Pressmeddelande: Ny svensk koalition - 13 civilsamhällesorganisationer går samman mot EU-Mercosur

NY SVENSK KOALITION: 13 CIVILSAMHÄLLESORGANISATIONER MOT EU-MERCOSUR-FRIHANDELSAVTALET SOM SVERIGES REGERING STÖDJER 

Den 15 september håller den svenska koalitionen “Stoppa EU-Mercosur Sverige” en presskonferens där det ur flera perspektiv kommer att påtalas hur frihandelsavtalet EU-Mercosur skadar människor, miljö och djur. Parallellt anordnas en demonstration på Mynttorget i Stockholm, eftersom utrikesministern valt att inte ta emot koalitionens namninsamlingar som undertecknats av mer än 35000 svenska medborgare.

Syftet med koalitionen är att uppmana regeringen att lyssna på sina medborgare omedelbart. Organisationer menar att “Frihandelsdelen av associationsavtalet EU-Mercosur behöver stoppas, och göras om från grunden. Framtida handelsavtal mellan EU och Mercosur behöver underordnas internationella konventioner kring biologisk mångfald, mänskliga rättigheter och klimaträttvisa i alla stadier”.

Avtalets text färdigställdes innan en hållbarhetsrapport publicerats, vilket enligt Europeiska ombudsmannen visar brist på transparens och på demokratisk samhällsdebatt. Samtidigt kritiseras hållbarhetsrapporten för att den baseras på föråldrade metoder, samt ignorerar den politiska kontexten i Mercosur.

Amazonas regnskog och urfolken som lever där är redan nära en oåterkallelig brytpunkt. Frihandelsavtalet mellan EU och Mercosur skulle ytterligare hota regnskogen och urfolks rättigheter på grund av ökat incitament till markövertagande för kött- och sojaproduktion. Den bristande skogspolitiken och urfolksfientliga agendan i framför allt Brasilien gör det hållbarhetsmässigt orimligt att ingå ett avtal vars hela essens ämnar att öka handeln med riskvaror så som kött och soja. Urfolken är de bästa förvaltarna av Amazonas regnskog, och eftersom deras mänskliga rättigheter inte är tillgodosedda eller skyddade bör Sverige säga nej till frihandelsavtalet, ” säger Alex Brekke, Generalsekreterare för Amazon Watch Sverige.

Bakgrund:

Sedan 2019 tillhör svenska civilsamhällesorganisationer den transatlantiska koalitionen Stop EU-Mercosur, vilken idag består av över 450 organisationer från såväl EU som Mercosur. I juni 2019 tillkännagav EU och Mercosur att ett frihandelsavtal utarbetats efter 20 år av förhandlingar. Om det implementeras kommer avtalet att främja avskogning, brott mot både mänskliga rättigheter och naturen, skada (lant)arbetare, småskaliga bönder och urfolk, samt beröva levebröd i både Europa och Sydamerika.

Till följd av påtryckningar från civilsamhället har EU-parlamentet samt flera medlemsstater, däribland Österrike, Frankrike, Belgien och Luxemburg, tagit ställning mot avtalet, och ratificeringen är för närvarande uppskjuten. Dock är det många svenska EU-parlamentariker som ställer sig fortsatt positiva till avtalet, och Sveriges regering har tydligt uttryckt att avtalet behöver ratificeras så snart så möjligt.

EU-kommissionen för i dagsläget dialog med länder i Mercosur om “förberedande villkor”, vilket möjligen kan tillägga ett ytterligare protokoll i avtalet. Koalitionen menar att detta är inte en lösning på de problem avtalet medför då avtalet reflekterar ett föråldrat och orättvist handelssystem som bara gynnar storskalig produktion - till nackdel för rättigheter och naturen. EU-Mercosuravtalet underminerar arbetet och möjligheterna för social rättvisa och ekologiska, resilienta samhällen. Samverkan mellan EU och Mercosur behövs, men för att skapa en hållbar handelsmodell måste den baseras på principer om solidaritet, skydd av mänskliga rättigheter och respekt för planetens gränser. 

Därför uppmanar koalitionen Stoppa EU Mercosur Sverige svenska politiker att säga NEJ till frihandelsavtalet EU-Mercosur, med människor, inte tillväxt, i åtanke.

Presskontakt: Alex Brekke, Generalsekreterare Amazon Watch Sverige. Alex@amazonwatch.se - 08 - 774 41 47