Chevron är mästare på miljörasism

Morden på George Floyd och Breonna Taylor har katalyserat ett omskakande och långt försenat skifte till stöd för Black Lives Matter och Defund the Police rörelserna. Samtidigt har klimaträttviserörelsen äntligen börjat få momentum på grund av insikten om att bekämpandet av vår klimatkris kräver att vi konfronterar och hanterar rasism. Chevrons kriminella handlingar mot urfolk och landsbygdsfolk i ecuadorianska Amazonas är ett perfekt exempel på nivån av systematisk rasism som vi måste avveckla för att kunna hålla föroreningsföretag ansvariga för sina illegala och oetiska gärningar. 

EZ6vIZVXkAEp_2V.jpg

Den uppenbara rasismen som Chevron uppvisar mot Amazonassamhällen i Ecuador hjälper till att förklara varför företaget fortfarande inte har städat upp de 60 miljarder liter giftigt avfall som dom avsiktligt dumpat i norra ecuadorianska Amazonas mellan 1964 och 1990. Området som förorenats är hem till mer än 30 000 urfolk och landsbygdsboende ecuadorianer. Men Chevron är inte den enda skyldiga. Precis som med det institutionaliserade systemet av rasism i USA, finns också medskyldighet i domstolarna, brottsbekämpande myndigheter och i detta fall även media

Det ultimata uttrycket för denna systematiska rasism mot folket i Ecuador är att Chevron – även efter att ha erkänt sina miljöbrott i Amazonas – fortsätter att ignorera det ecuadorianska domslutet mot företaget. Detta är inte första gången, eller sista, som ett föroreningsföretag kommer slippa undan rättvisa på grund av det politiska och juridiska inflytande och lojalitet som de haft möjlighet att köpa. Detta domslut fann att Chevron medvetet dumpat miljarder liter giftigt avfall i regnskogen, som förstört urfolkssamhällen och orsakat många dödsfall av cancer och andra oljerelaterade sjukdomar. Beslutet har upprätthållits i fyra lager av ecuadorianska domstolar, inklusive dess konstitutionsdomstol. Chevron har lovat att aldrig betala sin skuld, trots att de kämpade för att fallet skulle prövas i Ecuador och hade accepterat jurisdiktion där.  

Efter att ha forumshoppat i några år, bildade Chevron en allians med pro-business domaren Lewis A. Kaplan (tidigare advokat för tobaksindustrin), som beskrev ecuadorianerna som de ”så kallade målsägare” och tillät Chevron att lansera en hämndstämning i USA för att försöka underminera domslutet i Ecuador. Kaplan dömde, utan jury eller bevisföring, att ingen domstol i hela världen kan genomdriva domslutet. Även om det beslutet drogs tillbaka, tillät han senare att Chevron betalade cirka 2 miljoner dollar till sitt redan erkänt korrupta nyckelvittne, Alberto Guerra, under rättegången. Chevrons advokater coachade detta vittne under 53 dagar innan han vittnade. Guerra erkände senare att han hade ljugit inför domstolen, men Kaplan fortsätter använda hans vittnesmål för att hävda att den ecuadorianska domen erhölls genom bedrägeri. 

Företag, särskilt fossilbränsleföretag, för ofta över sin kostnadsbörda på färgade samhällen i USA och runt om i världen. Om regeringar utmanar den makten, kommer internationella institutioner användas för att stötta bolagen och ytterligare kränka människors rättigheter. Att Chevron utnyttjade ett bilateralt handelsavtal mellan USA och Ecuador för att försöka tvinga Ecuadors regering att täcka hela kostnaden för den massiva industriella förgiftning som företaget orsakade, är bara ett exempel.

Det är också ett rysande exempel på hur bolag kan kränka rättsprocessen genom att hota ekonomisk förödelse mot länder i Globala Syd. Chevron förde klagan inför en tribunal av betalade skiljemän som exkluderade samhällena i Ecuador från att ens dyka upp. Skiljemännen beslutade tillslut att Ecuadors regering inte tillräckligt skyddat Chevron från sina egna offer som begär uppstädning och finansiellt stöd för sjukvårdskostnader i samband med den hälsokris som Chevron orsakat. Detta är ett skolboksexempel på institutionaliserad rasism. 

Ställ dig själv frågan: skulle Chevron kunnat avsiktligt dumpa oljeavfall mitt i ett förmöget vitt samhälle i årtionden och sen lämna området utan att NÅGONSN städa upp? Om dom människorna stämde företaget och – mot alla odds – VANN, skulle en federal domare låta Chevrons skuld gå obetalt och till och med motstämma dem baserat på falska bevis och ett mutat vittne? Absolut inte, eftersom de har pengarna, systemen och institutionerna på sin sida. 

Och detta gäller inte bara Ecuador. Att förorena rasifierade samhällen och vägra ta ansvar för det är en nyckeldel av Chevrons businessmodell. En kan se bevis för detta i nästan varenda samhälle eller land som Chevron är verksamma i. Förra månaden organiserade samhällen som påverkats av Chevron ett event på den årliga Anti-Chevrondagen. Meddelanden strömmade in från samhällen i Ecuador, Kalifornien, Nigeria och Australien. Endast en vecka innan Chevrons årliga aktieägarmöte samlades aktivister, samhällsledare och urfolksledare som fördömde företagets handlingar och uppmanade till internationellt stöd för att ställa dem till svars. 

Chevron tjänar pengar medan de offrar våra liv. Det är många som lider av cancer och som har dött. Våra floder är förorenade. Rätten till mat som vi urfolk har påverkas också av föroreningen… Chevron är skyldiga och måste betala för skadorna och reparera ecuadorianska Amazonas.” – William Lucitante, Ordförande för UDAPT

Om Chevron trott att coronaviruset skulle skydda dem från kritik under deras årliga möte, misstog de sig enormt. Chevrons VD Michael Wirth, ledningen och styrelsen fick ta emot en storm av aktieägarresolutioner som kritiserade företagets usla meriter gällande mänskliga rättigheter och miljö, samt mot den enorma summa de spenderat på lobbyverksamhet mot klimatåtgärder. 

Chevron tvingades spela upp ljudmeddelanden från Nobels fredspristagare Jody Williams och världskände skådespelaren och producenten Alec Baldwin inför alla sina exekutiva chefer och aktieägare på mötet. Se alla meddelanden här nedan.

Nobelpristagaren Jody Williams, som förde talan för de 28 andra nobelpristagare från hela världen som signerat ett uttalande i solidaritet med ecuadorianerna, konfronterade företaget om deras businessmodell ”the Chevron Way”. Williams fördömde Chevron för dess faktiska praxis att ”använda företagets resurser  för att hämnas och skrämma” sina kritiker, inklusive New York advokaten Steven Donziger som företaget har demoniserat i åratal i vad som är känt som världens mest välfinansierade hämndkampanj.  

Ett annat meddelande kom från den legendariske rockstjärnan Roger Waters, som 2018 själv besökt Chevrons förödelse i Amazonas, men Chevron censurerade meddelandet för sina aktieägare genom att vägra visa det. 

93802182_10157421304375292_5485683013868060672_n.jpg

Den uppenbara korruptionen i USA:s domarkår till stöd för Chevrons ändamål är faktiskt häpnadsväckande. Trots att det är flera år sedan Chevron vann sin hämndstämning mot Steven Donziger, den ledande advokaten för ecuadorianerna, har företaget inte slutat försöka förstöra hans liv. Den enkla förklaringen är att Chevron inte vill att Donziger arbetar med att försöka genomföra den ecuadorianska domen utanför USA, eller att någon arbetar med honom i solidaritet med ecuadorianerna. Donziger är nu i sin elfte månad av husarrest för att ha vägrat lämna över sin dator, telefon och email-inlogging till domaren – Kaplan – som tillät Chevrons mutade vittne att vittna. 

Här är en lista på skandalösa och oöverträffade exempel på justitiemord bara under de senaste månaderna. 

  •  Domare Kaplan anlitade en privat firma för att åtala Donziger för domstolstrots (i ett tvistemål)

  • Kaplan valde sin vän, domare Preska, till att överse domstolstrotsmålet, som insisterar att Donziger är en flyktfara, trots att hans pass redan beslagtagits.

  • I ett enormt brott av etiska principer berättade inte firman som Kaplan anlitat (efter att den statliga federala åklagaren vägrat anta fallet – två gånger) att dom har Chevron som klient. Domare Preska vägrar ändå diskvalificera dem. 

  • Donziger antas vara den ENDA advokaten i USA som NÅGONSON blivit häktad för domstolstrots.

  • Donziger har redan suttit av DUBBELT så mycket tid som den maximala påföljden har blivit för brottet han åtalats för. 

Detta sker i fullt dagsljus för nyhetsmedia, ändå hittar man knappt några notiser om det från mainstreammedia. Och det kommer inte finnas en uppföljningsartikel i New York Times om det faktum att efter att ha granskat fallet och Kaplans beslut, rekommenderade advokatsamfundet i New York att Donziger genast skulle få sin licens återupprättad.

93515951_10157421304465292_3454078292183744512_n.jpg

Internationella människorättsbevakare som Global Witness, har redan larmat om Kaplans korrupta handlingar, Chevron och dess advokater på Gibson Dunn. Men hur kan vi förvänta oss klimaträttvisa innan det globala samhället står upp tillsammans och kräver ansvarstagande för det värsta oljerelaterade miljöbrottet i historien – begått medvetet av ett amerikanskt företag, som erkänt, men som fortfarande förgiftar människor 50 år senare?

Fossilbränsleindustrin kommer aldrig hållas ansvarig förrän dess värsta förövare ställs inför rätta!  

Paul Paz y Miño