Preem är inte hållbart

preem

Idag är det den Internationella Anti-Chevron dagen som “firas” varje år. Då sammansluter civilsamhället, organisationer, gräsrotsrörelser och urfolk för att tillsammans skapa aktioner, manifestationer, paneldebatter och annat. Syftet är att påverka och upplysa allmänheten och politiker om de brott som Chevron begått mot inte bara vår planets biologiska mångfald, men även mot människor.

Här hemma i Sverige är det Preem som representerar Chevron i ett “unikt samarbete”. Därför kommer vi driva en kampanj för att Preem ska sätta press på Chevron. Vi kräver att de slutar sälja deras produkter.

Bakgrund

Vi har arbetat med en kampanj mot Chevron i många år tillsammans med urfolken från Ecuador som fallit offer för oljebolagets giftiga avfall. Vi fördömer starkt Chevrons missbruk av rättssystemet för att skrämma och trakassera sina offer; journalister, miljö- och människorättsorganisationer och till och med berörda aktieägare har uttryckt sitt stöd för en rättvis lösning på en av de värsta oljerelaterade miljökatastroferna i vår historia.

antichevron

Texaco (idag Chevron) dumpade över 60 miljoner liter olja och flera miljarder liter giftigt avloppsvatten i den ecuadorianska Amazonas, samt lämnade efter sig tusentals ojämna gropar fyllda med borravfall, tungmetaller och andra cancerframkallande ämnen. Föga överraskande fortsätter de människor som bor där, att drabbas av hälsoeffekterna av att dricka, bada och fiska i sedan länge förorenade floder. Tusentals människor och djur har dött på grund av de bevis som Chevron lämnat efter sig.

År 2013 fann Chevron sig skyldig i ecuadorianska domstolar för avsiktlig miljöförorening från Texacos verksamhet mellan 1964 och 1992 i den ecuadoriska delen av Amazonas. Trots Amazon Watchs varningar till Chevron-förvaltningen, köpte oljegiganten upp Texaco år 2001 och ärvde därmed det rättsliga ansvaret. Chevron valde då att pröva fallet i Ecuador och lovade en "livslång rättegång" och att bekämpa Ecuador "until hell freezes over".

Företag som Chevron använder sin makt och sina pengar för att fly från rättvisan. Steven Donziger var huvudadvokat i det historiska målet mot Chevron som resulterade i en fällande dom och ett 9.5 miljarder dollar stort skadestånd. Han har därför blivit måltavla i en av Chevrons hämndaktioner; en kampanj att “demonisera Donziger”.

Donziger har nu befunnit sig i husarrest i över 250 dagar för att ha vägrat lämna över sin dator, telefon och sekretessbelagda filer till Chevron. Han är den enda advokaten i USA:s historia som frihetsberövats på detta vis, och hans situation är onekligen ett resultat av den framgång han haft i att ställa Chevron till svars. 

Tidigare i år publicerade 29 Nobelpristagare ett gemensamt uttalande där de kräver att Chevron “ställs inför rätta” för sin förorening i Amazonas, kompenserar offren så som beordrats av ecuadorianska domstolar efter en åttaårig rättsprocess och upphör trakasserierna av alla aktivister och samhällsledare som håller företaget ansvarigt. 

Vi har en internationell kampanjsida för detta arbete: chevrontoxico.com

preem chevron

Preem representerar Chevron i Sverige

Preem, som är ett svenskt oljebolag med cirka 570 tankställen och två raffinaderier i Sverige, tilldelades Greenwashingpriset 2019 av Jordens Vänner - och med all rätt. Utöver deras planer på en utbyggnad av deras raffinaderier i Lysekil (mer om det nedan), så samarbetar Preem med Chevron/Texaco. Preem säljer Chevrons produkter som orsakat en enorm skada för vår planets biologiska mångfald.

Jordens Vänner delade med all rätt ut Greenwashingpriset 2019 till Preem.

Jordens Vänner delade med all rätt ut Greenwashingpriset 2019 till Preem.

På Preems hemsida går det att läsa:

“Vi erbjuder ett brett urval av Texaco smörjmedel… Genom vårt unika samarbete med Chevron-koncernen och Texaco kan vi erbjuda den svenska marknaden ett av världens bästa och mest beprövade smörjmedel… Preem representerar Texaco i Sverige.”

Preems produkter hotar den biologiska mångfalden

Preem har ett antal styrande hållbarhetskriterier, däribland två som de indirekt motarbetar genom sitt samarbete med Chevron. För det första hävdar Preem att de ska ha en produktion av förnybara drivmedel som inte kränker mänskliga rättigheter enligt FN:s konventioner, men vad har det för värde om de samtidigt säljer andra företags produkter som i årtionden har kränkt mänskliga rättigheter?

Den skada som Chevron orsakat i ecuadorianska Amazonas är stor och ett enormt hot mot den biologiska mångfalden. Marken är förorenad, grundvattnet är förorenat och de förorenade floderna orsakar cancer och missfall för de urfolk som bor i området. Det är en av de värsta miljökatastroferna på vår planet. Om Preem vill bevara vår miljö för framtida generationer, som de ofta pratar om i sitt hållbarhetsarbete, varför samarbetar de med ett företag (och stolt säljer deras produkter) som dumpat miljarder liter giftig olja i Amazonas regnskog? Det går inte att tvätta bort med en ekomeny och ekologiska pannkakor (något som det för någon vecka faktiskt slutade göra, men som de gjort reklam för under lång tid).

svanen

Svanmärkt

Miljömärket Svanen pryder tiotusentals produkter och tjänster i Sverige, men bara ett flytande drivmedel har lyckats uppnå kraven: Preem Evolution Diesel Plus. Det är märkligt att Svanen inte inser att bara för att en produkt uppfyller deras krav så tittar de inte på övriga produkter. Genom att miljömärka en produkt så stödjer de indirekt Preems greenwashing av alla andra produkter.

preem

Tillsammans är vi starka

Vi brukar ofta säga att tillsammans är vi starka. Intressant nog säger Preem samma sak:

Tillsammans är vi starka. Samarbete är för oss en nyckel till hållbar utveckling. Samarbeten mellan företag, forskare, myndigheter och organisationer breddar allas vår kunskap och öppnar vägen för nya möjligheter. Tillsammans tänker vi längre, bredare och snabbare. Tillsammans kan vi göra ännu kraftfullare förändringar.”

Om Preem (enligt de själva) “arbetar… systematiskt med ständiga förbättringar för att minimera vår miljöpåverkanbjuder vi in Preem till att 100 % avsluta försäljningen och samarbetet av Chevrons produkter, samt att sätta tryck på företaget att städa upp efter sig i Amazonas. Det skulle leda till en “kraftfull förändring”.


Vad kan du göra?

Det finns mycket du kan göra. Gå till vår dedikerade kampanjsida: amazonwatch.se/preem

Längst ned på den sidan finns det en lista på många olika saker du kan göra.

Hashtaggar att följa: #AntiChevronDay #ChevronToxico #PreemMinusChevron