Peruansk urfolksrörelse segrar, men hot kvarstår

Oljeindustrin, illegala gruvarbetare och markhandlare fortsätter sina attacker i samklang med den peruanska kongressen genom en farlig uppsättning lagförslag

Den 24 juni 2023, efter ett enormt protestrop från det peruanska civilsamhället och internationella människorättsgrupper, röstade Perus kongress ner en lag som försökte eliminera reservaten för urfolk i isolering och inledande kontakt (PIACI) i en mäktig kraftdemonstration av den peruanska urfolksrörelsen.

Tillsammans lanserade vi en engagemangskampanj riktad till Governors’ Climate and Forests Task Force för att kräva att alla medlemmar i dess nätverk slutar ta emot klimatfinansiering, eftersom vissa medlemmar, som de i Peru, fortsätter att aktivt främja initiativ som påverkar mänskliga och territoriella rättigheter, vilket leder till ökande avskogningshot och går emot uppdraget från Task Force. Task Force reagerade, men hotet kvarstår, och vi kommer att engagera oss ytterligare med dess ledning.

Men utvinningsaktörer driver fortfarande ett paket med anti-miljölagstiftning genom Perus kongress, vilket kan utsätta Amazonas för en större risk.

Just nu överväger den peruanska kongressen tre lagförslag som föreslår en ändring av lagen om skogsbruk och vilda djur och som enligt experter skulle underlätta illegal markhandel genom att tillåta förstörelse av skogen för "jordbruksändamål", och därmed legalisera den främsta drivkraften för avskogning i Peru.

Ett annat lagstiftningsprojekt, designat av det statligt ägda företaget PeruPetro, syftar till att ändra lagen om naturskyddade områden för att tillåta oljeaktivitet inom dessa områden. Detta påverkar specifikt 36 platser där det för närvarande finns juridiska hinder för borrning.

Och naturligtvis spelar illegal gruvdrift också sina kort i kongressen. I Peru vill industrin anta en "Small Scale Mining Law", vars text eliminerar incitament för illegala gruvarbetare att formellt registrera sin gruvverksamhet. Denna lag skulle stoppa framstegen i branschen och överlåta ansvaret för bättre gruvdrift till illegala gruvarbetares vilja, eftersom regeringen skulle förlora den nödvändiga regleringskapaciteten för att tvinga dem att följa formella processer.

Slutligen, i april i år föreslogs en lag som skapar en "nationell infrastrukturmyndighet." Lagförslaget skulle ge den nya "National Infrastructure Authority" befogenhet att godkänna små vägprojekt (de vanligaste i landet) utan miljökonsekvensanalyser, som inte beaktar att vägbygget i Amazonas har identifierats som en viktig orsak till avskogning .

Dessa oroande lagstiftningsförslag är inte bara tillfälligheter i det nuvarande peruanska politiska landskapet. De är resultatet av ett sammanhang där företag och illegal utvinning har hittat en unik möjlighet att uppnå sina mål. Genom att dra fördel av ett scenario där mer och mer makt är koncentrerad till Perus kongress, attackerar oljeindustrins lobbyarm och illegala ekonomier systematiskt mänskliga rättigheter och markrättigheter.

Det är viktigt att vi erkänner detta mönster och är redo att mobilisera i solidaritet med den peruanska urfolksrörelsen i de kamper som kommer under de närmaste månaderna, inklusive genom att förhindra specialintressen i kongressen från att avveckla rättigheterna och genom att mobilisera resurser i händerna på urfolk som gör motstånd inom sina territorier.  

-Ricardo Pérez Bailón and Vladimir Pinto