Diskussion med Oatly

Vi har fört en öppen transparent diskussion med Oatly (på engelska), på deras instagram. Oatlys argument är att de vill inspirera Blackstone och andra företag att investera hållbart, problemet är att så länge Blackstone äger Oatly är inte Oatly hållbart. Hoppet att Blackstone ska se vinstmöjligheterna i hållbara investeringar är naivt eftersom investeringsföretag som Blackstone investerar i företag som kan ge vinst. Det är deras enda riktiga riktlinje. Självklart måste de se lite bra ut också, och investeringar i Oatly (som är en extremt liten investering för Blackstone) ger gröna poäng.

Exploateringen av Amazonas måste upphöra idag

Enligt Oatly ska urfolken i Amazonas, och Amazonas själv, vänta på att hela världen ställer om till en hållbar livstil. Inget skall göras för att stoppa den industriella utvinningen som sker NU. Självklart är detta ingen hållbar strategi.

Vi är helt för idén att hela världen ställer om till en mer hållbar livstil. Däremot måste vi samtidigt, nu idag, arbeta för att stoppa den industriella utvinningen i Amazonas annars kommer det inte finnas något Amazonas kvar den dagen vi alla lever hållbart (för det sker inte över en natt).

Dessutom handlar detta inte bara om djur och natur. Detta handlar om mänskliga rättigheter; urfolkens mänskliga rättigheter. Företag som Blackstone investerar i projekt som är direkt kränkande. Ska urfolken vänta på att hela världen ändrat sin livstil eller ska exploateringen upphöra idag?

Vi är inte emot att företag som har ohållbara investeringar också investerar hållbart. Vi vill att alla ställer om, men de får inte “greenwasha” sitt varumärke bara för att de gör hållbara investeringar och när det gäller Amazonas kommer vi fortsatt kritisera företag som investerar eller är verksamma där oavsett hur många andra gröna projekt de bedriver.

Oatly säger att vi får “leva med” deras position att inte på något sätt försöka få Blackstone att sluta investera i industriell utvinning i Amazonas.

Håller du inte med om detta? Tycker du att Oatly borde göra något nu när de är en del av Blackstone? Svaret är att det kommer inte Oatly göra: och det får du - enligt Oatly - “leva med!”

Skriv under vår namninsamling.

oatly

Nedan går det att läsa hela diskussionen från Oatly’s instagram (på engelska).

oatly debatt