Vad får du när du vinner över Chevron i domstol? 500 dagar av husarrest

As my physical world has shrunk, the online world has expanded by multiples of thousands. And once I get through this, I have no doubt that Chevron will be paying this judgment such that thousands of Indigenous people and rural communities will have a clean environment and thousands of lives will be saved. That’s what this is ultimately about.
— Steven Donziger

Chevron har återigen misslyckats med att grönmåla sitt smutsiga rykte. I år gick de till och med så långt som att försöka förneka historien och hävda att deras “mänskliga rättighetspolicy är en reflektion av de förväntningar vi har från våra anställda, leverantörer och affärspartners att respektera mänskliga rättigheter”. Dessa försök att rädda sitt namn motiverar snarare klimataktivister till att svärma sociala medier och kritisera företaget för dess föroreningar och flertalet rättighetskränkningar.

Trots detta använder Chevron sin makt och sina pengar för att kväva missnöjet och krossa alla i deras väg, särskilt de som hotar att hålla företaget ansvarigt. En av Chevrons mest framstående måltavla är människorättsadvokaten Steven Donziger. Donziger var USA:s ledande advokat när Chevron utpekades som ansvariga för att avsiktligt ha dumpat drygt 59 miljarder liter av giftigt oljeavfall i Ecuadors regnskog, vilket orsakade en massiv folkhälsokatastrof och en humanitär kris. Urfolken och campesinos i ecuadorianska Amazonas tog sig an oljegiganten och vann mot alla odds. 

1222-what-do-you-get-when-you-beat-chevron-in-court-500-days-of-home-detention.jpg

I stället för att hantera den kris som detta orsakade, flydde företaget från Ecuador och inledde en ny juridisk kamp för att begrava fallet i rättstvister. De startade också en PR-kupp och en kampanj med syftet att “demonisera Donziger”. Denna strategi är en distraktion. Chevron förstör offentligt en respekterad människorättsadvokats liv i ett försök att mörka deras avsiktliga föroreningar och brott mot urfolkens rättigheter. 

På fredagen den 18 december passerade Steven Donziger 500 dagar av husarrest för att han vägrade överlåta sin dator, telefon och lösenord till en federal domare att ge till Chevron. Donziger är ett utmärkt exempel på hur långt fossilbränsleindustrin är villiga att gå för att neka rättvisa för urfolkssamhällena, och hans fall avslöjar den makt Chevron har inom de amerikanska politiska institutionerna. Men vi fortsätter att mobilisera och belysa deras ständiga försök att avskriva sig ansvar och förneka rättvisa för de drabbade ecuadorianerna. 

Som medborgarrättsadvokaten Ron Kuby uppgav vid mötet under fredagen har det “aldrig i Amerikas historia av förseelser funnits en advokat som hållits i husarrest i en enda dag, än mindre i 500 dagar! Effekten blir att Steven utestängs, utarmas, straffas och viktigast av allt, hindras från att engagera sig i det juridiska och politiska arbete som krävs för att genomdriva domen mot Chevron över hela världen där den kan verkställas.” 

drilled-podcast.jpg

I den prisbelönta podcasten “Drilled” kan du lära dig mer om hur Donzigers husarrest började och de upprörande kränkningarna av rättsliga normer utförda av domarna Kaplan och Preska. Amy Westervelt, Emily Gertz och deras team ägnade tio avsnitt till Chevrons korruption. De producerade en fängslande historia om “sanna brott” om inte bara Texaco’s fruktansvärda brott i Amazonas, utan också en expertanalys av Chevrons försök att ta fram det som historiskt kan vara den mest välfinansierade hämndaktionen utförd av ett företag någonsin. Denna säsong är för alla som bryr sig om klimaträttvisa och om att utmana den fossil-bränsleindustrin. 

Alla Amazon Watch-anhängare vet att folk från ecuadorianska Amazonas har nekats rättvisa i årtionden. Däremot är det idag mer uppmärksammat än det varit på flera år. Varför då? Eftersom så mycket står på spel för Amazonas framtid och vårt klimat. Chevron, deras advokater på Gibson Dunn & Crutcher och domarna Kaplan och Preska har gjort sådana övertramp att världen lägger märke till det igen. Rörelsen mot Chevron har fått många nya allierade och ses som en kamp vid frontlinjen för klimaträttvisa. Under fredagen gick medlemmar från “Our Revolution” och “Movement for a People’s Party” med i aktionen #500days då de erkänner hoten mot Donzigers frihet som hot mot vårt samhälle. Tillsammans förnyar vi uppmaningen till omedelbart agerande av USA:s kongress.

Trots att EU-parlamentet har efterfrågat det, har kongressen fortfarande misslyckats med att ingripa. En förnyad uppmaning har lanserats av “Our Revolution” till Jerry Nadler - ordförande för representanthusets rättsliga kommitté och Donzigers representant. Tiotusentals människor har redan skrivit till kongressen. 

Amazon Watch, Rainforest Action Network och Global Witness kommer snart skicka ett förnyat överklagande till justitiedepartementet om att ingripa. Justitiedepartementet kommer också att få en ny justitieminister vid rodret. Vi förväntar oss att den personen godkänner en granskning av den odemokratiska process som tillät domare Kaplan att utse en bolagsrättsfirma (med direkta kopplingar till Chevron och finansierat av USAs skattepengar) att agera istället för den federala åklagaren (som två gånger vägrade ta sig an fallet). 

Donzigers rättegång är planerad till den 19 januari, trots pandemin. Amazon Watch kommer fortsätta engagera sig så att världen kan vittna om denna pågående orättvisa och samla så mycket stöd som möjligt för att ha korrekt tillsyn över Chevrons rättsliga korruption. 

Varje steg innebär nya allierade som kommer driva kampen för att Chevron äntligen ska betala för att rensa upp dess erkänt giftiga avfall i Amazonas. 

Sålänge kräver vi att den amerikanska regeringen ska #FreeDonzigerNow.

Paul Paz y Miño