Medan Donzinger är fängslad för kampen mot Chevron, uppmanar kongressen att han friges

Trots detta var gårdagen en mardröm för Chevron och en seger för miljörättvisa.

Under de senaste åren har Chevron eftersträvat att förstöra livet för sin ärkefiende Steven Donzinger, människorättsadvokaten som hjälpte till att vinna fallet och säkra domen på över 9,5 miljarder dollar mot företaget. Det misslyckades. Medan VD:n Wirth, hans partiska fossilbränsleadvokater i Gibson, Dunn & Crutcher, deras företagsallierade i Seward och Kissel och deras korrupta domare Kaplan och Preska har lyckats med att döma Donzinger till fängelse, har de oavsiktligt gett rörelsen dess största seger sedan det ecuadorianska beslutet 2011 upprätthölls av Högsta domstolen i Ecuador 2013.

Förra veckan stod vår Associate Director Paul Paz y Miño utanför Kapitolium bredvid representanterna Chuy Garcia, Rashida Tlaib och Jim McGovern och delade ett gemensamt budskap: det kommer en räkning och Chevron kommer stå till svars för sina brott. Tillsammans med Amnesty International, Protect the Protest Task Force, Law Students for Climate Accountability, skådespelaren och aktivisten Lucy Lawless samt medlemmar av den ecuadorianska gemenskapen i New York, krävde de tillsammans att justitiekanslern Garland och President Biden skulle följa beslutet från FN:s arbetsgrupp för godtyckligt frihetsberövande om att omedelbart frisläppa Steven Donzinger.

Förra veckan hörde representanthusets kommitté vittnesmål från olika VD:ar av de största oljeföretagen baserade i USA, inklusive Chevron, samt amerikanska oljeinstitutet om deras dödliga desinformationskampanjer om klimatförändringarna. Samtidigt sitter Steven Donzinger, en advokat som hjälpte till att vinna den största miljödomen i historien, fängslad och har blivit avstängd från sitt jobb. Dessa saker har en direkt koppling. De som utmanar företagens makt i USA riskerar sitt eget jobb och de som lyckas kommer att bli måltavlor, kriminaliserade och fängslade.

Representanten Rashida Tlaib sa vid Kapitolium: ”Steven antas inställa sig vid fängelset idag vilket kommer bli känt som ett av de allvarligaste rättshaverierna i amerikansk historia. Chevron har blivit tillåtna att köpa våra domstolar, samtidigt som Vita huset och Justitiedepartementet är tysta.”

En ny rapport från fil.dr Nan M. Greer dokumenterar hur Chevron ”bryter nationella och internationella lagar med straffrihet” land efter land. Juridiskt hävdar rapporten att Chevron har ”förintat viktiga hotspots för biologisk mångfald” runt om i världen och har samlat mer än 50 miljoner dollar i dom- och förlikningsskulder som företaget vägrar betala. Chevrons handlingar i Ecuador och deras juridiska svar visar på ett mönster och ett tillvägagångssätt att göra affärer, och inte ett undantag.

Fallen mot Chevron har börjat hopa sig och deras juridiska strategi har blivit grundligt exponerat som korrupt och illegalt.

Å sina 1,5 miljoner supportrars vägnar skrev People for the American Way förra veckan ett brev till President Biden och Justitiekansler Garland, där dessa uppmanades att göra en grundlig granskning och agera rätt i Donzingers fall. Amnesty International släppte också en blixtaktion som uppmanade till Steven Donzingers omedelbara och ovillkorliga frisläppning. Ett nytt brev skickades förra veckan till Garland från Amnesty International, Amazon Watch, Global Witness, Rainforest Action Network, Re: Common (Italien), The Corner House (UK) och Human and Environmental Development Agenda (Nigeria), som framhöll att agerandet mot Donzinger är självklar hämnd för hans arbete och att han bör bli frisläppt omedelbart.

Chevron trodde att de skulle komma undan med sina brott efter beslutet som Kaplan tog 2014. Men Donzinger gav inte upp och inte heller folket från Ecuador. Nu finns det en snabbt växande internationell rörelse som inte bara står bakom Donzingers frisläppning utan även att cheferna på Chevron också ställs inför rätta för deras brott. Detta var inte Chevrons plan. De förväntade sig att alla skulle gömma sig efter det som hände med Donzinger och när de hittade en federal domare som var villig att göra det Chevron bad om. Istället har ögon från alla delar av världen vänts mot Donzinger, Chevrons plan har blivit exponerad och tjänstemännens blickar i USA och i hela världen vänder sig tillbaka mot de sanna brottslingarna. De som försöka dölja företagens brott och förstöra oppositionen med all den tillgängliga makten, oavsett hur oetiskt eller olagligt det är.

– Paul Paz y Miño