Urfolk i frontlinjen mot Kaliforniens oljeberoende

Urfolksledare från Amazonas besöker Kalifornien för att skapa solidaritet och kräva ansvar för delstatens konsumtion av olja från regnskogen.

"Vårt folk har fått bära den största bördan av oljeutvinningen – föroreningar, hälsoproblem och förlorade territorier. Men idag för vi våra röster hit för att uppmärksamma den miljö- och människorättskris vi lever med," säger Jhajayra Machoa, ungdomsledare inom urfolksorganisationen CONFENIAE och medlem av A’i Cofán-folket.
"Våra ledare och familjer har hotats, förföljts och dödats för att de stått emot oljeutvinning. Vi vill att Kalifornien tar sitt ansvar som klimatledare och vidtar konkreta åtgärder."

Förra veckan organiserade Amazon Watch en stark delegation av urfolksledare från Ecuadors Amazonas som reste till Kalifornien för att framföra ett budskap som inte längre kan ignoreras. De representerar några av världens mest hotade och artrika områden och kom för att kräva ansvar och bygga solidaritet med en av världens största ekonomier – och en av de största konsumenterna av olja från Amazonas: Kalifornien.

I ett historiskt ögonblick uppmärksammade Kaliforniens delstatssenat delegationen och lade fram resolution SR 51, som uppmanar delstaten att "undersöka vilken roll Kalifornien spelar i konsumtionen av råolja från Amazonas och att ta fram sätt att genom politiska och praktiska förändringar bidra till att bevara och skydda regnskogen." Resolutionen, som introducerades av senator Josh Becker, är inte bara en symbolisk handling – det är första gången Kalifornien officiellt erkänner sitt ansvar i förstörelsen av Amazonas. Det är också en uppmaning att byta riktning.

"Dessa samhällen står i frontlinjen och försvarar sina rättigheter och sina marker mot oljeutvinning. De skyddar en levande regnskog som lagrar kol, reglerar klimatet och ger liv," sa senator Becker. "Kalifornien kan – och måste – göra bättre."

Se händelserna här

Chevrons raffinaderi i Richmond, knappt 11 mil från delstatens huvudstad, är en av de anläggningar som importerar olja från Amazonas. Här raffineras olja som pumpas upp från urfolksterritorier som Yasuní och norra Ecuador – områden som redan är svårt skadade av Chevrons tidigare avsiktliga dumpning av giftigt avfall. Delegationens besök – bestående av tre ledare från A’i Cofán-, Kichwa- och Waorani-nationerna samt regionala urfolksorganisationer – satte fokus på hur denna handel kränker urfolks rättigheter och påskyndar klimatkollapsen.

I samband med besöket publicerade Amazon Watch en ny rapport: "Drilling Toward Disaster: Amazon Crude and Ecuador’s Oil Gamble", som visar hur Ecuadors plan att auktionera ut 14 nya oljeblock i södra Amazonas utgör ett direkt hot mot urfolkens territorier och bryter mot både nationell och internationell lag. Rapporten lyfter fram de ekologiska riskerna i dessa områden och visar hur Kaliforniens fortsatta efterfrågan på olja från Amazonas driver denna utveckling. Rapporten, delegationens besök och erkännandet av urfolksledarna i Kaliforniens senat uppmärksammades brett av medier som Associated Press, LA Times och NBC News.

"Den här rapporten blottlägger de juridiska och moraliska misslyckandena bakom oljeutvinningen i Amazonas," säger Nathaly Yepez, juridisk rådgivare på Amazon Watch i Ecuador, som följde med delegationen och medförfattade rapporten. "Det som står på spel är inte bara råolja eller pengar – utan systematiska kränkningar av urfolks rättigheter, förstörelse av förfäders territorier och den klimatstabilitet som hela världen är beroende av. Kalifornien – och alla samhällen som förbrukar denna olja – måste inse sin del i detta och agera omedelbart: kräva rättvisa för urfolken, stoppa utbyggnaden i regnskogen och sätta stopp för plundringen av vårt gemensamma hem."

I centrum av krisen står Yasuní Nationalpark – ett av de mest artrika områdena på planeten. År 2023 röstade Ecuadors befolkning i en folkomröstning för att stoppa oljeutvinning i block 43. Men president Noboa och hans regering har inte bara vägrat att avbryta verksamheten – de driver istället på för nya oljeauktioner.

Rapporten varnar för allvarliga hot mot både biologisk mångfald, urfolks rättigheter och de så kallade "flygande floderna" – enorma luftströmmar som för med sig fukt över Sydamerika, motverkar torka och spelar en avgörande roll i att stabilisera det globala klimatet. Utan dem riskerar vi att naturkatastrofer som bränderna i Los Angeles i januari blir allt vanligare.

Delegationen mötte även lokala aktivister vid Chevrons raffinaderi vid San Francisco-bukten. Tillsammans paddlade de kajaker nära oljetankfartygen för att vittna om de lokala frontlinjekamperna i Kalifornien och hur de hänger ihop med situationen i Amazonas. För delegationen var det första gången de såg var den råolja som utvinns på deras marker hamnar – och vilka som tjänar på den.

"Kalifornien är medskyldiga till kränkningar av våra rättigheter genom att fortsätta förbruka olja som våra domstolar och medborgare har sagt måste stanna i marken," säger Juan Bay, president för Waorani-nationen i Ecuador (NAWE). "Vi uppmanar Kalifornien att agera och fasa ut importen av olja som har kostat våra skogar, vårt folk och vårt klimat så mycket."

Kalifornien är fortfarande en av de största konsumenterna av olja från Amazonas. Det ger delstaten en unik möjlighet att påverka situationen. Att fasa ut importen skulle inte bara slå mot den ekonomiska logiken bakom oljeutvinningen, utan också sätta en global standard för miljörättvisa och klimatledarskap.

Studier visar att Kalifornien kan sluta använda olja från Amazonas och samtidigt följa de lagar som ska skydda samhällen nära raffinaderier och oljeutvinningsplatser – utan att det drabbar konsumenterna ekonomiskt. Detta skulle vara möjligt om raffinaderierna faktiskt producerade den bensin som behövs inom Kalifornien, istället för att exportera den för vinst till grannstater som Arizona och Nevada.

Amazon Watch driver nu kampanjen “End Amazon Crude”, som fokuserar på att mobilisera gräsrotsstöd över hela Kalifornien. Aktivister uppmanar delstatens politiker att anta resolution SR 51 och kräver att guvernör Newsom vidtar åtgärder för att avsluta beroendet av regnskogsförstörande olja och sätta stopp för de “fria” raffinaderier som exporterar olja för vinst, på bekostnad av samhällen som bor intill dessa anläggningar. Samtidigt skickas krav till Ecuadors regering att respektera folkomröstningen från 2023, erkänna urfolkens rättigheter och avbryta den kommande oljeauktionen i södra Amazonas.

Agera för att hålla Amazonas-oljan kvar i marken!

"Ecuadors nya oljeauktion är ett direkt hot mot våra territorier. Efter 60 år av utvinning har vi bara sett död och förstörelse – inte utveckling," säger Nadino Calapucha från Kichwa-organisationen PAKKIRU. "Vi är här för att bygga solidaritet med Kalifornienbor som påverkas av samma olja, och uppmana staten att sluta driva på efterfrågan och stödja en rättvis omställning som skyddar samhällen i båda ändar av leveranskedjan."

Insatserna har aldrig varit högre. Amazonas närmar sig ekologisk kollaps, och klimatkatastrofer blir allt mer frekventa och allvarliga. Vägen framåt kräver mod från regeringar, solidaritet från allmänheten och ledarskap från dem som har försvarat regnskogen i generationer. Delegationens besök i Kalifornien markerar ett historiskt ögonblick – ett som kan sätta igång den gränsöverskridande förändring vår framtid är beroende av.

Nu står Kalifornien inför ett val: Ska delstaten fortsätta tjäna pengar på förstörelsen av Amazonas, eller ta ledningen för att hålla oljan kvar i marken?