Fakta om bränderna i Amazonas

I augusti 2019 skakade bilder på de brinnande skogarna i Amazonas världen. Den årliga “brandsäsongen”, perioden då nyskövlad skog sätts i brand för att ge plats till lantbruksnäring,  var inte ett nytt fenomen. Men den globalt växande förståelsen för regnskogens roll i bekämpningen av klimatförändringen krockade med Bolsonaroregimens angrepp på Amazonas och dramatiska bilder spreds på sociala medier. Brasilianska städer mörklades av rök från bränderna och skapade vrede både internationellt och nationellt.

Ladda ner faktabladet som PDF här

Situationen belyste hoten mot urfolken, Quilomola (ättlingar till afro-brasilianska slavar som flydde slaveriet innan innan det avskaffades i Brasilien) och landsbyggdsamhällen som lever i stora delar av brasilianska Amazonas. Deras områden är under växande påtryckningar från utvinnigsekonomi som prioriterar vinst före människor. De destruktiva industrierna är både olagliga (skogsavverkning, gruvdrift och narkotikaodling) och regeringsstödda (jordbruksföretag, gruvprojekt exempelvis Belo Sun och annan infrastruktur som dammar, vägar och järnvägar). Den brasilianska presidenten Jair Bolsonaro har tydligt visat sitt förakt mot det legala erkännandet av urfolkens territorium och arbetat för att legalisera tidigare olaglig verksamhet i områdena.

Amazonas brinner igen även detta år och för de flesta är det en fråga som inte går att diskutera. NASA, INPE och MAAP har alla publicerat månadsrapporter som beskriver avskogning med efterföljande bränder som kontinuerligt förstör Amazonas. Trots detta har Bolsonaroadministrationen inlett en PR-offensiv med målet att dämpa den internationella kritiken. De för fram propaganda med en rad lögner som kräver denna faktagranskning.

APIB fördömer Bolsonaros påhopp och felaktig information angående urfolken, traditionella samhällen och Amazonas.

Den brasilianska presidenten presenterade en rad förnekanden och lögner om Amazonas tillstånd i ett tal till FN och den federala högsta domstolen.

Urfolk och traditionella samhällen får återigen bära skulden för bränderna i Amazonas när Jair Bolsonaro fortsätter att använda sig av lögner för politisk vinning, nu senast i talet till FN. Associationen för urfolken i Brasilien (APIB) fördömer Bolsonaros påhopp och lögner om urfolken, traditionella samhällen och Amazonas.

Ny kampanj för att rädda Amazonas. Läs mer: https://www.defundbolsonaro.org/

Ny kampanj för att rädda Amazonas. Läs mer: https://www.defundbolsonaro.org/

Som ett svar lämnade APIB tisdagen den 22 september en begäran till Brasiliens federala högsta domstol (STF) där man uppmanade regeringen att för domstolen förklara de lögner som Bolsonaroadministrationen fortsätter att sprida. Även ett krav på att tillhandahålla ytterligare detaljer angående hans kommunikation med FN om påhoppen på urfolken. 



Bakgrund

Fredagen den 18 september använde general Augusto Heleno, ministern för Brasiliens “Institutional Security office”, sociala medier för att kriminalisera APIB och dess ledare. Han attackerade specifikt Sônia Guajajara, APIB:s exekutiva koordinator, som är känd över hela världen för sin aktivism och arbete att försvara inhemska, sociala och miljömässiga rättigheter. Ministern hävdar att APIB har begått brott mot regeringen för att ha rapporterat uppenbara miljöbrott som president Bolsonaro står ansvarig för.

När Bolsonaro talade till FN:s 75:e generalförsamling den 22 september försökte han förvränga verkligheten för att sälja in en falsk bild av Brasilien till världen. Genom att göra detta försöker han befria administrationen från sitt ansvar att bekämpa både COVID-19-pandemin och den nuvarande miljökrisen i Brasilien. Att ljuga är Bolsonaros mest effektiva verktyg.

Med fruktan för deras ledares säkerhet lämnade APIB samma dag in en begäran till STF där de kräver att minister Heleno ska förklara för domstolen hans publika lögner och påhopp på APIB och Sônia Guajajara. 

APIB:s pressmeddelande svarade på de falska påståendena från ministern och även Bolsonaros tal till FN: 

Medan den federala regeringen passivt ser på när brotten begås mot landet har chefen för “Institutional Security office”, general Heleno, publicerat en allvarlig anklagelse på sina sociala medier. Han hävdar att APIB och en av organisationens ledare har brutit mot landets lagar. 

APIB avvisar anklagelsen. Heleno måste inse att de viktigaste brotten som skadar vårt land mest är regeringens misslyckande att skydda våra biomer, skyddade områden, och urfolkens land från illegala bränder, markangrepp och avskogning. Det är den verkliga stölden av vår rikedom.

Kvällen före FN:s generalförsamling bevittnade hela världen dessa brott, de är för betydelsefulla för att döljas. Istället för att attackera individer som arbetar för att skydda miljön och garantera urfolkets rättigheter, bör myndigheterna nu följa deras konstitutionella eder och presentera en plan för nationen, för att bekämpa de bränder som förstör vårt land. Först då kommer de att kunna skydda ekonomin och dess nationella anseende.

Förutom att anklagelserna är oseriösa lögner är de också oansvariga då de äventyrar de tidigare nämnda personernas säkerhet.

Ny kampanj för att rädda Amazonas. Läs mer: https://www.defundbolsonaro.org/

Ny kampanj för att rädda Amazonas. Läs mer: https://www.defundbolsonaro.org/


Missvisande information är en central strategi för Bolsonaroadministrationen

Bolsonaros anklagelser mot civilsamhället, miljöorganisationer och urfolkens rättighetsorganisationer är avsedda att gynna hans administration för handlingar han inte genomfört. Ett exempel är nödhjälpen, ett av de viktigaste regeringsåtgärderna för att ge stöd under pandemin. Det ursprungliga förslaget från regeringen var endast R $ 200 (US $ 36,30) per hushåll. Sociala organisationer och mobilisering från den nationella kongressen såg till att biståndet höjdes till R $ 600 (108,90 US $). Räddningshjälpen förlängdes till totalt nio utbetalningar (fem utbetalningar på R $ 600 och fyra utbetalningar på R $ 300) som tillsammans gav 4200 R $ (762,29 US $). Bolsonaro ljög därför i sitt tal om administrationens tillhandahållande av nödhjälp eftersom presidenten hävdade att summan var 1 000 US $ .

I termer av Bolsonaros uttalanden om miljön sen början av sin administration, har han gjort 127 falska eller vilseledande uttalanden. Det är uppgifter från byrån Aos Fatos som kontrollerar fakta och ännu en lista över fall där presidenten har valt att ljuga och attackera.

Bolsonaro ljög också om Amazonas och Pantanal som stod i brand och hävdade att regnskogar inte kan ta eld eftersom de är fuktiga. Han beskyllde sedan urfolken för bränderna, utan att erkänna att avskogning orsakas av kriminella nätverk för “landgrabbing”, med syfte att rensa skogen för jordbruksverksamhet. Data från NASA:s övervakningssystem visar att 54 % av Amazons bränder är relaterade till avskogning. I Pantanal gjorde den federala polisen undersökningar och drog slutsatsen att bränderna startade med målet att rensa fält för boskapsuppfödning.

Bolsonaro hävdar att hans administration fallit offer för kampanjer med missvisande information. Det är tydligt att presidentens kriterier för missvisande information är baserat på vad som gynnar honom och hans regering. Kritik, fakta och formella utredningar är delar av en demokratisk stat, däremot har Bolsonaro istället valt att använda makten av hans presidentskap till att attackera personer och organisationer eller media, som i sin tur kräver ansvarstagande.

Ny kampanj för att rädda Amazonas. Läs mer: https://www.defundbolsonaro.org/

Ny kampanj för att rädda Amazonas. Läs mer: https://www.defundbolsonaro.org/

Medan regeringen missbrukar sin makt för att inleda förtalskampanjer mot sina medborgare, har APIB tagit saken i egna händer för att minska COVID-19:s inverkan på urfolksgrupper och samhällen. Mer än 800 urfolkspersoner har dött och ca 32 000 har smittats av COVID-19, enligt uppgifter från APIB:s “National Committee for Life and Indigenous Remembrance.” 

Den federala regeringen beordrades nyligen av Brasiliens högsta domstol att lägga fram en specifik plan för att bekämpa COVID-19 för urfolken. Detta strider mot Bolsonaros tal vid FN när han hävdade att han agerade snabbt på urfolkens behov under pandemin. Faktum är, att när parlamentsledamöter lade fram ett lagförslag innehållandes en nödplan för att minska risken för folkmord i början av pandemin, röstade Bolsonaro med sitt veto ner förslag som skulle garantera tillgång till dricksvatten, och andra åtgärder som skulle underlättat tillgången till nödhjälp och grundläggande rättigheter.

Bolsonaro och hans administration måste hållas ansvariga för sina attacker mot urfolken och regnskogen. Engagera dig i kampanjen DefundBolsonaro här: https://www.defundbolsonaro.org/