Vi måste stoppa den peruanska kongressen från att hota isolerade urfolk

Kalifornien i USA, medlemsstat i Governors' Climate and Forests Task Force, skulle kunna spela en stor roll genom att använda sitt inflytande för att skydda dem och stoppa det farliga lagförslaget som påverkar "PIACI"-lagen

Urfolk som lever i frivillig isolering i Napo-Tigre Reserve i Peru. Foto: ORPIO

Den politiska makten i Peru ligger hos kongressen, eftersom dess impopulära president fortfarande är inblandad i flera utredningar. I en katastrofal regional trend lanserar mäktiga ekonomiska intressen ett nytt initiativ mot urfolks rättigheter och Amazonas regnskog. Enligt det peruanska lagförslaget 28736 försöker Perus kongress avveckla lagen och systemet för att skydda urfolk i isolering och initial kontakt med dessa (PIACI). Denna fredag, den 23 juni 2023, kan den peruanska kongressen rösta för att ändra denna lag och lämna dörren öppen för folkmord på dussintals kulturer och förstörelsen av 13 % av peruanska Amazonas.

Amazon Watch ansluter sig till en internationell rörelse som mobiliserar solidaritet i detta avgörande ögonblick. Vårt Peru-team stödjer med opinionsbildning och mediestrategier för att stoppa detta farliga lagförslag från att gå framåt, inklusive press på internationella aktörer, såsom Kaliforniens regering. Detta är ett avgörande ögonblick för att förstärka urfolken i peruanska Amazonas och skydda PIACI-lagen.

Under gummiboomen de första decennierna av 1900-talet beslutade urfolk att flytta djupare in i skogen, som en strategi för att undvika att bli förslavade eller dö av smittkoppor eller influensa, sjukdomar okända för deras folk. Som svar på denna situation, 2006, lyckades den peruanska urfolksrörelsen anta en lag för att skydda urfolk som lever i frivillig isolering, PIACI, som fastställde regeringens skyldighet att skapa immateriella reservat för sina "släktingar i isolering".

Den första attacken mot PIACI kom från det anglo-franska oljebolaget Perenco, som försökte blockera skapandet av Napo-Tigre-reservatet men var tvungna att backa på grund av de svaga juridiska argumenten och riskerna för sitt företags image.

Sedan kom skogshuggarna, som försökte använda ursäkten för "ekonomisk återaktivering" efter COVID för att begära skogskoncessioner i flera av de zoner där skyddade områden skulle skapas, även om de misslyckades tack vare rättsliga åtgärder som tagits av urfolksrörelsen och dess allierade. Men hoten slutade inte där. Vad gör avskogningens krafter när lagarna är i vägen? Tja, de ändrar dem, och använder dyra PR-kampanjer för att demonisera rörelsen för att skydda regnskogen.

Med argumentet att människor i isolering helt enkelt "inte existerar" har en kampanj lanserats för att ändra PIACI-lagen, i syfte att överföra befogenheten att upprätta och annullera skyddade områden från kulturministeriet till lokala regeringar i de peruanska delstaterna som överlappar Amazonas. Dessa delstatsregeringar har nyligen försökt att bevilja mer än 47 skogskoncessioner i territorier för urfolk som är isolerade och var tvungna att stoppas av en domstolsorder.

Faktum är att delstaten Loretos regering har varit en av de främsta initiativtagarna till denna förnekelsekampanj. Fyra reservat håller för närvarande på att skapas, varav tre finns i Loreto.

Urfolken i Peru kräver att Kalifornien inte stöder dem som främjar exploatering av PIACI-territorier

Den kanske mest paradoxala och upprörande aspekten av denna kampanj är att Loreto-regeringen främjar avskogning, avvecklingen av PIACI-lagen och en eventuell fortsättning av ”gummi-folkmordet” samtidigt som den är medlem i en global allians som kallas Governors' Climate and Forests Task Force (GCF). GCF Task Force grundades av Kalifornien och försöker "omvandla" ekonomierna hos regeringar i globala syd som har regnskogar så att de kan kompenseras för utsläppen från stora oljekonsumenter.

I verkligheten har initiativ som GCF Task Force varit nästan värdelösa för att stävja avskogningen i Peru. Istället har det blivit en gigantisk internationell plattform för delstatsregeringar som Loreto och andra, att be om klimatfinansiering å ena sidan samtidigt som de främjar avskogning å andra sidan. Denna strategi kan sätta stopp för en av de få mekanismer som faktiskt har visat sig vara en barriär mot avskogning genom åren: Urfolk. Allt med total straffrihet, bakom ryggen på skattebetalarna i USA och Norge.

AIDESEP har skickat ett brev till GCF:s arbetsgrupp och kräver att den skär av finansieringen till alla medlemsstater som begår sådana handlingar, men hittills har det inte fått gehör. Peruanska urfolksorganisationer och allierade är fokuserade på ett brådskande försök att stoppa ändringen av PIACI-lagen som kommer att debatteras denna fredag ​​den 23 juni 2023.

Urfolken i isolering behöver oss på sin sida, precis som vi behöver skogarna som de lever i och skyddar för att överleva. Medan vi fortsätter att slåss i kongressens och medias korridorer får vi inte försumma den internationella fronten. Det är därför Amazon Watch hjälper till att förstärka AIDESEP:s krav på svar till alla internationella institutioner som påstår sig bekämpa klimatförändringarna.

När Storbritanniens, Tysklands och Kanadas ambassader i Peru skickade ett brev till kongressen, och varnade för farorna med lagen och påminde Peru om dess internationella åtaganden i klimatfrågor, gratulerade GCF Task Force istället sina peruanska partners för deras "samarbete i Amazonas" och deras "utvecklingsstrategier för låga utsläpp." Vi har ett ansvar att förstärka denna oacceptabla offentliga ståndpunkt från GCF.

Perus delstatsregeringar, såväl som utvinningsföretag som försöker Greenwasha sin image inför världen, måste veta att vi inte kommer att tillåta dem att fortsätta. GCF:s arbetsgrupp måste fördöma denna motsägelse. Vi har några bara dagar på oss att agera.

-Ricardo Pérez Bailón