Biden lyssnade till civilsamhället och valde Amazonas.

0429-biden-listened-to-civil-society-and-chose-the-amazon.jpeg

Efter flera veckor av intensiv mobilisering av mer än 300 Brasilianska och internationella organisationer, sociala rörelser, urfolksledare, traditionella samhällen, beslutsfattare och konstnärer från Brasilien, USA och andra delar av världen hörde President Biden budskapet och valde sida: Amazonas regnskog. Tvärtemot de senaste spekulationerna, inklusive kommentarer från en State Department talesman, annonserade Biden inte någon affär med Bolsonaro på Leaders Summit om Klimat förra veckan. Ibland är en “done deal” inte så klar, trots allt. Civilsamhället organiserade emot detta och vi segrade. 

Amazon Watch arbetade med en koalition av flera organisationer i Brasilien och USA, och tillsammans skickade vi brev till President Biden, engagerade media och medlemmar av Amerikanska kongressen och mobiliserade konstnärer som signerade ett brev som uppmuntrade Biden att välja: Amazonas eller Bolsonaro. Det var en kraftfull och imponerande kollektiv ansträngning som gjort det möjligt att undvika avtal om regnskogen mellan Bolsonaro och Biden. Idag firar vi att något avtal skapat bakom stängda dörrar aldrig blev verklighet. 

Trots hans miljömeriter, var Bolsonaro inkluderad som en av toppmötets 40 globala ledare men interagerade inte direkt med Biden. Vid evenemanget presenterade Bolsonaro ett åtagande att minska avskogningen och stoppa olaglig avskogning till 2030 och tillade att det skulle minska landets växthusgasutsläpp med ungefär 50% vid det laget. Bolsonaro utlovade också att dubbla finansieringen för miljöåtgärder och uppmuntrade internationellt stöd för Brasilianska klimatinsatser. Men Bolsonaro hade tidigare eliminerat avskogning från landets miljömål och hans nya löfte om att Brasilien skulle nå koldioxidneutralitet år 2050 möttes med rättfärdigad skepsis av det Brasilianska civilsamhället och urfolksledare.  

Under dagens White House press briefing nämnde John Kerry inte Brasilien eller Bolsonaro i en lista av anmärkningsvärda länder och ledare för klimatinsatser förrän han uttryckligen frågades av en journalist. Han blev förvånad över Bolsonaros diskurs men nämnde att frågan nu är om Bolsonaro kommer att göra vad han säger och om det skulle bli uppföljning och tillämpning

I en livlig och konkret demonstration av hans lögner, godkände Bolsonaro mindre än 24 timmar senare denfederala budgeten för 2021 som includerade BR$ 2 miljard reais (US$ 365 miljoner) för Miljömyndigheten och byråer som de övervakar, en budgetminskning av 24%. Bara några veckor har gått sedan Earth Day och Bolsonaros allierade i Brasilianska senaten försökte godkänna en land-grabbing lag som skulle ge amnesti till dem som är ansvariga för tidigare avskogning, och som kommer motivera framtida skövling. Återigen, efter viktiga påtryckningar från civilsamhället och Brasiliansk media, drog Brasilianska senaten tillbaka lagförslagetför stunden. Men det kommer förmodligen tillbaka snart. 

Just nu verkar Biden ha valt att försätta USA på en proaktiv väg för att hanteraklimatkrisen. Även om det bara är eftersom det kunde vara för riskfyllt för USA att ompositionera sig själva som en huvudperson i kampen mot klimatförändring, och samtidigt stödja Bolsonaro administrationen vars policys har varit katastrofala för Amazonas och dess befolkning. 

Men skulle inte ett internationellt miljöavtal för att skydda Amazonas regnskog vara en bra sak?  Ja, det skulle det, om det är framfört av civilsamhället, urfolk, traditionella folk och baseras på samhälls fokuserade lösningar. Tyvärr är detta tvärtom till vad Bolsonaro önskar, för han har gjort det riktigt tydligt att hans aktuella intention är “utveckla” Amazonas och utnyttja dess resurser. Fundamentalt är det nödvändigt att garantera inkludering av sociala rörelser och civilsamhället i förhandlingen. Problemet är inte brist på pengar, enligt miljöminister Ricardo Salles, som inte slutar tala om alla pengarna internationella samhällen borde skicka för Amazonas. Det handlar om brist på politisk vilja att skydda regnskogen och urfolken som bor där. Det är därför det är viktigt att vara alert, fortsätta med uppföljningar och behålla påtryckningar. 

Vi vann ett par strider de senaste dagarna -- och det måste vi fira -- men kampen att försvara Amazonas regnskog och urfolkens rättigheter fortsätter. Vi närmar oss nästa brännande säsong i Brasilianska Amazonas, och hoppas vi att Biden ska uppmuntra till ansvarsskyldighet och med inflytande av hans nya relationer kräva ett stopp på förstörelsen. Annars riskerar Biden att inte inneha landets väsentliga roll som klimatledare. 


Andrew E. Miller och Ana Paula Vargas

översätt av Greta Stanley