Vad får man om man vinner över Chevron i domstol? ”En planka i huvudet" och sex månader i fängelse.

Trots FN:s krav på att Donziger ska friges ger domaren honom det högsta straffet, vilket är ett skrämmande budskap till alla som arbetar med att motarbeta klimatkrisen och företagens exploatering.

1005-what-do-you-get-for-beating-chevron-in-court-a-2-by-4-between-the-eyes-and-six-months-in-jail.jpg

Här kan du läsa mer om bakgrunden till fallet.

Den 1 oktober dömde domare Loretta Preska människorättsadvokaten Steven Donziger till det maximala straffet på sex månader i federalt fängelse för de åtal om ringa förseelser gällande domstolstrots som Lewis Kaplan utfärdat, en domare med kopplingar till Chevron och tobaksindustrin.

Preska utfärdade denna dom trots många uppmaningar om Donzigers frigivning, bland annat från FN:s arbetsgrupp för godtyckliga frihetsberövanden (UNWGAD), flera ledamöter i den amerikanska kongressen, ledamöter i Europaparlamentet, 68 stycken nobelpristagare och praktiskt taget alla större internationella organisationer som arbetar för miljörättvisa och mänskliga rättigheter, däribland Amnesty International.

Åtalet har drivits av advokatbyrån Seward & Kissel som Kaplan själv har utsett. Detta är en firma som för bara några år sedan hade Chevron som klient, och dess ledande advokat Rita Glavin lämnade nyligen för att försvara den dåvarande New York-guvernören Andrew Cuomo mot flera anklagelser om sexuella trakasserier. Kaplan handplockade också Preska för att pröva fallet. Detta gör Kaplan till målsägande, till den som både lämnade in anklagelserna, valde åklagaren, valde domaren, men fortfarande kvarstår som den domare som officiellt tilldelas fallet. Inget av detta har någon som helst likhet med vad gymnasieelever i USA får lära sig är ”exceptionell amerikansk rättvisa”.

När domen utfärdades avfärdade Preska det senaste beslutet från UNWGAD och sade att hon skulle "ta det för vad det är värt". Beslutet uppmanar den amerikanska regeringen att omedelbart frige och kompensera Donziger, med hänvisning till att hans frihetsberövande är en kränkning av de mänskliga rättigheterna. Detta respekterade människorättsorgan sade också att båda domarna – Kaplan och Preska – hade visat "en häpnadsväckande brist på objektivitet och opartiskhet".

Preska uppvisade en fullständig brist på förståelse och intresse för situationen som de som arbetar med att skydda mänskliga rättigheter och miljön i Latinamerika befinner sig i, och använde en brutal metafor om att ”endast den ordspråksmässiga ”plankan i huvudet” kommer att ingjuta någon respekt för lagen hos honom [Donziger]". Preska nekade till och med Donziger borgen i väntan på att beslutet överklagas. Hans juridiska team har en vecka på sig att utmana detta och om han förlorar måste han inställa sig vid federalt fängelse och vara frihetsberövad i sex månader och lämna in sin överklagan medan han är inlåst.

Även om domarna Preska och Kaplans och advokatbyrån Seward & Kissels agerande är chockerande är det inte överraskande. De viktigaste befogenheterna i den amerikanska kongressen, den verkställande makten och rättsväsendet har varit ovilliga att på något sätt reagera på uppenbart maktmissbruk och orättvisor som strider mot de grundläggande principerna i amerikansk rättspraxis. Deras passivitet och oförmåga att ta itu med de grova angreppen mot Donziger och bevisen för Chevrons korruption avslöjar den enorma makt som fossilbränsleindustrin har över den amerikanska staten – inklusive dess domstolar.

Även om det inte var Chevrons avsikt har den internationella bevakningen och det växande stödet för Donziger och de drabbade samhällena i Ecuador ökat exponentiellt sedan rättegången inleddes. Denna rörelse kommer att fortsätta att utöva betydande påtryckningar på Biden-administrationen, för att denna ska ingripa och sätta stopp för den fars som har placerat USA:s näst största oljebolags intressen och vinster framför de drabbade samhällena och deras försvarare.

Tillsammans måste vi se till att USA:s president Biden vidtar åtgärder för att inte bara rätta till detta fel, utan också för att rikta fokus tillbaka på det verkliga brottet: Chevrons avsiktliga dumpning av 68 miljarder liter olja i ecuadorianska Amazonas. Denna förorening fortsätter att orsaka dödsfall och förstörelse varje dag och så länge Chevron inte hålls ansvarig kommer detta fall att stå i vägen för drömmen om klimaträttvisa.

 Som Annie Leanord, vice verkställande direktör för Greenpeace USA, sa om Donzigers dom:

"Den är symbolisk för den bredare trenden att tysta aktivister, där många kämpar för de lösningar som desperat behövs för att bekämpa den globala klimatkrisen som förvärras av den multinationella fossilbränsleindustrin. Chevrons juridiska angrepp på Donziger är inte det första och kommer inte heller att vara det sista fallet av sitt slag. Just nu förtrycks rätten till avvikande åsikter av både vår regering och våra företag. Donzigers öde kan få bestående effekter på aktivister som arbetar för att hålla företagen ansvariga och miljöaktivister, mot vilka hoten och de rättsliga trakasserierna redan eskalerar. Även om denna dag kommer som ett slag mot miljörörelsen vet vi att vi inte kan backa undan. Vi måste dubbla insatserna innan det är för sent."

Paul Paz y Miño