Skydda urfolkens liv i Amazonas

Foto: Chapra Nation

I hjärtat av det peruanska Amazonas står Olivia Bisa, Chapra Nations första kvinnliga president, som en ledstjärna för mod och motståndskraft.

Hennes outtröttliga ansträngningar att ta itu med de förödande oljeutsläppen som präglade hennes förfäders territorium under 2021 har gjort henne till ett mål för hot och attacker. Sedan dess har Olivia mött en påtaglig press att sluta sitt arbete, med olycksbådande dödshot och skrämmande meddelanden som anklagar henne för att hindra "företagens" intressen.

Trots dessa faror engarerar sig Olivia för att försvara sitt folk och deras land. Hon har framträtt som en kraftfull inhemsk röst som leder motståndet gentemot utbyggnaden av oljeverksamheten i det peruanska Amazonas. Olivia organiserar patruller och övervakningssystem för Chapra-nationen och arbetar obevekligt för att förhindra intrång av illegala skogshuggare i deras heliga territorier.

Olivias mod har dock fått en hög kostnad. Olivia började känna politisk press när hon började fördöma utsläppet 2021. Nu har situationen förvärrats och hon har börjat ta emot dödshot och skrämmande samtal, riktade till även hennes barn och närmaste familjemedlemmar.

Vi inser det akuta behovet av åtgärder och har därför mobiliserat “Amazon Defenders Fund” som en del av vår kampanj “Defend Earth Defenders”. Vi samarbetar kring en säkerhetsstrategi för Olivia och hennes familj och arbetar för att tillgodose offentliga skyddsmekanismer som tillhandahålls av den peruanska regeringen och FN-systemet.

Ökningen av hot mot ledare sammanfaller med nivån på sociala konflikter i området. En vecka efter de första hoten mot Olivias liv, kontaktade Chapras ledare henne för att rapportera att en grupp landinkräktare hade tagit sig in på deras territorium i en zon som flera företag också har försökt ta sig in i för att bygga nya oljekällor.

Chapra-territoriet gränsar till Achuar-nationens länder, en annan organisation som leder “Alliance of the Seven Indigenous Nations of Peru” mot oljeexploatering. Vi stöder samordning mellan människor och resten av alliansen för att förhindra ytterligare landinvasioner i deras territorier.

Olivias berättelse är en symbol för den bredare kamp som urfolken möter över Amazonas regnskog. Som den första kvinnliga presidenten för Chapra Nation utmanar hon förankrade patriarkala strukturer inom sin egen rörelse, samtidigt som hon konfronterar mäktiga krafter inom oljeutvinningsindustrin. Trots riskerna har Olivias engagemang för rättvisa och miljöskydd uppmärksammats både nationellt och internationellt.

Trots detta har Olivias tapperhet gjort henne till ett mål för dem som försöker tysta hennes röst. Splittringar som såtts av Petroperú inom samhället, tillsammans med interna och externa konflikter, hotar hennes ledarskap och hennes liv. Den senaste tidens ökning av dödshot understryker allvaret i situationen och understryker det akuta behovet av solidaritet och handling.

Som förespråkare för miljörättvisa måste vi stå i solidaritet med Earth Defenders som Olivia Bisa. Deras mod inför motgångar inspirerar oss i våra ansträngningar för att skydda urfolkens liv och bevara Amazonas regnskog.

Tiden för handling är nu. Stöd oss ​​genom att uppmana det internationella samfundet att erkänna allvaret i det våld som landförsvarare möter och att vidta avgörande åtgärder för att säkerställa deras säkerhet och välbefinnande. Tillsammans kan vi försvara Earth Defenders och värna om vår planets framtid.