Flygfoton över bränderna i Amazonas

I partnerskap med allierade i Brasilien – klimatobservatoriet och Greenpeace i Brasilien – ordnade Amazon Watch en flygning över Amazonas regnskog med experter och framstående journalister för att avslöja bränderna, avskogningen, illegala utvinningen och boskapsuppfödning under september månad. Initiativet var centralt i vår Amazonas Ceasefire-kampanj och resultaten av flygfotografierna var chockartade vilket hjälpte projektet att utvecklas till Amazon in Flames Alliance, det stärkte vår tro att skyddandet av Amazonas måste vara ett kollektivt ansvar.

Mellan den 14 och 17 september flög vi över Rondônia och södra Amazonas, en region som klassas som den ”nya avskogningsfronten i Amazonas”. I vårt sällskap fanns Brasilianska artister, CNN International, Agence France-Presse (AFP), China Global Television Network (CGTN) och Brasilianska medierna O Globo samt Globo TV.

Olyckligtvis, som vi förväntade oss, dokumenterade vi en massiv förstörelse som sträcker sig över stora delar av intakt regnskog. Även om den officiella informationen påstår att det skett en minskning i bränderna under september eftersom det kom oväntat regn, bekräftar data från förgående månader att förstörelsen var större denna säsong än 2020. Det vi såg från ovan var regnskog skymd av rök och förstörd av anlagda bränder samt okontrollerad girighet.

De första bilderna släpptes för att sammanfalla med president Bolosonaros tal i FN:s 76:e generalförsamling den 21 september. Bilderna gick emot hans lögner om hans administration handlande med Amazonas, ”en 32% minskning i avskogning under augusti månad i jämförelse med förgående augusti”.

Brasiliens president använde siffror från Brasiliens nationella rymdforskningsinstitut (INPE) som visade på en avskogningsgrad på 918 kvadratkilometer i augusti. Sifforna är nästa dubbelt så stora än de som registrerades under augusti 2018, innan Bolsonaros administration kom till makten. Däremot finns det data från Brasiliens undersökningsinstitution Imazon – som övervakar avskogningsområden genom satellit – som visar på 1.606 kvadratkilometer av avskogning i augusti, en ökning på 7% i jämförelse med augusti 2020. Det är även den högsta siffran för augusti under ett årtionde, enligt Imazons satellitbilder.

Bilderna visar stora områden av avskogad regnskog som redan har slukats av bränderna i juli och har djupa sår från gruvutvinningsaktiviteter inom skyddade områden, tillsammans med illegala landningsbanor, stora markytor som förbereds för odling och betande boskap tillsammans med de senaste bränderna. I Porto Velho upptäckte vi enorma avskogningsområden för odlingen av gryn, en aktivitet som blir alltmer vanlig i norra Rondônia och som nyligen har introducerats i södra Amazonas, tillsammans med sojabönsodlingen.

Vi såg alla steg av avskogningsprocessen en efter en. Extraktionen av högvärdigt virke, följt av bränningen av vegetationen för att odla bete, och sen bostadsbesättningar som ockuperar områden där det nyligen var täckt med intakt skog. Under fältfasen av undersökningen, passerade vår grupp genom Candeias do Jamari, den andra största avskogningssamhället i Rondônia mellan augusti 2020 och juli 2021, endast efter Porto Velho. Det fanns många sågverk och oändligt många lastbilar lastade med gigantiska stockar och boskap som betade nära nybrända områden.

Under Bolsonaroadministrationen, passerade Amazonas delstaten Rondônia som den tredje delstaten med värst nivå av avskogning, enligt INPE:s Prodes system. Enligt data från INPE:s Programa Queimadas, från januari till mitten av september 2021, så var det cirka 12, 000 ”heat spots” i delstaten Amazonas. Enbart i augusti registrerades 8 588 sådana ”spots” - områden i delstaten vilket överträffar rekordet för samma månad 2020, som i sin tur överträffade rekordet för 2019. Lábrea är det mest kritiska området i landet, med 2 959 värmeområden under 2021. Porto Velho - den brasilianska delstatshuvudstad där störst mängd regnskog brinner - är den andra kommunen med flest bränder, med 2 700 “hotspots”.

Strategiska och koordinerade spaningsuppdrag för att straffa brandanläggare och landroffare är nödvändigt och kritiskt. Påtryckningsmyndigheter som Brasiliens federala miljöbyrå behöver återhämta deras kapacitet att agera. Att förlora delstaten Amazonas, en av de mest skyddade områden av Amazonas regnskog, kan knuffa över oss till regnskogens brytpunkt. Det är vår sista chans att stoppa avskogningen och vi kan inte tillåta Bolsonaros administration att gömma allt. Vi kommer att fortsätta röra oss framåt med vårt uppdrag att utpeka de fortsatta kriminella förstörarna av Amazonas och att stå i solidaritet med urfolkssamhällen, sanningen skyddar regnskogen.

- Ana Paula Vargas