Belo Sun Mining försöker kriminalisera försvarare av Amazonas

Det kanadensiska guldgruvbolagets brottmålsprocess försöker tysta och skrämma försvarare av Volta Grande do Xingú, samhällsledare, Amazon Watch och andra miljö- och människorättsaktivister

Foto: Cícero Pedrosa Neto / Amazon Watch

I oktober förra året, i ett uppenbart försök att skrämma och tysta motståndare, lämnade Belo Sun Mineração Ltda (det brasilianska dotterbolaget till Kanadas Belo Sun Mining Corp.), in en straffrättslig stämningsansökan riktad mot mer än 30 personer. De flesta av dem var småskaliga bönder, samhällsledare, miljöförsvarare, forskare och representanter för brasilianska och internationella organisationer.

På grund av vårt långvariga motstånd mot Belo Suns planer på att hugga Brasiliens största dagbrottsguldgruva på stranden av Amazonas Xingu-flod, försöker företaget kriminalisera Amazon Watch, våra partners vid International Rivers och Movimento Xingu Vivo och lokala representanter vars levnadssätt äventyras av gruvan.

Belo Suns projekt föreslås för närvarande äga rum vid Xingu-flodens Volta Grande. Denna region i Amazonas delstat Pará har redan drabbats av massiva konsekvenser av byggandet av megadammen Belo Monte. Belo Suns motståndare förstår att företagets planer skulle förstöra det som finns kvar av ett kritiskt viktigt och unikt flod-ekosystem med fruktansvärda konsekvenser för regnskogen och de lokala samhällena som förlitar sig på Xingu för sitt välbefinnande och försörjning.

Sedan 2012 har Amazon Watch stöttat urfolkens och lokalsamhällets motstånd mot Belo Suns föreslagna gruva, och fokus har riktats på mångfalden av risker för regionens kulturella och biologiska mångfald. För att stoppa företagets planer samordnar Amazon Watch en internationell allians för att fördöma Belo Sun, pressar brasilianska och kanadensiska myndigheter att förhindra projektets godkännande och avslöja sanningen om deras rykte för investerare.

Amazon Watch är inte främmande för att bli måltavla på det här sättet, och det är därför vi är en del av Protect the Protest Task Force för att stå tillsammans med allierade som slår tillbaka mot laglig mobbning. Naturligtvis tjänar dessa taktiker bara till att stärka vår beslutsamhet och våra allierade.

Belo Suns brottsanmälan representerar ett uppenbart försök att avskräcka miljö- och människorättsförsvarare, ett förtryck som förvärras av närvaron av företagets väpnade säkerhet i territoriet. Dessutom försöker de kriminalisera organisationer som flitigt övervakar och fördömer förstörelsen orsakad av stora projekt i Volta Grande do Xingu.

Den 15 november utfärdade 25 lokala rörelser och organisationer, främst centrerade i Altamira, Pará, ett öppet brev där de fördömde kriminaliseringsinsatserna riktade mot bönder, sociala rörelser och civilsamhällesorganisationer som instiftats av Belo Sun. Det är viktigt att villkoren i detta brev stärks och återspeglas både nationellt och internationellt.

I början av december 2023 lanserade civilsamhällets organisationer en solidaritetsförklaring som bekräftade stödet för sociala rörelser, organisationer och rättighetsförespråkare som har blivit offer för kriminaliseringsförsök från företagets sida. Organisationer, institutioner och grupper kan fortfarande skriva under det öppna brevet här.


Kriminalisering av lokalt motstånd

Motiven i Belo Suns stämningsansökan är individer som har övervakat, ifrågasatt eller fördömt jordreformsskiften av gruvbolaget inom Ressaca Land Settlement Project, i Senador José Porfírios kommun i delstaten Pará. De kräver att den mark som företaget beslagtagit ska återlämnas till småskaliga bönder.

Enligt oberoende forskare hade Belo Sun i slutet av 2021 olagligt förvärvat totalt 3 945 hektar (9 748 tunnland) offentlig mark, med 1 761 hektar inom Ressaca-bosättningen och 1 734 hektar i ett område som gränsar till bosättningen. Det är viktigt att notera att företags förvärv av jordreformtomter är olagligt i Brasilien. Även om det vore lagligt skulle det också krävas ett förhandsgodkännande från nationalkongressen för att få en så omfattande tomt, enligt den brasilianska konstitutionen.

I november 2021 ingick National Institute for Colonization and Agrarian Reform (INCRA) ett kontrakt som beviljade Belo Sun användningen av 1 439 hektar inom Ressaca-bosättningen och 989 hektar i bosättningen Ituna Gleba. Det här gjordes utan att man tog hänsyn till dessa lagöverträdelser och utan att inleda en kollektiv deltagandeprocess med bönder och lokala samhällen.

Den här informationen utgjorde grunden för en stämningsansökan som lämnades in i domstolen av de federala och statliga försvarskontoren i början av 2023. Denna stämningsansökan syftar till att ogiltigförklara markaffären genom vilket Belo Sun köpte dessa landområden från INCRA. Ännu har inte något beslutats.

Flertalet bondefamiljer insåg att den här situationen var olaglig och fruktade potentiell markförlust på grund av offentliga myndigheters passivitet, och bestämde sig för att bilda sin egen rörelse. Målet med rörelsen är att lagligt och fredligt återockupera de områden som beviljades Belo Sun inom Ressaca-bosättningen.

Både ockupationen, som ägde rum den 5 juni 2022, och den efterföljande etableringen av ett läger på de omtvistade tomterna, utgör en form av politisk protest. Deras primära mål är att belysa olagligheten i transaktionerna mellan INCRA och Belo Sun och kräva att tomterna återgår till det avsedda syftet att tjäna jordbruksreformer.

Det är inte det första fallet av Belo Suns försök att skrämma civilsamhällets organisationer och människorättsförsvarare. År 2022 lämnade företaget in en stämningsansökan mot en universitetsprofessor som hade exponerat riskerna med Volta Grande-projektet för Xingufloden och dess folk. I mitten av 2023 utfärdade Belo Sun ett utomrättsligt meddelande till Association of Brazil's Indigenous Peoples (APIB), i ett försök att undertrycka organisationens klagomål angående riskerna i samband med gruvprojektet i Volta Grande do Xingu.

Det här meddelandet kom kort efter att APIB:s juridiska team släppte en rapport om Belo Sun, som innehåller data från Amazon Watchs tidigare bedömning med titeln "Risks of Investing in Belo Sun", som lanserades 2022 under FN:s konferens om biologisk mångfald (COP 15) i Montreal. Dessutom var det en internationell opinionsbildningsaktion vid FN i Genève som arrangerades av Amazon Watch, internationella allierade och inhemska partners, inklusive APIB. Det här evenemanget avslöjade nya data om Belo Suns mänskliga rättigheter och miljökränkningar, vilket belyser företagens övergrepp från kanadensiska företag, inte bara i det brasilianska Amazonas utan även i åtta andra länder i Latinamerika och Karibien.


Bakgrund om Belo Suns aktiviteter i Volta Grande do Xingu

Belo Sun siktar på att etablera ett massivt guldgruvprojekt i dagbrott som överlappar Ressaca-bosättningen på stranden av Xingufloden. Om det godkänns, skulle det här projektet ha en avsevärd påverkan på ett territorium som redan är hårt drabbat av Belo Monte mega-dammen, vilket negativt påverkar länderna och urfolkens traditionella levnadssätt, landsbygdsbosättningar och flodsamhällen i denna region.

Flera stämningar har lämnats in som dokumenterar allt det som Belo Sun har begått. Dessa inkluderar;

  • Frånvaron av fritt, tidigare och informerat samråd och samtycke (FPIC) från de drabbade urfolken och traditionella samhällena

  • Olagligt förvärv av tomter inom Ressaca-bosättningen

  • Trakasserier samt kränkningar av rätten till fri rörlighet och tillträde till territoriet av lokala samhällen

  • Avsaknaden av juridisk behörighet i delstaten Pará att utfärda miljölicensen för Volta Grande-projektet

Amazon Watchs juridiska rådgivare och kampanjrådgivare har varit aktivt engagerade, och har tillhandahållit tekniskt stöd till samhällena, arbetat med opinionsbildning och juridiska strategier och kampanjer, stöttat offentliga försvarares och åklagares arbete och försvarat rättigheterna för försvararna av Volta Grande do Xingu. Vi mobiliserar nationella och internationella samhällen för att stoppa Belo Sun och deras gruvdrift i urfolkens territorier och Amazonas.

Var med och bidra till Xinguflodens och Amazonas avgörande framtid!