Amazonas i Fokus 2022

Kära Amazonas-vänner,

Amazonas regnskog, dess försvarare och vårt globala klimat befinner sig i ett undantagstillstånd. Enligt den senaste vetenskapliga forskningen har avskogning och nedbrytning äventyrat den ekologiska integriteten för 26 procent av Amazonas, och delar av regionen är redan vid en tippningspunkt. Det är avgörande att vi arbetar tillsammans för att förstärka de tappraste uppmaningarna och de mest ambitiösa åtagandena för att skydda 80 procent av Amazonas till 2025 och avvärja ytterligare klimatkaos. Vi kan göra det om vi vidtar brådskande åtgärder nu!

I solidaritet med urfolk och skogsfolk och en växande rörelse som engagerar sig för att skydda Amazonas, arbetar vi mot klockan för att säkerställa globala åtaganden vid FN:s toppmöten för klimat- och biologisk mångfald i år för att säkerställa markrättigheter och permanent skydd av miljontals hektar av urfolks territorier och känsliga områden över hela regnskogen. Detta är inte en lätt uppgift med tanke på de ökande hoten från bränder, utvinning av fossila bränslen, laglig och olaglig gruvdrift, landgrabbing, narkotikahandel och våld mot Amazonas försvarare.

I respons utökar vi våra internationella kommunikations- och opinionskampanjer för att främja och förstärka urfolkens rättigheter, motstånd och lösningar för att skydda och försvara Amazonas; utveckla och implementera snabba svarsprotokoll och kampanjer för att försvara Earth Defenders; och bygga vidare på vårt långvariga arbete för att hålla de globala drivkrafterna bakom Amazonas förstörelse ansvariga, inklusive regeringar, företag och deras finansiella stödjande, som beskrivs i vår strategiska plan för 2021-2025., 

Som ett växande team på 35 personer, och med fältteam i Brasilien, Peru och Ecuador, är Amazon Watch fullt bemannad för att arbeta direkt med urfolk och icke-statliga allierade organisationer i regionen och internationellt. Våra fältteam följer med urfolk till frontlinjen där utvinning av fossila bränslen och gruvor sker. Vi omdirigerar nu 2 miljoner dollar per år i en snabb och direkt solidaritetsfinansiering till urfolk och skogsfolk via vår Amazon Defenders Fund (ADF), inklusive stöd till akuta säkerhetsbehov för Earth Defenders i riskzonen. I år kommer upp till trettio procent av ADF:s budget att stödja initiativ ledda av kvinnor från amazonas, då de uppmanar till helande och rättvisa för kvinnor, flickor, Amazonas och Moder Jord.

Med tanke på att det är mycket som står på spel för Amazonas och klimatet under de kommande månaderna och de närmaste åren, har vi inte tid att slösa på falska lösningar, inklusive koldioxidkompensation och greenwashing från företag. Vi kräver ett permanent skydd av Amazonas, rättigheter för dess försvarare och klimaträttvisa. Tack för att du tar ställning tillsammans med oss!

I solidaritet och med djup tacksamhet,

Leila Salazar-López

Verkställande direktör (VD)