Intern konflikt i Ecuador innebär risker för urfolken

Foto: Alejandra Yépez Jácome

Den nya regeringen i Ecuador gick nyligen ut med en “intern väpnad konflikt”, som svar på den tumultartade politiska situationen och det ökade våldet i landet. Denna konflikt innebär ökade säkerhetsåtgärder i landet, vilket ger staten särskild makt att återställa fred och social ordning genom väpnade styrkor och polisinsatser. Samtidigt innebär det också betydande risker för mänskliga rättigheter och urfolkens territorier.

Amazon Watch Sverige är fortfarande djupt oroad över denna situation, inte minst på grund av de risker som urfolkssamhällen och Earth Defenders redan möter i Ecuador. Medan president Daniel Noboa’s initiativ “Phoenix Plan” syftar till att bekämpa organiserade brottsliga grupper, utgör det också betydande risker för civilsamhället, urfolksorganisationer och Amazonas.

Vår senaste rapport “Amazon Underworld” belyste expansionen av organiserad brottslighet och politiskt inflytande över hela Amazonas. Denna expansion har lett till våld gentemot samhällen, urfolksorganisationer, och avskogning - särskilt tydligt i Ecuador med en ökning av illegal gruvdrift. Rapporten understryker att även om urfolken och organisationer ofta försöker motstå brottslighet i sina territorier, tenderar regeringen att använda sig av militära strategier istället för att stärka urfolkens markrättigheter och möjligheter till självförsvar. Åtgärder för att bekämpa kriminalisering kan till och med manipuleras för att stigmatisera urfolkens organisationer och få kontroll över deras territorier. 

Vi på Amazon Watch Sverige uttrycker en stor oro för säkerheten gentemot människorättsförsvarare, urfolken och det civila samhället. De möter flera hot från både militär- och polisstyrkor i form av kriminalisering, militärisering och förföljelse i samband med bekämpningen av organiserad brottslighet. 

Samtidigt finns en risk att regeringen i Ecuador kan utnyttja behovet av pengar och stöd i den interna konflikten, som ett skäl för att i själva verket utöka olje- och gruvverksamheten. Vi ser redan försök att underminera den historiska Yasuni-omröstningen om att behålla en av landets största råoljereserver i marken. 


Bakgrund

För att förstå allvaret i Ecuadors nuvarande situation, har antalet mord femdubblats mellan år 2016 och 2022, med en ökning av hela 82% under år 2022.

I slutet av 2023 stod siffran på 46 våldsamma dödsfall per hundratusen invånare, vilket till och med överträffade Venezuela, Colombia och Mexiko och gjorde Ecuador till det mest våldsamma landet i Latinamerika.

Även om landets säkerhetskris har intensifierats under de senaste månaderna, är rötterna till detta problem mycket djupare. Under de senaste åren har Ecuadors levnadsvillkor försämrats på grund av fattigdom, arbetslöshet och ojämlikhet, tillsammans med svaga offentliga institutioner och ett icke-fungerande rättssystem. Detta har i sin tur försvårat bekämpningen av narkotikahandeln, vilket lett till att Ecuador blivit en central plats för organiserad brottslighet.

“Phoenix-planen”

President Noboas nya regering “Phoenix-planen” är ett initiativ mot organiserad brottslighet. Planen syftar till att återställa landets säkerhet genom att stärka underrättelsetjänsten och få kontroll över fängelser, där cirka 22 internationella organiserade brottsliga gäng för närvarande verkar fritt.

Den 7 januari gjorde organiserade grupper upplopp i landets fängelser som svar på Phoenix-planens åtgärder, vilket resulterade i försvinnandet av 178 fängelsevakter och administrativ personal.

Samtidigt utspelade sig en våg av våld över alla provinser i landet i form av mord och kidnappningar av polistjänstemän, plundring av kommersiella lokaler, bilbombexplosioner i 23 av 24 provinser samt ockupation av universitet och köpcentrum.

Som svar på denna våldsamma motreaktion efterlyste president Noboa den 8 januari en folkomröstning som skulle ta upp flera frågor, inklusive att skapa förutsättningar för att bekämpa organiserad brottslighet. På grund av det eskalerade våldet förklarades Ecuador den 9 januari, officiellt vara i en “intern väpnad konflikt mot kriminella terroristorganisationer”.

Risker för en intern väpnad konflikt

Som svar på Noboas nya policy, tillsammans med olika mänskliga rättighetsorganisationer, uttryckte Amazon Watch en stor oro över situationen i landet:

Denna förklaring om intern väpnad konflikt under den internationella humanitära rätten, väcker olika tvivel om dess rimlighet och otillräckliga motivation. Dessutom finns det en oro över bristen på garantier för rättigheterna för civilbefolkningen som inte är inblandade, inte deltar eller gynnas av dessa kriminella gruppers agerande. Utan dessa garantier kan vem som helst bli offer för överdrifter av motstridiga aktörer - både statliga och icke-statliga.

På samma sätt har Confederation of Indigenous Nationalities of Ecuador (CONAIE) hävdat att landets kris är ett resultat av en rad nyliberala statsreformer som har försvagat institutionerna och minskat regeringens reaktionsförmåga. De uppmanar presidenten och nationalförsamlingen att vidta åtgärder inom den nuvarande rättsliga ramen och avstå från att godkänna lagar eller politik som påverkar befolkningen negativt.

Trots ökade rapporter om överdrivet våld pågår ett amerikanskt säkerhetssamarbete

Under de senaste tio dagarna har befolkningen i Ecuador bevittnat många operationer som syftar till att avveckla kriminella gäng och strategier för att utöka fångläger. Flera fall av potentiell överdriven våldsanvändning från polisens och militärens sida har dokumenterats, vilket har väckt frågor om genomförandet av rättvisa processer och mänskliga rättigheter. Samtidigt har Noboa föreslagit ytterligare frågor för den populära folkomröstningen som inkluderar konstitutionella reformer och ekonomiska åtgärder för att finansiera "Phoenix-planen." Dessa åtgärder inkluderar skattebefrielser för näringslivet och privatisering av energisektorn.

På grund av den inre säkerhetskrisen och det utbredda våldet har Ecuador fått stöd från minst 38 länder, men har trots det valt att etablera militära samarbeten med endast USA och Argentina. Just nu granskas ett nytt säkerhetssamarbetsavtal med USAs väpnade styrkor.

Amazon Watch Sverige kommer att fortsätta sitt engagemang i Ecuador och erbjuda direkt stöd till urfolken. Samtidigt kommer vi att utöva påtryckningar på internationella organisationer och den amerikanska regeringen för att säkerställa skyddet och respekten för mänskliga rättigheter och urfolkens rättigheter i Ecuador.

Vi strävar aktivt efter att bidra till förändring och att upprätthålla rättvisa och hållbara förhållanden för alla samhällen i regionen!