Grattis på 25 årsdagen Amazon Watch!

Foto: Amazon Watch

Foto: Amazon Watch

Skyddar regnskogen och vårt klimat, i solidaritet med urfolken

För tjugofem år sedan bestämde jag mig för att svara på regnskogen Amazonas nödrop och grundade därför Amazon Watch. Det blev ett sätt att rikta den globala strålkastaren på den meningslösa förstörelsen av den klimatstabiliserande biomen och hålla regeringar, företag och finansiärer till ansvar. Jag är så stolt över vad Amazon Watch har blivit: en effektiv och pålitlig allierad som står i solidaritet med urfolk för att skydda Amazonas, det biologiska hjärtat av vår planet.
— Atossa Soltani, grundare av Amazon Watch och styrelseordförande. 

Amazon Watch firar 25 år av radikal och effektiv solidaritet med urfolk över Amazonasområdet! Det som började med att vår grundare, Atossa Soltani, mötte Brasiliens dåvarande president Fernando Cardoso ansikte mot ansikte den 11 mars 1996, är nu en kraftfull organisation som bygger på detta arv och fördjupar sitt engagemang för våra långvariga urfolkspartners.

På den viktiga dag fördömde Atossa en föreslagen “plan för Amazonas” som innebar att vägar och kraftledningar skulle genomsyra regnskogen. Även fast vi fortfarande tar oss ann presidenter, företag och industrier som försöker erhålla en vinst från förstörelsen av Amazonas, är vi stolta över de prestationer och vinster vi haft på vägen. Två och ett halvt decennium senare är skyddandet av regnskogen en framstående mänsklig rättighetsfråga, och vi har ditt stöd att tacka för denna växande rörelse. 

Varje dag arbetar vårt team för att centrera urfolksröster i rörelsen för klimaträttvisa. Vi har utvidgat vår markkapacitet och välkomnat kommunikations- juridiska- och påverkansexperter för att förstärka våra partners arbete i Amazonas. Vi har fyrdubblat vårt solidariska bistånd och avkoloniserar filantropin genom att distribuera nästan en tredjedel av vår budget direkt till Amazonas. Vi lanserar även nya initiativ för att stoppa förstörelsen av Amazonas genom att ta oss ann fossila bränslen och jordbruksindustrin samt pressar finansinstitut att erkänna till sin delaktighet.

Med 25 års utmaningar och segrar sätts Amazon Watchs erfarenhet och strategier i arbete. Vi agerar djärvt för att vi vet att vi har folkstöd är på vår sida. Vi har nu tillgång till ett kraftfullt nätverk bestående av tusentals människor som vidtar åtgärder för att se till att urfolkens rättigheter garanteras samtidigt som Amazonas skyddas.

För att hedra Amazon Watchs födelsedag gjorde vi en video som firar vår berättelse, berättat av Catalina Chumpi, en medlem av Shuarfolket och en ledare för Women Defenders of the Amazon. Viktigast är att denna videon hyllar urfolksorganisationer och folk som leder motståndet för att skydda Amazonas, samt hur din solidaritet har gjort skillnad.  

Vår video berör så många höjdpunkter, allt från den historiska juridiska segern över Chevron-Texaco till ansträngningarna för att motverka att Occidental Petroleum, ConocoPhillips, Talisman Energy och GeoPark invaderar urfolksterritorier. Videon uppmärksammar  även upp förhindrandet av Tapajosdammen i Brasilen och ett ökat globalt erkännande av arbetet och rösterna från Amazonas urfolk. Det finns en mängd upplyftande historier att berätta under det 25:e året och detta meddelande är vår "teaser" för det som kommer.

Även om det är sant att vi snabbt närmar oss en brytpunkt från vilken Amazon kanske inte kommer tillbaka, vet vi att destruktiva industrier som olja är påväg att försvinna. Företag som förstör planeten och kränker mänskliga rättigheter har aldrig varit mer impopulära. Klimaträttvisa kommer få övertaget, med urfolk som leder vägen.

Vårt arbete de närmaste åren kommer vara avgörande för rörelsen för vår kollektiva framtid och vi har stora planer. Tillsammans med urfolksledare och organisationer bygger vi en rörelse i hela Amazonas för att stödja, höja och förstärka urfolksröster och lösningar över Amazonasområdet. Vi kommer organisera och främja ett globalt åtagande för att skydda regnskogen Amazonas och urfolksrättigheter. 

När vi nu passerar denna milstolpen tackar vi dig! Ditt stöd har gjort det möjligt för oss att förbli hängivet solidariska med skogs- och flodfolk som skyddar sina regnskogshem, främja deras rättigheter och stödja urfolkens lösningar för klimatförändringar.  

 

Översättare Midya Kaplan