Hur Chevron gjorde #FreeDonziger till ett upprop för att stoppa användningen av olja

Kampanjen har nu blivit en global rörelse för att skydda och försvara människors och naturens rättigheter gentemot förorenare

04.jpg

Fredagen den 6 augusti inföll årsdagen för ett skamligt kapitel i det amerikanska rättssystemets historia, och visade ännu en gång på den farliga kontroll som fossilbränsleindustrin har över staten. Datumet är tvåårsdagen för människorättsadvokaten Steven Donzigers husarrest. Den kränkning av mänskliga rättigheter som denna har inneburit skulle tveklöst kritiseras av USA:s utrikesdepartement om den hade skett någon annanstans, men Biden-administrationen har förblivit tyst trots upprepade uppmaningar om att utreda fallet. 

Donziger utsätts just nu för en attack utan motstycke eftersom han år 2011 bidrog till att vinna ett av de historiskt viktigaste fallen inom miljörörelsens kamp för ansvarsutkrävande. För tio år sedan dömdes Chevron vara skyldigt till avsiktlig förorening av ecuadorianska Amazonas och ålades att betala 9,5 miljarder dollar i skadestånd till drabbade urfolkspersoner och lokala jordbrukare. Domen har bekräftats av sex olika appellationsdomstolar, inklusive högsta domstolarna i Ecuador och Kanada.

Sedan dess har Chevron duckat sitt ansvar gentemot Ecuadors folk och vägrat betala, och företaget har hotat de drabbade grupperna med en ”livslång process” om fallet inte lades ner. Det amerikanska rättssystemet har svikit Ecuadors folk genom att låta Chevron förverkliga sitt hot och ignorera domen. I ett försök att vinkla berättelsen till sin fördel har oljeföretaget sedan dess angripit Donziger och de drabbade människorna med en kriminaliseringskampanj som har utvecklats till en av historiens största så kallade ”SLAPP-stämningar”, där syftet är att skrämma och tysta kritiker och belasta dem med juridiska kostnader tills de ger upp.

Det vi just nu bevittnar är hur Chevron, ett erkänt kriminellt företag, iscensätter ett åtal. Företaget åtalar Donziger direkt via en av sina privata advokatbyråer efter att den ordinarie federala åklagaren avvisat anklagelser om missaktning som Lewis Kaplan, en Chevronvänlig domare och före detta försvarsadvokat för tobaksindustrin, hade fabricerat. Chevron försöker utmåla Donziger som en brottsling för att han vägrar att lämna över sin dator till företaget - ett sätt att avleda uppmärksamheten från de egna brotten i Ecuador och med syfte att undvika ansvarstagande. Den amerikanska regeringen har tillåtit Chevron att använda rättssystemet som en mekanism för miljörelaterad rasism och förtryck av miljöförsvarares rättigheter.

Men vad Chevron inte insåg var att man i sin förföljelse av Donziger skulle komma att mobilisera tiotusentals människor världen över i utkrävandet av ansvar för föroreningarna i Ecuador och runtom i världen. På fredagen hölls demonstrationer med krav på Donzigers omedelbara frigivning i över ett dussin städer i USA, Kanada, Israel och Ecuador, däribland New York, Los Angeles, Richmond, Miami, San Antonio, Seattle, Jacksonville, Boston, Chicago, Vancouver, Toronto, Tel Aviv och Quito.

Även om Chevron har haft några mindre segrar på vägen har rörelsen för rättvisa och ropen på att stoppa användningen av destruktiva fossilbränslen bara vuxit sig starkare. De många demonstrationerna på fredagen och stödet från Nobelpristagare, kongressledamöter och många andra visar att Chevron och deras advokater snarare än att demonisera Donziger har gjort honom till en symbol för motståndet mot fossilbränsleindustrin

Samtidigt som domaren Loretta Preska, medlem i konservativa och libertarianska organisationen Federalist Society, utfärdade sin fällande dom om att Donziger var ”skyldig” till domstolstrots, skickade två medlemmar av senatens justitieutskott – Whitehouse och Markey – ett brev till domstolarnas administrativa organ. I detta brev ifrågasatte senatorerna rättvisan i det amerikanska straffrättsliga systemet då det tillåter att privata åklagare kan väcka åtal för brott. I detta fall finns det en uppenbar intressekonflikt eftersom ett företag med direkta kopplingar till Chevron (Seward & Kissel) tillåts åtala Donziger. 

Whitehouse och Markey påpekade också att domare Kaplan kringgått gällande regler genom att utse Preska att övervaka fallet i stället för genom slumpmässig tilldelning. Senatorerna undersöker nu hur den federala regeln nr. 42 för straffrättsligt förfarande kan användas för att undergräva enskilda individers rättigheter, samt belyser det rättsliga missbruk som har gjort det möjligt för Chevron att försöka tysta Donziger. Brevet följer på ett tidigare brev från sex medlemmar av USA:s representanthus som också kräver en utredning.

Detta är precis vad rörelsen behöver - att man avslöjar de metoder genom vilka företagen manipulerar och missbrukar systemet för att underminera vårt arbete för att hålla dem ansvariga. Steven Donziger måste omedelbart friges och Chevron och dess advokatbyrå Gibson Dunn & Crutcher bör utredas för korruption, mutbrott och skrämseltaktik. 

Chevron måste tvingas betala de 9,5 miljarder dollar som företaget är skyldigt Ecuadors befolkning för sanering, och de medlemmar av det amerikanska rättsväsendet som har missbrukat rättssystemet för att gynna Chevron - domarna Kaplan och Preska - måste också utredas. 200 advokater har redan undertecknat en anmälan om tjänstefel mot Kaplan för hans tioåriga jakt på Donziger. Denna anmälan lämnades in till appellationsdomstolen i New York men avfärdades utan att en undersökning genomfördes. Kongressen bör ingripa eftersom de federala domstolarna (åtminstone i New York) är oförmögna att övervaka sig själva.

Den 1 oktober kommer Preskas dom mot Donziger. I ett försök att sända ett budskap till alla människorättsförsvarare som utmanar företag kan Donziger dömas till sex månaders fängelse trots att han redan har suttit fyra gånger så länge i husarrest. Vi måste se till att Preska vet att världen ser på och att denna orättvisa inte kommer att accepteras. Fler röster måste tillkomma i rörelsen innan den 1 oktober så att Preska och Kaplan inser att deras rykten står på spel, och att de kommer möta konsekvenser om de inte friger Donziger med beaktande av den tid han redan tillbringat i husarrest medan hans överklagande behandlades.

 Vi måste göra motstånd. Det som Donziger har utsatts för är vad som kan vänta många av oss i klimatrörelsen som kämpar för att fossilbränsleindustrin ska hållas ansvarig för sina handlingar. Vi måste därför alla visa vår solidaritet med Donziger och med Ecuadors befolkning. Det kan inte finnas någon klimaträttvisa så länge klimataktivister kriminaliseras och förföljs, och om den amerikanska regeringen fortsätter att möjliggöra sådana övergrepp.

Paul Paz y Miño

Översättning: Alma Hasselberg