#AntiChevronDay

#AntiChevronDay

Idag hålls Chevrons årliga aktieägarmöte där de än en gång kommer möta kraftfullt motstånd från urfolk, aktivister och civilsamhällesorganisationer. Amazon Watch kommer inte sluta dyka upp på dessa möten förrän Chevron hålls ansvariga för den extrema förorening de orsakat i Amazonas!

_indigenes_pollution.jpg

Chevron dumpade 68 miljarder liter giftigt spillvatten samt 65 miljoner liter råolja i ecuadorianska Amazonas. Detta har haft förödande konsekvenser för den biologiska mångfalden och för de urfolk som bor i området. Vi har kämpat tillsammans med de drabbade urfolkssamhällena för upprättelse i decennier och i år är det tio år sedan Chevron dömdes ansvariga för föroreningen och skyldiga att betala ett bötesbelopp på 9,5 miljarder dollar. För de olika parterna har de senaste tio åren sett väldigt olika ut. Vem som kommit vinnande ur striden är tydligt i nedan bildspel.

Sedan domen i Ecuador har Chevron gjort allt i sin makt för att undvika att rättvisa skipas och med sina enorma resurser har de hittills lyckats. Genom ett juridiskt krig med så kallade SLAPP-suits mot de som arbetat med föroreningsfallet har Chevron våldfört sig på USA:s rättssystem. I en lång serie anmärkningsvärda och aggressiva taktiker har Chevron försatt människorättsadvokaten Steven Donziger, som var ledande i rättsprocessen i Ecuador, i husarrest. Tidigare i veckan avslutades rättegången mot Donziger, som grundar sig i att han vägrat lämna över dator och telefon till Chevron, och det hela kan enklast beskrivas som en orättvisa efter en annan. Ingen jury. Ingen Zoom-åtkomst. Ingen rättvis rättegång. Ingen chans att vinna.

Domen förväntas komma om två veckor, och den kommer med stor sannolikt att döma Donziger till fängelse. Det är otroligt oroväckande att oljejättar kan ha så stort inflytande över ett lands rättsystem att fokus inte längre ligger på den fruktansvärda förorening och förgiftning som skett i Amazonas.

Man demonstrating open oil pit in forest.jpg

Ecuadors urfolk lider fortfarande av de brott som Chevron begått i deras hem. Ingen meningsfull sanering har skett och inga ersättningar för sjukvård har utbetalats. Minst 1 400 människor har dött till följd av Chevrons förorening i Ecuador. Ekonomisk vinst får aldrig väga tyngre än människors liv.

101132170_1349941985200521_1025918814857986048_n.jpeg

Här i Sverige representerar Preem Chevron/Texaco. De stoltserar med deras “unika samarbete” på deras hemsida. Vi vill att Preem står upp för mänskliga rättigheter och miljö och slutar sälja Chevrons produkter. Vill du också det? Då kan du skicka ett färdigt vykort vi gjort! Få dessa vykort skickade hem till dig genom att kontakta oss här: https://www.amazonwatch.se/kontakt

Tack för att du visar solidaritet med Ecuadors drabbade urfolk!