Internationella organisationer kräver att USA:s justitiedepartement granskar Chevrons hämndaktion mot människorättsadvokaten Steven Donziger

Foto: Amazon Watch

Foto: Amazon Watch

Washington, DC - 13 internationella organisationer för mänskliga rättigheter och miljö skickade ett öppet brev till USA:s justitiedepartement och bad dem att inleda en granskning på hög nivå av den hämndlystna “SLAPP”-stämningen (Strategic Lawsuit Against Public Participation -  en metod som går ut på att begrava motståndaren i juridiska processer i syfte att trötta ut och utarma de som utmanar företaget) som Chevron väckte mot advokaten som hjälpte 30,000 urfolk och bondesamhällen i Ecuador att vinna 9,5 miljarder dollar från företaget för massiv oljeförorening. I brevet begärs en granskning från “topp till tå” av de pågående och extremt upprörande juridiska attackerna som Chevron och dess advokat har arrangerat gentemot den kända människorättsadvokaten Steven Donziger i det federala domstolssystemet. 

Ledare för Amnesty International, Global Witness, Amazon Watch, Rainforest Action Network och andra människorättsförespråkare ansluter sig till 55 Nobelpristagare och hundratals internationella advokater som uppmanar justitiedepartementet att granska Chevrons oetiska strategier som de har använt för att undvika att betala domstolen, specifikt genom att rikta in sig på Donziger, som spelade en viktig roll i att organisera det internationella team som reste och vann ärendet. 

Enligt Simon Taylor, chef på Global Witness i London, “är attacken mot Steven Donziger av Chevron, domare Kaplan och hans utsedda privata åklagare inte bara en kränkning av Donzigers mänskliga rättigheter, utan representerar också en ytterligare attack mot de 30,000 offer för Chevrons förorening i Ecuador. Det är också ett försök till att skrämma människorättsaktivister runt om i världen”. 

It’s shocking that members of the European Parliament, 55 Nobel Laureates, and scores of international organizations and prominent leaders have requested the U.S. government investigate a serious abuse of power and violation of rights, yet not a single Congressional office nor government official has even reviewed this case. This lack of action will not stand.
— Paul Paz y Miño, biträdande chef för Amazon Watch

Koalitionen av miljö- och människorättsgrupper ber USA:s justitiedepartement att se över den decenniumlånga attack mot Donziger och mot de ursprungliga 30,000 målsäganden, de påhittade bevisen mot Donziger, lögnerna berättade av Chevrons nyckelvittne Albero Guerra och den intressekonflikt som Kaplan, Preska och advokatfirman Seward & Kissel har. Många av dessa organisationer har redan krävt att Donziger frisläpps från sin husarrest och att den falska hämndaktionen avslås. Dessa åtgärder kommer göra det möjligt för Donziger att återvända till sitt arbete för mänskliga rättigheter och kommer tillåta de som påverkats av Chevrons massiva förorening att driva in domen mot företaget i USA eller i andra jurisdiktioner runt om i världen. 

Graham Clumpner, koordinator för arbetsgruppen på Protect the Protest och organisatör på Mosquito Fleet Field säger: “SLAPPs maskeras som legitimerade stämningar, men är ett missbruk av rättssystemet och ett hot mot demokratin. Under årtionden har mäktiga intressen väckt dessa värdelösa åtal med vetskap om att de inte kan vinna men med hopp om att skrämma och tysta ned offentliga granskare. Det finns inget bättre exempel på ett mäktigt företag som försöker tysta sina motståndare än detta. Å ena sidan har du en människorättsadvokat som försöker upprätthålla rättvisa för urfolken i Ecuador, å andra sidan har du ett av världens största oljebolag som försöker dölja sina skelett i garderoben och få denna skandal att försvinna till varje pris.”

It is beyond outrageous that Chevron, already found guilty and ordered to pay billions of dollars, has yet to be held accountable for its crimes in the Amazon, while longtime environmental and human rights advocate Steven Donziger has been imprisoned in his home for over 18 months now by a fanatical judge with a known bias for Chevron’s corporate interests.” The continued, arbitrary detention of Mr. Donziger sets a very dangerous precedent that violates the core concepts of justice and freedom in the United States judicial system.
— Ginger Cassady på Rainforest Action Network

Brevet skickades på uppdrag av följande organisationer för mänskliga rättigheter och miljörättvisa: Amazon Watch, Amnesty International USA, Civil Liberties Defense Center, Climate Defense Project, Global Witness, Mosquito Fleet, National Lawyers Guild, Pachamama Alliance, Palestine Legal, Protect the Protest, Publish What You Pay-US, Rainforest Action Network, and the Union of Concerned Scientists.

Bakgrund

Sedan de förlorade i rättegången i Ecuador år 2011 har Chevron, med hjälp från hundratals advokater på advokatfirman Gibson, Dunn & Crutcher, attackerat och försökt demonisera Donziger och hans klienter till den företagsvänliga domaren Lewis A. Kaplan. Företaget hittade på bevis för påstådd vanskötsel genom att betala miljoner dollar i kontanter och förmåner till sitt stjärnvittne, Alberto Guerra, som senare erkände att han hade ljugit under ed. Kriminaltekniska bevis visade också att Guerras vittnesmål och Chevrons påståenden om vanskötsel var helt falska. 

Kaplan godtog de påhittade bevisen och beordrade Donziger att överlämna priviligierade och konfidentiella telefon- och datorregister till Chevron. När Donziger vägrade avslöja denna information och överklagade domare Kaplans beslut, hämnades Kaplan genom att anklaga honom för kriminellt förakt, trots att överklagandet fortfarande pågick. När åklagaren för det södra distriktet i New York vägrade väcka åtal för det påstådda föraktet utsåg Kaplan sin egen domare - Loretta Preska, en medlem av det företagsvänliga Federalist Society - en organisation där Chevron är en stor givare. Preska beordrade sedan att Donziger skulle placeras i husarrest, där han nu hållits i över 18 månader, detta av en förseelse som bara skulle medföra sex månaders straff om man dömdes. 

Kaplan utsåg också sitt egna privata åtalsteam bestående av advokater från Seward & Kissel, en advokatfirma med klienter från oljeindustrin som representerade Chevron. Genom uppgifter som beslutades av en federal domstol i New York har det nu avslöjats att denna Chevron-kopplade advokatbyrån har fakturerat skattebetalare minst 464 000 dollar för att åtala Donziger för en liten förseelse efter att anklagelserna avvisades av åklagaren. Detta kan ställas i kontrast mot att domstolar betalar advokater som försvarar förseelser med högst 3200 dollar. 

Kaplan, en före detta försvarsadvokat för tobaksindustrin, står nu inför ett klagomål om tjänstefel undertecknat av 200 advokater som hävdar att han har haft Donziger som måltavla i tio år för att skydda Chevron från att behöva betala domen i Ecuador. Hundratals andra advokater utfärdade ett brev till stöd för Donziger där de kritiserar de olika överträdelser som Chevrons advokater och domare Kaplan och Preska utfört.