Bra julklapp

När du köper denna T-shirt går pengarna till vårt viktiga arbete för att få bort olje utvinningen i Amazonas regnskog. Det är en miljömässig, humanitär och kulturell katastrof om energibolagen inte stoppas.

Hjälp oss genom att köpa denna T-shirt. Dessutom kan du nästa sommar visa alla på stranden att du säger Nej till olja från Amazonas.

Kichwa-folket i Sarayaku

I centrala ecuadorianska Amazonas, lever i Sarayaku-samhället cirka 1200 Kichwa som har en av de mest framgångsrika historierna av att försvara sitt territorium från resursutvinning.

women

Liksom i de flesta fall av Amazonas befolkning, har deras land delats upp i olika oljekoncessions-block. Block 23 ligger på deras territorium, och beviljades det argentinska företaget CGC år 1996. CGC har varit operatör i blocket med en andel på 50%, medan dess affärspartners i blocket har kommit och gått på grund av koncessionens pågående tvist. Människorna i Sarayaku har varit orubbliga i sitt motstånd mot oljeutvinningen, men regeringens påtryckningar och det aggressiva företagets intrång har lett till många konfrontationer.

År 2003 förde Sarayaku sin sak till den interamerikanska kommissionen för mänskliga rättigheter som formellt erkände ett antal kränkningar mot dem, bland annat i fallet där fyra lokala ledare gripits av den ecuadorianska militären och torterades av militär och polis på en oljeanläggning ägd av CGC. Kommissionen utfärdade förebyggande åtgärder för att den ecuadorianska regeringen skulle sanera området från omfattande sprängämnen som blivit kvar efter företagets misslyckade försök att genomföra seismiska tester.

I ett försök att skrämma folket i Sarayaku via brutala åtgärder, blev flera medlemmar våldsamt attackerade av militär på deras väg för att fredsprotestera. Trots detta lät de sig inte tystas och protesterna fortsatte. Trots fortsatta övergrepp har representanter för Sarayaku framgångsrikt begärt, av den interamerikanska domstolen år 2004, rättigheterna att utfärda provisoriska åtgärder till den ecuadorianska regeringen. För närvarande håller CGC fortfarande en andel på 50% tillsammans med företaget ConocoPhillips. Båda håller dock samtal med regeringen för att eventuellt avsluta sina kontrakt.

girl

Amazon Watch har länge stått bakom de ansträngningar som Sarayaku gjort för att förhindra oljeutvecklingen i sina förfäders landområden. Ett bevis på styrka och motståndskraft hos Kichwa-folket är att Sarayaku haft betydande framgång där de upprepade gånger avhyst oljebolag från regionen. Block 23, som ligger över en väsentlig del av deras territorium och för närvarande ägs av ConocoPhillips, har bytt ägare flera gånger under de senaste femton åren.

 

Kampen för marken fortsätter och utan vår hjälp, kanske människorna i Sarayaku inte klarar att försvara sig längre. Hjälp oss hjälpa dem genom att donera. 

 

Xingu-floden och dess folk

Xingu-floden korsar de brasilianska delstaterna Mato Grosso och Pará och är en östlig biflod till Amazonasfloden, som rinner över 1.979 kilometer. Nära dess mynning, expanderar Xingu i en enorm sjö, och dess vatten blandas sedan med andra floder i Amazonas genom en labyrint av kanaler naturen byggt under århundraden. I många år har Xingu varit hem för ett tvärsnitt av brasilianskt liv, bestående av stads- och landsbygdssamhällen. Regionen visar ett mångsidigt gytter av människor med olika nivåer av flerspråkighet.

Xingu är också hem till över 25.000 människor från 18 etniska grupper, inklusive Juruna, Xikrín, Arara, Xipaia, Kuruaya, Parakanã, Araweté och Kayapó. The Big Bend i Xingu - en 100 km lång sträcka av floden som allvarligt skulle påverkas av Belo Monte-dammen - anses vara en livlina för Xingu's infödda civilisationer. Betydelsen av ursprungskulturer till Xingu-floden ledde den brasilianska regeringen att erkänna landets första inhemska territorium under det sena 1950-talet längs flodens gränser.

Xingu-floden är en viktig del av ett komplext ekosystem med rik biologisk mångfald av växt- och djurarter. Dess vatten agerar livsnerv för alla dess invånare. Strand-samhällen har odlat med säsongsjord vid floden i århundraden. Deras kost kompletteras med jakt och samlande, men fisket är fortfarande den huvudsakliga källan till animaliskt protein för dem som bor i Xingu. Floderna fungerar även som den människors primära källa för transport. Som Zé Carlos Arara, en ledare för Arara-folket uttrycker det:

"För oss betyder floden mycket av många anledningar. Vi är beroende av den i nästan allt vi gör. För att ta oss till olika platser, fiska och för att få läkarvård, behöver vi floden. Om en fördämning ska konstrueras där, hur ska vi kunna använda den... för oss är floden användbar och vi inte vill att den ska tyna bort och enbart bli som en legend för våra barn och barnbarn".

xingu

Under de senaste åren har livsstil och överlevnad hos Xinguflodens invånare - traditionella, stads- eller ursprungsbefolkningar - hotats av en utvecklingsmodell som gynnar storskaliga, ofta ohållbara företag. Lokalbefolkningen har nekats att föra någon talan mot dessa projekt, trots den djupgående inverkan på deras mark och resurser vilka de är beroende av. 

Den nuvarande hotet från Belo Monte är inte utan motstycke. Det första internationella mötet för diskussionen kring försvaret av Xingu-floden hölls 1989 och organiserades av antropologen Darrel Posey i samband med Kayapó-stammarna och lokalbefolkningen i Xingu för att mobilisera en internationell rörelse mot dammen. Tack vare deras insatser, drog den brasilianska regeringen tillbaka sina ursprungliga planer på att bygga Belo Monte. År 2002 meddelade dock regeringen nya planer på att bygga Dam Xingu. Dess invånare - rik på språk och seder - har utan tvekan, åtagit sig att försvara sina levnadssätt. Som den inhemska ledaren Sheyla Juruna säger:

"Regeringen är inte öppen för dialog, så vi kommer att kämpa med våra kroppar och själar ... att försvara våra liv och livet i vår flod."

Xingu-floden sedd från rymden.

Xingu-floden sedd från rymden.

#NoDAPL

Dakota Access Pipeline (DAPL), är en planerad underjordisk oljepipeline på 1825 km som kommer att sträcka sig över flera delstater i USA. Detta är en stor risk för miljön och den inkräktar på urfolkens territorier i Dakota. 

Amazon Watch står i solidaritet med de urfolk (och vanliga människor) som tröttnat på att energibolagen ignorerar både deras inverkan på miljön, men även urfolkens rättigheter.

1.jpg

Läs denna artikel från vår internationella sida:

 Global Solidarity from the Amazon to Standing Rock

#NoDAPL

Vad händer i Peru?

I peruanska Amazonas, som har den fjärde största vidden tropisk regnskog i världen, bor tusentals urfolk som talar ett dussintals språk. Här lever några av de sista grupperna med liten eller ingen direkt kontakt med omvärlden. Tragiskt nog har nästan tre fjärdedelar, sedan 2003, av peruanska Amazonas tagits över av den internationella oljeindustrin där den med högst bud får bruka marken.

De sista tillflyktsorterna för ursprungsbefolkningar som lever i frivilligt ”utanförskap” är nu under allvarligt hot med nordamerikanska oljebolag i spetsen. För ursprungsbefolkningar som är beroende av fiske, jakt och skogsprodukter, hotar detta berövande av landområden att abrupt förinta deras traditionella levnadssätt.

Amazon Watch stödjer ursprungsbefolkningar som kämpar för att försvara sina försörjningar och sin kultur mot hot från storskalig industriell resursexploatering. Vårt arbete i Peru är inriktat främst på att pressa den peruanska regeringen och den internationella industrin att respektera ursprungsbefolkningens rättigheter, fixa det som förstörts av skadlig verksamhet, och stoppa expansionen av skadlig oljeverksamhet i Amazonas.

Aktiva Kampanjer

I peruanska Amazonas, finns det områden som kallas Block-1 AB och Block 8, varifrån oljebolagen - först Occidental Petroleum (Oxy) och nu Argentinas Pluspetrol - får sin olja. I norra Peru har detta medfört sjukdomar, undernäring och sociala störningar till ursprungsbefolkningar somAchuar, Urarina och Quechua.

Oljebolagen har pumpat olja i koncessionen sedan början av 1970-talet och fram till helt nyligen har en uppenbar förorening varit normen i områdena. Istället för att lägga pengar på att installera viss grundskyddsteknik, valde företagen att i decennier förorena området, att sänka sina produktionskostnader och maximera avkastningen för sina aktieägare. Lokalbefolkningen fick då betala priset. Förödelsen, skapad av Oxy, märks av än idag; området är späckat med gamla borrplatser fulla med giftigt avfall och förorenade floder. Amazon Watch arbetar för att stödja ursprungsbefolkningen i Block 1-AB och Block 8 för att hålla Oxy och Pluspetrol ansvariga för deras tidigare och pågående skador.

 

Talisman Energy i Achuar's territorium

Djupt i hjärtat av Amazonas, längs floderna Pastaza och Morona, håller det kanadensiska företaget Talisman Energy till i sin jakt efter olja. Efter att ha spenderat mer än 14 år för att bekämpa vidare planerad oljeutveckling i deras territorium - och framgångsrikt tvingat ut andra internationella oljejättar så som ARCO och Burlington Resources - är Achuar fast beslutna att försvara sitt territorium mot de hot som Talisman Energy kommer med. Amazon Watch stödjer även dem i kampen för att försvara sitt hem, kultur och försörjning mot skadorna som oljeutvecklingen medför. Detta genom att utnyttja internationella medier, grassrot-organisationer och aktieägare för att tvinga Talisman att respektera Achuar's vädjan att leva i ett område fritt från olja.

 

ConocoPhillips och Repsol i Amazonas

En stor del av norra peruanska Amazonas täcks av oljekoncessioner som överlappar områden med extrem ekologisk och kulturell känslighet, inklusive områden som ockuperas av ursprungsbefolkningar som råder i frivillig avskildhet från det ”moderna” levnadssättet. På grund av de allvarliga riskerna med oljeutvinningsverksamhet i dessa områden, arbetar Amazon Watchmed lokala ursprungsgrupper och socialt ansvarsfulla investeringsgrupper för att pressa de företag som är verksamma inom dessa områden. Detta för att rent politiskt skapa "no-go" zoner i ekologiskt känsliga områden. Huvudsyftet med Amazon Watch är att ta fram branschgemensamma policyförändringar som kan garantera respekten för ursprungsbefolkningarnas rättigheter.

 

Den Peruanska National Indigenous-rörelsen och Policy

Urfolken har stått inför många utmaningar under de senaste åren. Den peruanska regeringen fortsätter med en politik som marginaliserar och diskriminerar dem medan de aggressivt främjar utvinningen av naturtillgångar från inhemska traditionella områden. Efter tragiska sammandrabbningar i staden Bagua år 2009 - över nya lagar av president Alan Garcia som inlett stora förändringar i markrättigheter och skogsbruk - har fyra diskussionsrundabordssamtal inrättats för att utreda vad som hände. Dessa skall analysera den problematiska lagstiftningen, utveckla ett samrådslag och förbereda en inhemsk utvecklingspolitik. Tyvärr, reagerade regeringen, medan vissa viktiga framsteg gjordes, genom att kriminalisera inhemska ledare och deras supportrar och förneka sitt ansvar för händelserna i Bagua. Under våren 2010 godkände peruanska kongressen ett lagförslagssamråd med regeringen och ursprungsbefolkningar om alla projekt som föreslås i deras territorier. Dock vägrade president Garcia att underteckna. Garcia och hans regering har genom detta blivit osams med FN för att ha underlåtit sig att höra urfolken och uppfylla sina skyldigheter enligt internationell rätt.

Stöd vårt viktiga arbete! Allt hjälper.

Kampen mot Chevron

En av de värsta oljerelaterade katastroferna i historien inträffade när företaget Texaco - uppköpt 2001 av oljejätten Chevron - medvetet dumpade över 68 miljarder liter giftigt avfall i ecuadorianska Amazonas under loppet av några årtionden. Den resulterande hälsokrisen i regnskogen, hem till 30.000 mänskliga invånare fortsätter än i dag. Dessa drabbade invånare lät dock inte Chevron fortsätta utan konsekvenser och krävde att de skulle ta sitt ansvar och lyckades ta sitt fall hela vägen upp till den ecuadorianska Högsta domstolen, och de vann!

Chevron dömdes till att betala 9,5 miljarder dollar i skadestånd år 2011 och även det var en överklagelse från de 19 miljarder i miljösaneringskostnader och skadestånd som härrörts från oljeföroreningar i Amazonas mellan 1964 och 1990 av Texaco.

På grund av detta, flydde Chevron Ecuador och fortsätter använda företagets makt för att undvika sitt ansvar. Icke desto mindre har de samhällen och deras allierade runt om i världen inte gett upp sökandet efter rättvisa, någonting Chevron vill kriminalisera, och kalla det för RICO. Du läste rätt: de vill kriminalisera att kritisera deras beteende.

 
olja
 

Kampen fortsätter

Amazon Watch spenderade nyligen fyra dagar i rättsal i Toronto för att bevittna att Chevron tar sitt ansvar och betalar det skadestånd på 9,5 miljarder – närmre 11 miljarder nu med ränta - de för fem år sedan dömdes för.

När Chevron lämnade Ecuador efter domen på 9,5 miljarder dollar, vände sig de drabbade samhällena till domstolen i Brasilien, Argentina och Kanada för att hålla företaget ansvarigt, i jakten på summariska domar som möjliggör beslag av tillgångar av några av Chevrons dotterbolag för att på så sätt betala skadeståndet. Detta gjordes möjligt i Kanadas Högsta Domstol som gjorde det möjligt för Ecuador att stämma Chevron i Kanada och detta genomfördes i September 2016. Läs mer (engelsk text).

 
chevrontoxico
 

Bakgrund

Texaco har en lång historia av utsläpp av olja för att spara in kostnader, och står därav som fullt ansvarig för föroreningarna. Sedan Chevron köpte upp Texaco har de spenderat miljarder dollar i kampen om att slippa städa upp det avfall de står ansvariga för.

Det är inte klokt hur långt Chevron är beredda att gå. När Texaco till exempel stod emot den första domen i New York, spenderade de nära tio år att hävda att fallet skulle hållas i Ecuador. De vann till slut det argumentet, men från och med dag ett i Ecuador, motsatte de sig det fallet och krävde att det inte skulle hållas där heller.

Detta drog ut på tiden ytterligare åtta år och de slutar fortfarande inte att sätta pinnar i hjulet för rättvisan. När rättegången äntligen led mot sitt slut läcktes intern information som avslöjade Chevrons planer att helt baktala ecuadorianerna, deras advokater och hela det ecuadorianska rättsväsendet, i ett försök att i domstol ogiltigförklara den allmänna opinionens dom som skulle utfärdas mot dem. Genom sina miljoner, anställde Chevron en amerikansk federal domare vid namn Lewis Kaplan som föreslog att Chevron skriver under ett RICO-ärende i USA. Ett förslag som verkar helt baserats på klipp ur dokumentären Crude. RICO baseras på anklagelser gjorda av Chevron att ecuadoriska stammar tagit emot mutor, vilket inte har hänt. De vill göra det olagligt att förhindra utsläpp och beskydda regnskogen.

Kaplan var alltså just vad Chevron behövde – en ”vänlig” domare, flera tusen mil bort från Amazonas, som inte kunde spanska och som uttryckte offentlig förakt för Ecuador innan rättegången ens börjat. 

Det som betydde mest för Chevron var att Kaplan inte ens lät ordet "förorening" yttras i hans rättssal, för att inte tala om de bevis på det faktiska brottet som är Chevrons giftiga avfall. Vidare innebar Kaplans villighet att bevilja all begäran av Chevrons jurister på Gibson Dunn & Crutcher omfattande utfärdanden av förelägganden av en lång lista över ”on party co-conspirators" - en taktik för att skrämma och trakassera alla dem som förde kritik mot Chevron till stöd för ecuadorianer (inklusive Amazon Watch). Läs mer (engelsk text). 

Chevrons underliggande påståenden är att den ecuadorianska domen erhölls genom bedrägeri av ecuadorianska och amerikanska juridiska team som leds av Steven Donziger. Chevron hävdade att den ecuadoriansk domaren Alberto Guerra erbjöds en muta på 500.000 dollar av ecuadorianska advokater för att spökskriva domen på 9,5 miljarder dollar och ge den till ordföranden Nicolas Zambrano. Sanningen är inget av detta faktiskt hände.

I rent hån mot rättvisan, accepterade Lewis Kaplan vittnesbörden mot Guerra, trots att det stod klart under rättegången att Guerra mottagit miljontals dollar, ett hus och en bil från Chevron att vittna och fått coachning i 57 dagar innan rättegången. Guerra själv hade redan förlorat sin position som domare eftersom han erkänt att han tagit emot över tjugo mutor i andra fall, vissa så låga som 200 dollar. Kaplan visste att Guerra inte var ett trovärdigt vittne men valde ändå att lyssna på honom. Detta trots att Guerra var inkapabel att ge de bevis han påstod sig ha från vittnesmålet han skulle ha skrivit åt Zambrano, och många detaljer i hans berättelser ändrades under hans vittnesbörd.

Det är få som vet om att hur Chevron visste att Guerra var korrupt redan från början var eftersom han erkände redan under RICO-rättegången, att han sökt sig till Chevron i jakt på mutor. Chevron i sin tur säger att de nekade honom, men underligt nog rapporterade de inte incidenten till någon. Slutligen borde Guerra aldrig tillåtits i vittnesstolen, men Kaplan tillät det ändå. Guerra är nu borta, troligen i USA någonstans i det hus som han fått av Chevron. I rätten i Kanada just nu, vill man se honom ta plats i vittnesbåset. Någonting Chevron verkar ovilliga för, föga överraskande. Läs mer (engelsk text).

Denna rättegång har dragit ut på tiden 20 år. Det är dags att det får ett slut.

Några riktigt bra videos har gjorts av illustratören Mark Fiore om Donny Rico och hans argument. Kolla in dem!

Preem säljer Chevrons produkter och har ett nära samarbete med företaget i Sverige.

Läs mer om detta här: Bojkotta Preem

 

 

 

 

Nu har vi 90-konto

Vi har äntligen fått vårt 90-konto: 900542-2

Att inneha ett 90-konto är en trygghet för dig som givare. Så här står det på Svensk Insamlingskontrolls hemsida:

Svensk Insamlingskontrolls syften är att verka för att insamlingar bland allmänheten förhumanitära, välgörande och kulturella ändamål, miljövård, naturskydd och andra allmännyttiga ändamål sker under betryggande kontroll, att insamlingar inte belastas med oskäliga kostnader, att sunda marknadsföringsmetoder används på insamlingsområdet samt att ändamålsenliga metoder för insamlingskontroll utvecklas. - källa

90-konto

Varför är dammar skadliga?

Stora dammar som byggs i Amazonas floder är bland de absolut största drivkrafterna till miljöförstörelse och kränkning av mänskliga rättigheter i Brasilien just nu, och bör alltså inte vara något alternativ för en livskraftig energianvändning. För att få bättre förståelse för dammars långsiktiga påverkan kan man räkna ut kostnaderna. Bortsett ifrån det självklara ekosystemtjänsterna vi måste betala – förstörelse av urskog och biologisk mångfald genom översvämning och avskogning – förskjuts tusentals inhemska samhällen som har bott i dessa marker i generationer och levt av ekosystemet som floden bistår dem med.

amazon watch

Människor som lever i och av skogen går förlorade och många tvingas in i moderna levnadsstilar och det de aldrig har varit beroende av, dvs pengar och kläder, även droger, blir ett med deras livsstil, så de dras in i slummens värld, skapad av västerlänningar. 

Stora dammar i tropiska områden släpper lös enorma mängder metangas och floder som tidigare flödat fritt, hämmas, vilket leder till att biologisk skräp och slam samlas i stillastående pooler, och spottar ur giftiga växthusgaser i processen.

Just nu har den brasilianska regeringen misslyckats med att kalkylera alla kosnader – sociala, finansiella och miljömässiga - som krävs för att skapa ett projekt som att bygga en mega-damm. Genom att inte räkna ut dessa kostnader, nekar regeringen många brasilianska samhällen rent systematiskt grundläggande mänskliga rättigeheter. Mindre destruktiva alternativ till energianvändning finns, men utan ett officiellt motstånd, har regeringen misslyckats med att utveckla en mer hållbar policy.

Vad kan vi göra?

Amazon Watch primära kampanj i Brasilien, baserat på ledade initiativ av den brasilianska urbefolkningen, syftar till att stoppa skadliga dammar i Amazonas. Genom att stödja insatserna av regionens urfolk att skydda sitt territorium - från Madeira till Xingu och Tapajós – arbetar Amazon Watch med att kampen mot intrånget mot de mänskliga rättigheterna och för att främja en alternativ förnybar energianvändning.

Stöd oss i vår kamp!

Inga fler dammar

En ny undersökning visar att dammar hotar framtiden för Amazonas biologiska mångfald.

Den ökade utvecklingen av vattenkraft i Amazonas kan orsaka utrotningen av många viktiga djurarter och sätter unika miljöer i fara. Floddelfinen, jätteuttern, sköldpaddor, fiskar, fåglar och apor är alla drabbade för att inte tala om de urfolksgrupper som lever i området.

Just nu finns det 191 dammar och 246 fördämningar är planerade eller under uppbyggnad.

Vi måste göra allt för att stoppa dessa katastrofala planer.

Snart börjar det

Det har varit ganska dött här på vår hemsida, och vi har inte skrivit många artiklar eller uppdaterat den speciellt mycket. Det beror på att vi fortfarande har arbetat bakom kulisserna för att få Amazon Watch Sverige på fötter. Det tar sin tid.

Vi har inte heller 90-konto vilket är jätteviktigt om en organisation ska anses som seriös i Sverige. 

 
90
 

Men nu har vi slutfört vår ansökan och vi förväntar oss få vårt 90-konto någon gång under våren 2016. Detta ser vi verkligen fram emot.

Vi kommer också påbörja insamling i större skala och bland annat gå ut först och främst på gator och torg i Stockholm för att rekrytera månadsgivare.

Om du bor i Stockholm kanske vi ses.

Här finns en artikel att läsa tillsvidare om vår styrelseledamot Nina: 

Styrkedemonstration i Amazonas

nina

Nej TACK!!!

nej tack

Visste du att ett av världens största oljeföretag medvetet dumpat nästan 70 miljarder liter giftig olja i Amazonas?

I dagsläget finns det många hot mot Amazonas: utvinning av olja och gas, okontrollerad skogsskövling, boskapsuppfödning med mera som lämnat en våg av föroreningar efter sig.

För att kunna skydda regnskogen måste grunden vi står på vara rättigheter för regionens nästan 400 olika ursprungsfolk. Det är dessa människor som är beroende av regnskogen för sin fysiska och kulturella överlevnad och de har också varit dess förvaltare i årtusenden.

Ursprungsfolken har inte haft möjligheten att demokratiskt få framföra sina åsikter gällande förvaltningen av de naturresurser som finns i regnskogen. Det bästa sättet att stoppa skogsskövlingen är att erkänna ursprungsfolkens rätt att leva där de bor och att involvera dem i förvaltningen av regnskogen.

 
olja
 

Amazon Watch har ett långsiktigt partnerskap med ursprungsbefolkningar och miljöorganisationer. Vi ger stöd och utbildning i bland annat juridiska rättigheter, politisk opinionsbildning samt tillhandahåller viktig utrustning som datorer och videokameror. Internationellt ger vi möjligheter för ursprungsbefolkningar att få sina krav direkt till beslutsfattare och den globala allmänheten; från FN:s delegater till TV tittare till företagens styrelserum.

En regnskog som mår bra är en av jordens bästa försvar mot klimatförändringar!

En uppmaning att hålla oljan i marken

nina

Jag går på en liten stig omgiven av ett oändligt antal träd, växter och doften av blommor. Mina lungor fylls med en ren fräsch luft när jag tar ett djupt andetag.

Mina bara fötter vidrör marken som är fuktig från gårdagens regn. Detta är mitt hem. Det är här jag växte upp. Detta är vad jag vill dela med mina barn en dag.

När jag tänker på framtiden, på mitt folk, kan jag höra skriken från floden, bergen och skogen och det fyller mig med sorg och ilska. Framtiden för denna plats är hotad. Själva kärnan till livet hotas av oljeutvinning, och jag ber till skogen för att ge mig tillräckligt mod att skydda mitt hem.

Jag kommer från Sarayaku, ett litet urfolkssamhälle djupt inne i djungeln i ecuadorianska Amazonas. Denna vecka är jag i Lima för klimatkonferensen i Förenta Nationernas COP20 för att kräva att världens ledare respektera mina förfäders rättigheter och för att skydda regnskogen.

Vi ursprungsbefolkningar använda våra resurser på ett sätt som främjar föryngring och återväxt. Vi bevarar vår kulturella identitet och vi tar hand om naturen för att säkra så att framtida generationer lugnt och tryggt kan existera i harmoni med omgivningen på samma sätt som vi gör. Men oljeutvinning skulle oundvikligen innebära slutet för våra liv och kultur. Det skulle leda till miljökatastrof och social förstörelse, och skulle bidra till de redan förödande klimatförändringarna.

nina

Globalt är det viktigt att vi undviker att utvinna och förbränna fossila bränslen helt eftersom det är en process med konsekvenser mänskligheten måste leva med i tusentals år. Internationella klimatförhandlingarna handlar om mål för framtida utsläppsminskningar, och klimatpolitik handlar mycket om att minska efterfrågan på fossila bränslen, men världens ledare fortsätter att undvika diskussioner om hur man minskar tillgången helt. I praktiken innebär detta att politikerna låtsas vara proaktiva medan de skjuter upp ansvaret för problemet till kommande generationer. Under tiden fortsätter globala utsläpp från koldioxid att öka med stor förödelse på vår miljö.

Världens ledare måste i stället fokusera på att vända trenden av den fossila bränsleförbrukningen nu. Den internationella klimatpolitiken måste byta fokus och skapa en strategi för att lämna fossila bränslen i marken.

Många av de företag och regeringar som har makten eller anspråk på äganderätt till olje, kol och gas reserver fortsätter att utnyttja dem för att öka sin egen makt och rikedom. Att upphöra med detta och att omdefiniera denna trend kommer inte bli lätt. Men det är en utmaning mänskligheten måste våga möta. Vi måste vidta åtgärder nu.

Platser där fossila bränslen har upptäckts är belägna precis där det finns ursprungsbefolkningar. Vi kämpar aktivt mot exploatering av dessa reserver. Vi kämpar för hela mänsklighetens framtid. Därför förtjänar vi stöd från internationella samhällen. Vi har ständigt varit i framkant av kampen mot miljökatastrofer och klimatförändringar. Så varför ingår inte våra röster inte i den beslutsfattande processen vid COP20 och vid andra statliga högnivåmöten? Det är inte bara vår rätt, men det är också regeringarnas, staternas, företagens, organisationernas och andra sådana institutioners skyldighet att se till att ursprungsbefolkningar har något att säga till om när det gäller vår egen framtid.

Vinden svarar min bön med en mjuk viskning. Träden gungar försiktigt, fåglarna börjar sjunga, och min kropp fylls med styrka. Jag kan höra bruset från floden som säger till mig att fortsätta kämpa på eftersom mina förfäder gick denna väg, jag går denna väg, och det är ett arv som jag är skyldig min kommande barn. Det är därför jag inte kan tillåta att denna plats förstörs.

När jag går genom skogen ser jag skönheten som omger mig, och jag kan inte sluta fråga mig själv: Vad är poängen med att förstöra ett paradis bara så du kan förstöra världen?

Nina Gualinga är en ung ledare från Sarayaku. Nina representerade de unga från Sarayaku vid den Interamerikanska domstolen för mänskliga rättigheter i San Jose, Costa Rica, samt vid flera olika internationella evenemang. Nina delar sin tid mellan Sverige och Sarayaku. Hon studerar mänskliga rättigheter på ett universitetet i Sverige och sitter i styrelsen för Amazon Watch Sverige.

Rekrytera nya givare

I helgen var vi äntligen ute på gator och torg med våra eldsjälar. Vårt syfte? Att rekrytera månatliga givare så klart. Det är därför vi finns i Sverige. Vårt uppdrag är att hitta så många människor som möjligt som vill stödja det viktiga arbete som görs i Amazonas. Det är tack vare vanliga människors gåvor som detta arbete är möjligt. 

f2f
f2f
pin

Om du stödjer oss månatligt med 50 kr eller mer får du en sådan här vacker pin... STÖD

 

Nu finns vi i Sverige

Efter nästan 20 år av kämpande för att försvara både den biologiska och kulturella mångfalden i Amazonas så har vi nu äntligen öppnat vårt första kontor i Europa... i Sverige för att vara mer exakt.

Här är vårt främsta mål att samla in så mycket pengar vi bara kan till alla våra viktiga projekt i Amazonas och vi hoppas att Du kan vara med och hjälpa till.

Utöver att samla in pengar i Sverige kommer vi även att informera allmänheten om vad som faktiskt pågår i Amazonas, och vi kommer även att avslöja vilka svenska företag som bidrar till den fruktansvärda förstörelse som pågår just nu i Latin Amerika.

Hemsidan är fortfarande under produktion så du kan förvänta dig att det kommer finnas mycket mer information här inom den närmsta tiden. Alla filmer vi har lagt upp är på engelska, men vi arbetar med att få dem översatta, så vi hoppas du har överseende med detta.

Gilla gärna vår Facebook sida så att du kan hålla dig uppdaterad, samt dela den med dina vänner.

Tack så mycket för ditt engagemang!