Jordens försvarare riskerar liv och lem för att skydda Amazonas regnskog

I år på World Rainforest Day hedrar vi jordens försvarare, urfolken, som riskerar liv och lem varje dag. Ecuador är en i synnerhet farlig plats för jordens försvarare. Förutom kriminalisering och ogrundade kriminella anklagelser som används för att tysta ner oliktänkande blir allt fler hotade och utsatta för fysiskt våld. Men de låter sig inte tystas, och vi fortsätter att ge dem vårt fulla stöd. Läs vidare för att följa två av dessa fall.

Vi gör skillnad

2013 var ett enastående år för Amazon Watch och våra partners Talisman Energy och Conoco Phillips offentliggjorde sina planer på att avbryta sina oljeverksamheter och lämna den peruanska Amazonskogen, bygget av Belo Monte-dammen försenades avsevärt i Brasilien, och vi firade ett viktigt beslut av Interamerikanska Domstolen för Mänskliga Rättigheter (IACHR) som gynnade det ecuadoriska Sarayakusamhället.

Slutet för Mega Dammar?

Förra månaden annonserade representanter för Brasiliens Ministry of Mines and Energy (MME) oväntat för tidningen O Globo att landet skulle upphöra med att bygga dammar i Amazonas sjöar. Som många av våra likasinnade firar vi den här nyheten med extra mycket lycka eftersom representanterna i ministeriet specificerade att det finns ett behov att respektera den sociala önskan om att lägga restriktioner gällande dessa projekt”. De belyste komplexiteten i att dels hantera lisenerna gällande megadammarna men också frågan om att finansiera dem i denna era av projekt som Leko Monte. Representanterna indikerade att Brasilien skulle fortsätta med att utforska nya möjligheter att möta behovet av energi som genom att använda återvinningsbar energi och decentralisering.

Kvinnlig urfolksledare hotad till livet

Tidigt på fredag morgon, den 5 jaunari i år, attackerades Patricia Gualingas hem med stenar. Fönster krossades och förövaren skrek upprepade dödshot mot henne. Patricia tillhör Kichwafolket [från Sarayaku i den del av Amazonas som tillhör Ecuador] och har kämpat för att skydda hennes förfäders områden i Amazonas från industriell utvinning i många år.  Hon är erkänd både nationellt och internationellt som en viktig försvarare av urfolkens rättigheter, och som en eldsjäl i kampen mot oljebolagen.

Mina första 10 år

I början av maj 2007 började jag jobba med Amazon Watch och under de kommande åren har jag haft äran att ha ett finger med i de flesta av organisationens stora kampanjinitiativ. Ibland har jag varit ledande arrangör, andra gånger har jag bara varit med och hjälpt mina fantastiska medaktivister med allt jag kan. Även om all upprymdhet, frustration, lärdom, vrede och skönhet som jag fått ut av min tid här, skulle kunna fylla en hel bok, så väljer jag här ut tio specifika minnen och vad de har betytt för mig.

Antônia Melo

Antônia Melo är en sann krigare. Hennes ständiga kamp för social och miljömässig rättvisa i Amazonas har omdefinierat möjligheterna för gräsrotsorganisering och inspirerat en hel generation lokala aktivister. Av denna anledning kunde hon inte vara mer förtjänt av Alexander Soros Foundation Award, som hon fick den 10 oktober 2017, för sitt ledarskap i kampanjen för att stoppa det enorma projektet med dammen Belo Monte i Brasilien. Priset är ett bevis och ett erkännande för hennes outtröttliga, betydelsefulla arbete att försvara Amazonas och dess folk från en katastrofal utvecklingsmodell.

Kampen mot Chevron fortsätter

När det multinationella oljeföretaget Chevron utvunnit olja ur Ecuadors regnskog, släpptes det även ut stora mängder råolja. Detta ledde till att ecuadoriansk domstol dömde Chevron att betala 9,5 miljarder dollar i skadestånd till de särskilt drabbade urfolkssamhällena i regionen. Denna dom överklagades dock av Chevron i amerikansk domstol där företaget slapp undan skadeståndet. Detta nya beslut ogiltigförklarades efter att det hittats bevis på att domare tagit emot mutor som påverkat resultatet till Chevrons fördel.