Urfolk och allierade organisationer i Brasilien vinner mot Belo Sun

0329-after-organizing-resistance-indigenous-peoples-in-brazil-win-key-victory-against-belo-sun.jpeg

Det Kanadensiska gruvdrift företaget, Belo Sun, upplevde ett bakslag i sina planer att öppna en massiv guldgruva i Xingu floden: det förlorade tillståndet att mötas med urfolksgrupper medan pandemin pågår på grund av en påverkanskampanj av urfolksledare och människorättsorganisationer. 

Grupper började mobilisera efter ett formellt dokument blev publicerat den 10 Februari, 2021 av den Brazilian National Indigenous Foundation (Fundação Nacional do Índio -- FUNAI). Den innehöll detaljer om “hälsoprotokoll” så Belo Sun kunde hålla personliga och virtuella möten att presentera och validera sin Environmental Impact Study (EIA) till urfolkssamhället från Indigenous Lands i Para staten. 

Efter att  dokumentet publicerades, godkände FUNAI personliga möten mellan Belo Sun och urfolken som skulle påverkas av föreslagna projekt. Amazon Watch, tillsammans med ett samling av organisationer, släppte ett uttalande i motarbetande av beslutet, eftersom det var gjort under ett av de mest farliga stunder av  COVID19 pandemin i Brasilien. Urfolkenförblir en av de mest drabbade och utsatta grupperna. Idag har landet registrerat flera än 266,000 dödsfall och 11 miljoner smittade och ungefär 994 brasilianska urfolkspersoner har avlidit sedan COVID19 pandemin började förra mars, enligt Association of Brazil's Indigenous Peoples (APIB), Brasiliens största urfolksorganisation. 

Samlingen uttalande följde den kraftfulla rekommendationen från Brazil’s Federal Public Defender's Office (DPU) som uppmanar FUNAI att inte godkänna eller delta i personliga möten medans COVID19-krisen fortfarande innebär ett hot mot urfolken i regionen. Altamira -- staden som innehåller områdena där några av dessa personligen möten skulle hållas -- har registrerat 19,100 smittade hittills. Dessutom, är beläggningen av regionens sjukhus över 90%. 

På onsdag, 17 mars, drog FUNAI tillbaka sitt beslut och förbjöd möten mellan medlemmar av företaget och urfolken av Volta Grande do Xingu. Även om ett fullt stopp till alla aktiviteter vore det mest passande steg att ta, är Belo Sun fortfarande mer intresserad av att påskynda processen för godkännande av sin miljölicens än livet av urfolken. Ett fysiskt möte med urfolken från några olika samhällen i staden Altamira kunde haft katastrofala konsekvenser för deras hälsa och ytterligare belastat hälsosystemet.  

Volta Grande do Xingu, ett av den mest biologiskt mångfaldiga platserna i världen, har redan brottas med de negativa effekter av Belo Monte vattenkraftverken. Projekten är också utbredda med flera tekniska problem, enligt senaste expertrapporter och forskare som attesterade att projekten är inte praktiska från ett social- och miljöperspektiv och väckt oro om dess effekter på urfolken. I detta sammanhang, borde Brasiliens myndigheter ha garanterat skyddet av urfolks och hantera de seriösa tekniska tillkortakommanden med projekten. När de godkände personligen möten, visade både FUNAI och den Brasilianska regeringen klart vilken sida de är på: de stora gruvbolagens

Belo Sun planerar att bli den största dagbrotts-guldgruvan i Brasilien genom att hänsynslöst  ignorera samhället i Volta Grande do Xingus rättigheter. Förutom urfolksgrupperna Juruna (Yudja) och Arara, är regionen hem till andra urfolksgrupper och flera flodstrandsamhällen. I motsats till företagets fordringar, har dessa samhällen inte varit ordentligt konsulterade än på ett projekt som kunde oåterkalleligt ändra deras liv och deras traditionella mark. 

Med våra samarbetspartners i Brasilien och Kanada, såsom Mining Watch, Rede Xingu+, Movimento Xingu Vivo para Sempre, Instituto Socioambiental (ISA), International Rivers, Above Ground, och Interamerican Association for Environmental Defense (AIDA), har Amazon Watch motstått och förespråkar att de påverkade samhällenas röster bli hörda, samtidigt som vi fortsätter att lyfta fram effekterna av ännu ett destruktivt gruvprojekt. 

Belo Sun är inte det första utvinningsbolaget att värdera sin vinstmarginal över urfolkens liv, men med snabb organisering genom våran samling av allierade NGOs och urfolkspartners, har vi säkerställt en viktigt seger. Detta är bara ett steg längs denna kampanjs väg att stå emot Belo Sun’s ambitioner att varaktigt förändra Xinguregionen med dagbrott. Det är viktigt att vi bibehåller pressen och försäkrar dessa rättigheter för urfolken som annars skulle bli drabbade av Belo Sun projekt om det hade upprätthållits. Detta inkluderar förstärkning av deras rop emot projekten och kampanjer tills deras beslut respekteras. 


Rosana Miranda

översatt av Greta Stanley