Fallet Chevron-Ecuador är kritiskt för klimaträttsrörelsen

Foto: Arthur Koch

Foto: Arthur Koch

Den 26 maj hölls Chevrons elfte aktieägarmöte sedan företaget förlorade en historisk dom och fick böter på $9.5 miljarder för att medvetet ha förorenat Ecuadorianska Amazonas. Sedan dess har flera Ecuadorianer blivit sjuka och dött i väntan på  rättvisa, eftersom Chevron drog ur sina tillgångar från Ecuador och genomförde ett juridiska hämndangrepp. De spenderade väl över en miljard dollar på advokater och PR-firma för att attackera dess offer i Ecuador och advokaterna som hjälpt besegra Chevron. 

De 68 miljarder liter av giftiga föroreningar Chevron erkände till att avsiktligt ha dumpat återstår i Amazonas regnskog, och fortsätter läcka föroreningar in till floder och åar varje dag. Under sin bolagsstämma, finns det ingen tvekan att Chevron VD Mike Wirth återigen kommer att försöka avfärda aktieägare som kräver rättvisa i Ecuador, genom att gömma sig bakom ett vilseledande 2014 RICO beslut som Chevron orkestrerade. 

I många år innan, och nu ett decennium sedan deras milstolpe 2011 med den juridiskasegern för de påverkade samhällena i Ecuador, har vi stått vid sida av Ecuadorianer som kräver rättvisa, och nu vänder tidvattnet på grund av Chevrons överdrivna vedergällning och vår enade uthållighet. Dussintals av människorätts-och miljöorganisationer, 68 Nobelpristagare, juridiska forskare, juridikstudenter, legendariska konstnärer, aktivistledare, och även nu medlemmar av den Amerikanska kongressen har gått tillsammans för att avslöja Chevrons brott. Det pågående motståndet i Ecuador erkänns snabbt som en frontlinjekamp för klimaträttvisa och en ledare mot fossilbränsleindustrin. 

Den 21 maj på den åttonde årliga Globala Anti-Chevron Dagen hölls protester på gatorna, på Chevrons raffinaderier, och online. Drabbade samhällen från hela världen -- drabbade av Chevrons vårdslöshet eller avsiktlig förstörelse -- organiserade sig för att kräva åtgärder i försvar av deras familjer, samhällen, och vårt klimat. I USA Chevron är allmänt känt som ett hot mot inte bara klimatet men också mot den politiska processen och rättssystemet. Att fördöma attackerna och kriminaliseringen av de som slåss tillbaka -- särskildt människorättsadvokaten Steven Donziger -- har blivit ett samlingssamtal över hela rörelsen. 

Chevrons mål har alltid varit att göra Donziger till en brottslig som en varning till andra miljöadvokater som kanske kämpar för liknande orsaker. Och medan de kan vinna striden att få Donziger kastad i fängelse, kan den skamlösa natur av deras attacker och den alltmer negativa uppfattning av oljeindustrin mycket väl få dem att förlora kriget. I deras feber att förstöra Donziger har Chevron och sitt lagligt team på Gibson, Dunn & Crutcher visat att dem var anställda för att ogiltigförklara lidandet hos de Ecuadorianska folken, tysta ner deras förespråkare, och förstärka företagets straffrihet som gynnarfossilbränslen. 

“The fight against corporate power and greed is one of the key environmental and economic justice challenges facing our planet. Indigenous Amazon communities won one of the mos important class action lawsuits ever, holding Chevron accountable for environmental devastation with nearly $10 billion in damages, and ever since Chevron has sought to use its money and power to illegitimately nullify this result,” sa kongresskvinnan Rashida Tlaib. 

Anledningen till kongresskvinnan Tlaib anslöt sig till politikerna Cori Bush, Jim McGovern, Jamal Bowman, Jamie Raskin, och Alexandria Ocasio-Cortez i att be DOJ (justitiedepartementet) att intervenera i Donziger’s dom är eftersom Chevrons manipulation av den amerikanska domarkåren har blivit erkänt för vad det är -- ingenting mer än ett försök att ogiltigförklara detEcuadorianska beslutet. 

Hur man kriminaliserar en människorättsadvokat, enligt Chevron

drilled-podcast.png

Denna månad spenderade jag största delen av en vecka i den federala rättssalen i New York City, bevittnandes det som med rätta kallas det första kriminella åtalet som gjorts av ett företag i USA:s historia. (Lyssna gärna på podcasten Drilled för mer information om denna låtsasrättegång.) Företagsadvokater för fossila bränslen -- utsedd till ärendet efter att statliga åklagare vägrade att väcka åtal -- frågade andra Chevron advokater i en vecka om Donzigers påstådda “plan” att överträda Kaplans RICO beslut. Domaren -- Loretta Preska, en Federalist Society medlem handplockad av Kaplan (i strid med SDNY regler) -- lyssnade till Rita Glavin från företagsadvokatbyrån Seward & Kissel (som hade Chevron som en kund så sent som 2018) utfrågning av Gibson Dunn advokater som bokstavligen byggde sina karriärer på att underminera rättvisa i Ecuador och kriminalisera Donziger. I grunden var domaren, åtalet, och vittnenaalla allierade med Chevron, och gjorde ingenting att gömma det. 

Som Steven Donziger’s försvarsadvokat Ron Kuby sa till en stor samling av anhängare utanför tingshuset i New York den 7:e maj: “We are not here to witness justice. We are here to bear witness to injustice.” Efter fem långa dagar av att bevittna detta företagsåtalet jag kan vittna om sanningen. Det var en upprörande syn av orättvisa -- inte förvånande, men ändå chockerande. Okontrollerat kommer Chevrons företagövertagande av USA:s justitiedepartement som ett sätt att undgå ansvar för sina förbrytelser i Ecuador att göra omätbar skada för företags ansvarsskyldighet.  

Rättegången mot Steven Donziger är ett exempel på hur företagsmakt och juridisk mobbning kan använda skandalösa och väl finansierade lögner för att kräva pengar och sen använda detta svepskäl som en ursäkt att ytterligare kränka rättigheterna av en människorättsadvokat. När Steven Donziger motstod Chevrons olagliga och korrupta begäran att beslagta hans bankkonto och tillgänglighet till konfidentiell information, blev han markerad som en brottsling av en amerikansk domstol. 

Chevrons mål har aldrig varit att utmana sanningen av vad som hände i Ecuador. Det var aldrig målet ens att diskutera sin ansvarsnivå för vad de gjorde där. Det har bara målet att störa och underminera den rättsliga processen, avhumanisera sina offer i Ecuador, förneka deras lidande, beteckna DEM som brottslingar och skrämma deras förespråkare att ge upp kampen för rättvisa.

Anledningen till att Chevron sig själv pressade för att Donziger skulle åtalas för domstolsförakt var att de ville ha information om vem som hjälper honom att verkställa beslutet utanför Ecuador. Detta var någonting som han hade varje rätt att göra även enligt domaren Kaplans RICO beslut. Detta är ett hot mot Chevron eftersom domen från Ecuador är giltig och varenda rättvis domstol i världen som granskar bevisen kommer att upprätthålla beslutet som 17 Ecuadorianska domare och landets högsta domstol utfärdat och kräva att Chevron betalar för att städa upp Amazonas. 

Ett även djupare hot mot rättvisa och de som utmanar företagmakt är den skrämmande allians av högt betalda företagsadvokatbyråer, oljebolagen, och nu amerikanska federala domare som arbetar för att främja företagsintressen med komplet indifferens till ens ett sken av rättvisa. 

Den väsentliga faktan av denna domen, förbises ofta och måste upprepas för att förstå denna saga:

  • Texaco dumpade medvetet oljeavfallet i Amazonas och erkände att de gjorde det som en kostnadsbesparade åtgärd. 

  • Arbetande inom en rättsordning som redan misslyckats med att hålla Chevron straffrättsligt ansvarig, lanserade Ecuadorianerna en grupptalan i New York som avvisades efter åtta års juridiska strider och skickades tillbaka till Ecuador för att börja om hela processen igen. 

  • Efter att ha förlorat i Ecuador 2011 drev Chevron en juridisk “brända jord” kampanj i USA för att upphäva det Ecuadorianska beslutet och neka folket tillgång till rättvisa. 

  • Domare Kaplan och Preska har använt domstolssystemet för att upprätthålla Chevrons uppenbara lögner, tillåtit mutade vittnen, förföljelse av Donziger med nästan två års husarrest, i en del av en process menat att skrämma andra advokater och människorättskämpar för att ta mål som verkligen utmanar företagens makt i Amerika. 

Sanningen är att Chevron är ett kriminellt företag som använder sin rikedom och makt för att köpa rättsväsendet och förstöra sina motståndare genom ordförandeklubban av federala domare som är delaktiga i deras oetiska och omoraliska taktiker. 

Allt du behöver veta för att förstå sanningen är att Chevron erkände att de dumpade 68 miljarder liter av giftigt avfall i Amazonas som en kostnadsbesparande åtgärd. Det kämpade mot varje försök till en rättslig process genom att försöka spåra ur fallet med hjälp av tekniska aspekter och juridisk mobbning. Det förlorade och fick böter på $9.5 miljarder, och domen upprätthölls av 17 domare och högsta domstolen i Ecuador och validerades av högsta domstolen Kanada, men hittills har företaget undkommit att betala genom att förneka rättigheter av Ecuadorianska folket och deras domstolars legitimitet

Chevron har även riktat sig till offren för sin erkända förorening i Ecuador och kallat dem brottslingar. Frasen “David versus Goliath” används på rätt sätt för att beskriva detta fall. Efter att ha bevittnat decennierna av attacker och kränkningar mot Steven Donziger från Chevrons armé av advokater, det är ingenting mindre än mirakulös att han fortsätter och rörelsen bakom honom och för rättvisa i Ecuador fortsätter att öka.

Som kongresskvinnan Cori Bush sa “Too often indigenous and frontline communities are denied the justice they deserve after racist fossil fuel pollution and corporate violence put their lives and livelihoods at risk.” 

David har mycket fler allierade nu och Goliath kanske har gått ett steg för långt. 



Paul Paz Y Miño

översätt av Greta Stanley