Mina första 10 år

I början av maj 2007 började jag jobba med Amazon Watch och under de kommande åren har jag haft äran att ha ett finger med i de flesta av organisationens stora kampanjinitiativ. Ibland har jag varit ledande arrangör, andra gånger har jag bara varit med och hjälpt mina fantastiska medaktivister med allt jag kan. Även om all upprymdhet, frustration, lärdom, vrede och skönhet som jag fått ut av min tid här, skulle kunna fylla en hel bok, så väljer jag här ut tio specifika minnen och vad de har betytt för mig.

Antônia Melo

Antônia Melo är en sann krigare. Hennes ständiga kamp för social och miljömässig rättvisa i Amazonas har omdefinierat möjligheterna för gräsrotsorganisering och inspirerat en hel generation lokala aktivister. Av denna anledning kunde hon inte vara mer förtjänt av Alexander Soros Foundation Award, som hon fick den 10 oktober 2017, för sitt ledarskap i kampanjen för att stoppa det enorma projektet med dammen Belo Monte i Brasilien. Priset är ett bevis och ett erkännande för hennes outtröttliga, betydelsefulla arbete att försvara Amazonas och dess folk från en katastrofal utvecklingsmodell.

Kampen mot Chevron fortsätter

När det multinationella oljeföretaget Chevron utvunnit olja ur Ecuadors regnskog, släpptes det även ut stora mängder råolja. Detta ledde till att ecuadoriansk domstol dömde Chevron att betala 9,5 miljarder dollar i skadestånd till de särskilt drabbade urfolkssamhällena i regionen. Denna dom överklagades dock av Chevron i amerikansk domstol där företaget slapp undan skadeståndet. Detta nya beslut ogiltigförklarades efter att det hittats bevis på att domare tagit emot mutor som påverkat resultatet till Chevrons fördel. 

När beskyddandet av ens land blir ett brott

Berta Cáceres från Honduras, skjuten till döds i sitt eget hem i mars år 2016, är bara en av hundratals latinamerikanska miljöaktivister som angripits de senaste åren. Minst 577 människorättskämpar (Environmental Human Rights Defenders - EHRD) dödades i Latinamerika mellan 2010 och 2015 - mer än i någon annan region. Förutom våldet, drabbas EHRD av juridiska hot och trakasserier, som ständigt allvarligt sätter käppar i hjulet för deras arbete. Innan Cáceres mördades, drabbades hon av falska anklagelser på grund av hennes motstånd mot konstruktionen av dammar på hennes och hennes folks mark.

Kampen i Toronto mot Chevron

Toronto, Kanada - Amazon Watch befinner sig just nu i Toronto för att stå med urfolken från Ecuador som fallit offer för oljebolaget Chevrons giftiga avfall i över fem decennier. Vi fördömer Chevrons missbruk av rättssystemet för att skrämma och trakassera sina offer; journalister, miljö- och människorättsorganisationer och till och med berörda aktieägare har uttryckt sitt stöd för en rättvis lösning på en av de värsta oljerelaterade miljökatastroferna i vår historia.

År 2013 fann Chevron sig skyldig i ecuadorianska domstolar för avsiktlig miljöförorening från Texacos verksamhet mellan 1964 och 1992 i den ecuadoriska delen av Amazonas. Trots Amazon Watchs varningar till Chevron-förvaltningen, köpte oljegiganten upp Texaco år 2001 och ärvde därmed det rättsliga ansvaret. Chevron valde då att pröva fallet i Ecuador och lovade en "livslång rättegång" och att bekämpa Ecuador "until hell freezes over".

oil

Texaco dumpade här över 60 miljoner liter olja och flera miljarder liter giftigt avloppsvatten samt lämnade efter sig tusentals ojämna gropar fyllda med borravfall, tungmetaller och andra cancerframkallande ämnen. Föga överraskande fortsätter de människor som bor där, att drabbas av hälsoeffekterna av att dricka, bada och fiska i sedan länge förorenade floder. Tusentals människor och djur har dött på grund av de bevis som Chevron lämnat efter sig. De ecuadorianska domstolarna beordrade Chevron att betala över 9,5 miljarder dollar för att finansiera sanering och hälsovård.

 
 

Istället för att respektera domen, bestämde sig Chevron, under ledning av VD John Watson (som nyligen hoppat av, läs mer här), för att attackera och kriminalisera de människor som under årtionden förgiftats. Svårt är det att finna ett tydligare exempel på hur ett företag löper hård amok mot de som söker sin rättvisa. Faktum är att Chevron faktiskt har spenderat två miljarder dollar i kampen mot detta fall sedan 1993, istället för att bara betala för att rensa upp den giftiga röra som de redan medvetet skapat.

När Chevron lanserade sin vedergällande SLAPP-stämning (Strategic Lawsuit against Public Participation) gentemot ecuadorianerna och advokaterna i USA, hävdade de sig utsatta för en omfattande konspiration av advokater, aktivister, icke-statliga miljöorganisationer, till och med journalister och vissa regeringstjänstemän.

Självklart visade det sig att detta fall inte var något annat än falskt då det kom fram att oljebolagets högsta vittne tagit emot miljontals dollar för att vittna för Chevron och ge falska bevis. Chevron missbrukade alltså här USA:s federala domstolssystem och mutade ett vittne vilket stred med federal amerikansk lag. De använde samma taktik för att trakassera och skrämma miljöorganisationer, inklusive Amazon Watch. Denna kränkande "taktik" har kallats den "nya boken" för företag att använda mot icke-statliga miljöorganisationer. Idag står Greenpeace inför liknande attacker från Energy Transfer Partners, företaget som bygger Dakota Access Pipeline.

Kanada har nu alltså blivit den senaste platsen i denna episka strävan efter rättvisa, eftersom Chevron har flytt från brottsplatsen. Chevron sålde sina tillgångar i Ecuador för att undvika betalning av skulden på 9,5 miljarder dollar, men har dock nära 15 miljarder dollar i skulder i sitt dotterbolag Chevron-Canada. Många kanadensiska miljöorganisationer har redan fördömt Chevrons handlingar och stöttat Ecuador, organisationer som bland annat Friends of the Earth Canada, Greenpeace Canada, Idle No More Canada, Solidarity Network MiningWatch Canada, RightsAction, Sierra Club British Columbia (BC), Sierra Club Canada Foundation, Unifor, och United Steelworkers.

amazon
amazon

Amazon Watch står bakom samhällen över de båda amerikanska kontinenter som kräver ett slut på oljeborrning och rörledningar, särskilt farlig sådan är exempelvis råolja från Amazonas (läs mer om råolja från Amazonas här).

Chevrons tidigare handlingar har inte bara förstört miljön, det är också den absolut största raffinören av råolja från Amazonas i Kalifornien (där majoriteten av Amazonas olja raffineras).

"Chevrons nuvarande verksamhet utgör ett hot mot alla levande ting på planeten, och de får bara inte tillåtas att undgå rättvisa för sina brott i Ecuador eller dess skador på vårt klimat" säger Paul Paz y Miño, Amazon Watch Associate Director, som har arbetat med denna kampanj i över ett decennium.

Relaterad artikel: Tack Roger

Dela gärna vidare och stöd vårt viktiga arbete.

Tack Roger Waters

2013, dömdes Chevron att betala 9,5 miljarder dollar för att rensa den giftiga röra de hade skapat, på den tiden de hette Texaco. Chevron förlorade rättegången efter år av att försöka fördröja den. Den mängd giftigt avfall de dumpat motsvarar över 117 stycken Globen i Stockholm fylld till toppen.

Tänk om samma mängd dumpats i skärgården, eller på Gotland. Precis som i det drabbade område i Ecuador, så hade dessa platser också blivit en katastrof zon. Om vi inte skulle acceptera att det skedde här kan vi inte acceptera att det hände där.

Den skada Chevron orsakade var inte bara på miljön utan även människor drabbades. 

”Vi bodde i ett hus cirka 18 meter från en oljebrunn… jag förlorade [min son] Pedro när han var 19 år. Han had tre tumörer, i lungorna, levern och i sitt ben,” berättar en kvinna från en ort i Sacha.

Chevron har sedan domen försökt göra allt för att undvika att betala dessa böter. Det beräknas att Chevron spenderat två miljarder dollar för att undvika betala böterna. 

Senaste försöket att mygla sig undan är att de vill att urfolken från Ecuador ska betala en miljon dollar i deposition, innan Chevron själva anser sig kunna överklaga. Detta är uppenbarligen bara ett sätt för dem att sakta ned processen.

Roger Waters, mitten, med den kanadensiska urfolksledaren Phil Fontaine, vänster, och Paul Paz y Mino från Amazon Watch till höger. (CHRIS YOUNG / THE CANADIAN PRESS)  www.thestar.com/business/2017/10/10/roger-waters-lends-star-power-…

Roger Waters, mitten, med den kanadensiska urfolksledaren Phil Fontaine, vänster, och Paul Paz y Mino från Amazon Watch till höger. (CHRIS YOUNG / THE CANADIAN PRESS)  

www.thestar.com/business/2017/10/10/roger-waters-lends-star-power-to-ecuadorians-95b-chevron-fight.html

Roger Waters, mest känd som medlem i det legendariska rockbandet Pink Floyd, sammanslöt med Amazon Watch egen Paul Paz y Mino utanför domstolen i Toronto. Lyssna på Roger nedan.

Tillsammans måste vi fortsätta kämpa. Vi kan inte låta Chevron komma undan. Vi måste visa alla dessa företag att de inte kan bete sig hur de vill utan konsekvenser.

Tack för att du delar vidare.

Urfolk i Peru mordhotade

I Ucayali regionen, i den peruvianska amazonas, stjäls marken från urfoken, regnskogen skövlas och urfolken själva dödas när de försöker stoppa förstörelsen av deras hem, vilket är naturen de bor i. 

Första september i år mördades sex personer som vägrade sälja sin mark i syfte att göra om den till palmoljeplantage (kort om palmolja lägre ned). Detta skedde nära Shipibo samhället Santa Clara de Uchunya. Det har nyligen kommit rapporter om att ytterligare två personer blivit mordhotade så sent som 1 oktober i år. Båda har nu flytt till Lima för deras egen säkerhet.

Amazon Watch tillsammans med FECONAU (Federation of Native Communities of the Ucayali River and Tributaries) har skriftligt begärt att Peru's president, premiärminister och en mängd andra individer som har en maktposition, skall agera snabbt.

Shipibo folket, och Ucayali, ska inte förstöras på grund av att företag vill odla palmolja... och människor ska inte mördas för att de säger nej till detta.

Kampen att rädda regnskogen är också en kamp för männskliga rättigheter. Det är inte två olika saker, utan allt sitter ihop.

Tack all ni som står bakom vårt viktiga arbete att stödja urfolken och skydda regnskogen.

Photo credit: Mathias Rittgerott / Rainforest Rescue.

Photo credit: Mathias Rittgerott / Rainforest Rescue.


Kort of Palmolja

Palmolja är ett vegetabiliskt fett tillverkat från oljepalmen, Elaeis guineensis. Palmolja kan användas både som livsmedel och som råvara för bränslen, till exempel biodiesel. Det förekommer i många margariner.

Palmolja används för egenskaperna och eftersom den är billig att framställa. Den är fast i rumstemperatur, likt smör och kokosfett, och kräver inte härdning. Användning av palmolja för bränsleproduktion kritiseras ofta av miljöskäl, då avverkning av regnskog sker i stor skala för att anlägga oljepalmsplantager.

Källa: sv.wikipedia.org/wiki/Palmolja

Chevron VD hoppar av

watson

VD För Chevron, John Watson lämnar nu ansvaret och en skuld på $9,5 miljarder till någon annan. 

Efter sju år meddelade nu John Watson – VD för det amerikanska oljebolaget Chevron som köpte upp Texaco, ett företag som släppt ut otroliga mängder olja i Ecuadorianska Amazonas – att han nu till slut hoppar av sin post och lämnar efter sig katastrofala effekter av de val han gjort. 

Amazon Watchs historia med Watson har pågått sedan år 2001 då Chevron slogs ihop med Texaco, och Watson var huvudarkitekt för alliansen. Under ett aktieägarmöte presenterade Amazon Watch en hel del information gällande miljökatastrofen som Texaco låg till grund för.

Vi varnade även att ifall samarbetet gick igenom, skulle Chevron få ta fullt ansvar för att städa upp ett område som utsatts för den värsta oljerelaterade katastrofen någonsin. Detta ignoreade Watson. 

År 2013, i samband med det största miljömässiga utslaget som någonsin vunnits mot ett oljebolag, där Chevron dömdes att betala 9,5 miljarder dollar för att rensa Texacos giftiga röra, blev Watson VD. Chevron förlorade denna rättegång efter år av försök att fördröja den. Efter tusentals sidor av vetenskapliga bevis - varav många som även tillhandahölls av Chevron's egna experter - visade tydligt skadorna som orsakats av Texaco's ohållbara verksamhet. Vid tiden för domen hade nu Watson en andra chans att lyssna på Ecuador's vädjan och äntligen göra det rätta.

dirty oil hand

Inte bara vägrade Watson ta ansvar och städa upp avfallet som fortfarande förgiftar samhällena i fråga. Han fokuserade även all Chevron's PR och juridiska styrka att demonisera de stammar som står upp mot honom, samt deras allierade och advokater. Han motsatte sig även anklagelser om att han skall ha utpressat domare och egna vittnen.

Företaget ansökte till och med $32 miljoner i juridiska avgifter i ett försök att personligen gå på advokat Steven Donziger, en nyckelperson i lagslaget som uppnådde den historiska domen mot Chevron i Ecuador. Även Amazon Watch drogs in i denna Chevron's stämning som medhjälpare då vi stod med de samhällen som krävde Chevronatt städa upp i det hem de förorenat. Det uppskattas att Chevron hittills har spenderat så mycket som $2 miljarder för att undvika att rensa det giftiga avfallet som Texaco dumpat i Ecuador.

Under sin tid som VD godkände Chevron mutor till företagets vittnen för att förfalska bevis och vittnesmål i den amerikanska federala domstolen. Med denna taktik banade VD Watson väg för en ny våg av svindelsprocesser som sedan dess har arkiverats av andra företag emot en mängd miljö- och mänskliga rättigheter organisationer, som till exempel våra vänner på Greenpeace och Sierra Club. I vad som i vissa ögon ses som ett existentiellt hot mot företagsansvar i USA, gjorde Watson och hans team en insats att även trampa på de rättigheter för alla som någonsin vågat kritisera företaget: journalister, bloggare, advokater, förespråkarorganisationer, aktivister, och till och med deras egna aktieägare. 

Under Watsons ledarskap har Chevron utmärkt sig som det absolut värsta amerikanska oljebolaget genom att eliminera sitt förnybara energiprogram och stänga sin avdelning för socialt ansvar.

Så kort sagt, det kan bli svårt för Chevron att prestera värre än vad som redan gjorts och vi är givetvis glada att se att herr Watson avgår. Emellertid står nu företaget inför en insamlingsåtgärd i Kanada för sin skuld på $9,5 miljarder till Ecuadors urfolk.

En ny VD kommer alltså att få möjlighet att slutligen bryta med Chevron's missbrukande förflutna och respektera rättsstatsprincipen och inte minst miljön.

Watson spenderade sin tid som VD att göra det svårare för miljö- och människorättsgemenskapen att utmana företagets makt, men vi står ännu enade och kommer att fortsätta att hålla Chevron till svars, oavsett vem som står vid rodret.

Tillsammans med våra partners och våra givare kommer vi kämpa vidare.

Goda nyheter från Brasilien

Högsta domstolen i Brasilien avvisar regeringens förslag att begränsa markrättigheter för urfolken.

”Detta är en mycket viktig seger för vårt folk och vår familj... som kämpar för hälsa och territorium”, sa Adílio Roine som är en ledare för Guarani Kaiowá folket.

Detta är självklart ett mycket viktigt beslut och ett tydligt budskap till urfolken i Brasilien att deras rättigheter skall respekteras. 

victory

Regina Lund

regina

Vi är stolta att presentera Regina Lund som Ambassadör för Amazon Watch Sverige.

Regina är en fantastisk artist, men också en eldsjäl som brinner för regnskogen och urfolken. Hon har ett enormt engagemang för liv och natur, och vi är jätteglada och stolta att Regina är vår Ambassadör.

regina
regina

Världskongress för renskötare

Samerna är vårt eget lands ursprungsfolk, och Amazon Watch Sverige står bakom alla urfolks kamp världen över.

Vi anser att ursprungsbefolkningens självbestämmande är av största vikt, och att deras kunskaper, kulturer och traditionella metoder bidrar kraftigt till en hållbar och rättvis förvaltning av jorden.

Den 16-20 augusti 2017 anordnas den sjätte världskongressen för renskötare i Jokkmokk, men den här gången blir det utan ekonomiskt stöd från värdnationen.

Sverige har valt att inte vara med och finansiera kongressen, något som upprört många samer.

Vi kommer vara där för att visa vårt stöd!!!

Skydda beskyddarna

När det kommer till att beskydda Amazonas regnskog och livet som finns där, finns det mycket motstånd utifrån. I Ecuador är detta ingenting nytt där för närvarande 197 ledare för diverse olika urfolksgrupper nu utreds som kriminella. Varför?

För att de kämpar för sin rätt att skydda sin mark. I maj i år reste sig allierande för både miljö och mänskliga rättigheter, och krävde, inför den nye presidenten, amnesti och benådan. Ledare som personligen stått upp emot destruktiva gruv– och oljeborrningsprojekt samt mot inskränkningen av sina medfödda rättigheter. 

Att be om benådan eller förlåtelse är ingenting som de som rättfärdigat kan kalla Amazonas för sina hem skall behöva göra. Inte heller ska de kriminaliseras eller hamna i häkte för att de höjer rösten emot en uppenbart överlägsen motståndare.

Detta är helt sinnesjukt, och ett klart brott mot männskliga rättigheter och yttrandefriheten.

Den Ecuadorianska rörelsen Amnistía Primero (Amnesty First) reste under ett par veckor runt om i landet för en namninsamling. Amazon Watch har här hjälp till att samla in stöd och solidaritet från internationella supporters att stå bakom rörelsen i kampen om sin självklara rätt att värna om Amazonas. Ett gensvar vi fick i tusentals. 

Den slutliga responsen från presidenten var att se över utredningarna. En liten seger för det enorma jobb som läggs ned för att dessa 197 människor skall få amnesti. En liten seger som ändå kan ses som en milstolpe i arbetet att förgöra kriminaliseringen av ursprungsbefolkningens protester i Ecuador. De har inte gjort något annat än att protestera utan våld för att skydda regnskogen och sina hem.

En ännu större seger var det internationella gensvar Amazon Watch fick. Tack vare alla medlemmar och givare som stöttar oss i arbetet vi gör. 

Hjälp oss skydda beskyddarna!

amnistía primero

"We are not asking for forgiveness.

We are asking for justice and freedom for our people." 

Vi konsumerar regnskogen

De flesta människor är medvetna om att Amazonas är jordens lungor, och att den är hotad av skogsskövling.

En av många anledningar till att regnskogen huggs ned är för att det behövs plats till boskap som så småningom ska bli hamburgare, men dessa kreatur ska även bli läder. Stora skoföretag är i stort behov av läder för sina skor, och mycket av detta läder skördas på boskapsrancher i Amazonas.

Vi arbetar alltid med urfolken i fokus. Det är trots allt de som bor i regnskogen och som har förvaltat den utan problem i tusentals år. Tillsammans med urfolken kämpar vi mot regeringar och företag som gör allt för att tjäna pengar på regnskogen och dess mark.

amazonas

 

Vad kan Du göra?

Innan du handlar något försök alltid ta reda på vart de du köper kommer ifrån och hur det har tillverkats. I slutändan är det konsumenterna som kan göra mest skillnad. Du kan rädda regnskogen helt enkelt genom ditt beteende. Många bäckar små.

Du kan även stödja vårt arbete ekonomiskt, och vi vill tacka alla Ni som redan gör detta. Det betyder mycket för oss och vårt viktiga arbete. Tillsammans kan vi göra en skillnad. Tack.

Rör inte urfolkens rättigheter

I den brasilianska amazonskogen är just nu urfolken och miljön mer hotad än någonsin. Brasiliens regering vill få bort de miljöskydd som finns, och de rättigheter som urfolken har, på grund av deras planer att utöka sojabönorplantage, boskapsrancher och gruvor. De vill också bygga motorvägar och dammar, allt för att tjäna mer pengar. Detta kommer ha enorma konsekvenser för både regnskogen och de urfolk som lever där.

Fram tills nu har det funnits en del rättsliga skydd för regnskogen i Brasilien, men President Michel Temer har gett klartecken att ändra på detta. De vill nu sälja ut stora delar av regnskogen för att tjäna pengar och det gör de genom att systematiskt plocka isär de lagliga skydd som finns.

brasilien

Brasiliens urfolk är de bästa förvaltarna av sin mark, sitt vatten och regnskogen. Om deras rättigheter tas bort kommer det resultera i fruktansvärda konsekvenser för miljön. Amazonas regnskog behövs för allt liv på jorden.

Klicka på länken nedan för att skicka ett mejl till Brasiliens president (du skickas vidare till vår engelskspråkiga kampanjsida). Tack.

Detta är texten som står i mejlet.

To: Michel Temer, President of Brazil

Indigenous territories play a key role in mitigating climate change and adapting society to its adverse impacts. Respecting the territorial rights of indigenous peoples helps ensure the planet's climate stability and avoids disastrous impacts while promoting peace, economic growth, biodiversity protection and human dignity.

As citizens, communities and organizations that care about the planet and our common future in this place, we call upon you to:

  1. Respect indigenous land rights as enshrined in Brazil's 1988 constitution.
  2. Ensure the demarcation of indigenous lands and cease all obstructionism of demarcation processes.
  3. Reverse FUNAI's current process of restructuring, ensuring staffing and budgetary resources essential for the fulfillment of its mission.