledande internationella finansinstitut är länkade till konflikter på urfolksterritorier, illegal avskogning, markrofferi, försvagat miljöskydd, samt produktion och export av konfliktvaror.

Urfolksledare uppmärksammas internationellt för sitt viktiga arbete

Urfolksrörelsen har fått nytt momentum då flera internationella aktörer inser vikten av deras arbete för miljö och rättigheter. Urfolkskvinnor har länge varit drivande i motståndsrörelsen mot industriell utvinning och ekonomiska intressen, och blir nu globalt uppmärksammande för sitt hårda och ibland livsfarliga arbete.

Oatly är inte längre ett grönt alternativ

Blackstones investering i svenska havredrycksjätten Oatly kommer med flera frågetecken. Oatly har profilerat sig som gröna braschledare medan Blackstone finansierar miljöförstöring och människorättskränkningar. Vi frågar oss hur det ena är förenligt med det andra, och om denna allians verkligen är ett steg i rätt riktning.

Internationella organisationer förstärker urfolkens krav

COVID-19 utgör ett dödligt hot mot urfolken i Amazonas. De slår larm om att ’’Coronaviruset kan utplåna oss’’, nyligen rubricerat i The Guardian. Enligt Pan-Amazon Religious Network (REPAM) har det sedan 7:e april redan funnits minst 1 868 fall av sjukdomen i regionen och 59 dödsfall. Dessa siffror kommer sannolikt att explodera under de kommande veckorna, och vi måste vidta åtgärder nu för att förhindra fler dödsfall.

Som svar på anrop om internationellt stöd, samarbetade Amazon Watch med urfolksorganisationer för att utfärda ett offentligt uttalande i solidaritet med kraven från Amazoniska samhällen och förbund.

Tillsammans i Krisen

Coronaviruspandemin har drabbat oss alla på ett eller annat sätt. För oss på Amazon Watch är det av yttersta vikt att skydda Amazonas urfolk, som är bland de mest utsatta och som riskerar att drabbas oproportionerligt på grund av samhälliga omständigheter. Vi har valt att som organisation ta detta på stort allvar och limitera all närkontakt med såväl urfolk som kollegor, samtidigt som vi fortsätter arbeta outtröttligt med att förstärka urfolkens röster. Det är nu viktigare än någonsin att deras röster blir hörda. Vi kommer att hålla oss uppkopplade och vi hoppas att ni håller er inkopplade med oss!