Amazonas

Ya Basta!

Amazonas är världens största tropiska regnskog med en enorm biologisk mångfald. En tredjedel av vår planets djur och växter finns där samt en femte del av allt sötvatten. Runt 400 olika urfolksgrupper är helt beroende av regnskogen för deras fysiska och kulturella överlevnad. Urfolken i världen motsvarar ungefär 4-5 % av mänskligheten, men de skyddar hela 80 % av den biologiska mångfalden.

Sacred Headwaters

Vi har precis varit på ett inspirerande möte med urfolksledare från hela västra Amazonas. Vi fick hopp och klarhet gällande planer att stoppa all förstörelse av regnskogen.

Foto: Neil Palmer (CIAT).

I årtionden har Amazon Watch stått sida vid sida med urfolkssamhällen i västra Amazonas för att kämpa mot olje- och gruvbolag och andra industriella projekt. Vi har haft många framgångar och våra allierade urfolksgrupper har alltid vetat att det finns ett ännu effektivare sätt att skydda en av de mest vitala regionerna på vår planet.

Jordens försvarare riskerar liv och lem för att skydda Amazonas regnskog

I år på World Rainforest Day hedrar vi jordens försvarare, urfolken, som riskerar liv och lem varje dag. Ecuador är en i synnerhet farlig plats för jordens försvarare. Förutom kriminalisering och ogrundade kriminella anklagelser som används för att tysta ner oliktänkande blir allt fler hotade och utsatta för fysiskt våld. Men de låter sig inte tystas, och vi fortsätter att ge dem vårt fulla stöd. Läs vidare för att följa två av dessa fall.

Vi gör skillnad

2013 var ett enastående år för Amazon Watch och våra partners Talisman Energy och Conoco Phillips offentliggjorde sina planer på att avbryta sina oljeverksamheter och lämna den peruanska Amazonskogen, bygget av Belo Monte-dammen försenades avsevärt i Brasilien, och vi firade ett viktigt beslut av Interamerikanska Domstolen för Mänskliga Rättigheter (IACHR) som gynnade det ecuadoriska Sarayakusamhället.

Mina första 10 år

I början av maj 2007 började jag jobba med Amazon Watch och under de kommande åren har jag haft äran att ha ett finger med i de flesta av organisationens stora kampanjinitiativ. Ibland har jag varit ledande arrangör, andra gånger har jag bara varit med och hjälpt mina fantastiska medaktivister med allt jag kan. Även om all upprymdhet, frustration, lärdom, vrede och skönhet som jag fått ut av min tid här, skulle kunna fylla en hel bok, så väljer jag här ut tio specifika minnen och vad de har betytt för mig.

När beskyddandet av ens land blir ett brott

Berta Cáceres från Honduras, skjuten till döds i sitt eget hem i mars år 2016, är bara en av hundratals latinamerikanska miljöaktivister som angripits de senaste åren. Minst 577 människorättskämpar (Environmental Human Rights Defenders - EHRD) dödades i Latinamerika mellan 2010 och 2015 - mer än i någon annan region. Förutom våldet, drabbas EHRD av juridiska hot och trakasserier, som ständigt allvarligt sätter käppar i hjulet för deras arbete. Innan Cáceres mördades, drabbades hon av falska anklagelser på grund av hennes motstånd mot konstruktionen av dammar på hennes och hennes folks mark.