Oljeläcka påverkar urfolken i Ecuador

Urfolkssamhällen står inför färskvatten- och livsmedelsbrist då oljeläcka förorenar den lokala floden 

Ecuadors statliga oljeföretag, Petroecuador, rapporterade i ett officiellt uttalande den 7 april att stora rörledningar (SOTE, OCP och Poliducto Shishufindi-Quito) brustit. Oljan har förorenat floderna Coca och Napo, som båda är viktiga för områdets urfolk och samhällen i närheten. Bristningarna i rörledningen berodde på en minskning av trycket i röret efter att marken under eroderat på grund av kraftiga regnfall och ett efterföljande jordskred i San Rafael-regionen av Amazoniska provinserna Napo och Sucumbíos. Uttalandet bekräftade att ett team av tekniker skulle skickas omedelbart för att påbörja reparationsarbetet – som kommer att ta tre veckor att slutföra.

SOTE sträcker sig över nästan 495 kilometer och OCP nästan 485 kilometer, och båda transporterar olja från Amazonas flodområde, över Anderna och till raffinaderier vid Stillahavskusten. Petroecuador har en lång historia av oljeläckor och kränkningar av miljö och människor. 

Mot bakgrund av dessa fakta, kräver Alliance of Human Rights Organisations att den ecuadorianska regeringen effektivt och omedelbart informerar allmänheten om storleken av läckan, de platser som har påverkats och de åtgärder som har tagits för att förhindra ytterligare påverkan på befolkningen. Enligt rapporter från samhällen i området, har utsläppet redan påverkar Panduyacu-samhället och floddalen Monos i Amazonas. 

Vi påminner de nationella myndigheterna om att det är regeringens främsta skyldighet att, utan diskriminering, garantera effektivt åtnjutande av mänskliga rättigheter och ‘’särskilt: utbildning, hälsa, mat, social trygghet och vatten för dess invånare’’ (artikel 3 i Ecuadors konstitution). 

Karta över oljeläckan och förorenade floder

Karta över påverkade samhällen

Denna läcka kunde inte ha kommit under en sämre tidpunkt för urfolken och samhällen nära floden, då de arbetar för att skydda sig själva mot spridningen av COVID-19, och säkerhetsställer tillgång till basmat, sanitet och drickbart vatten.  

Därför är det AKUT att regeringen tar omedelbara saneringsåtgärder och garanterar tillgång till dricksvatten och mat. Hundratals urfolks- och lantbruksfamiljer och hela samhällen är direkt beroende av floderna i Amazonas, och på grund av utsläppet äventyras deras tillvaro och situationen förvärras av effekterna av COVID-hälsokrisen som landet upplever just nu. 

Våra vänner från organisationen Fundación Alejandro Labaka, åkte till de förorenade floderna Napo och Coca för att dokumentera oljeläckan. De dokumenterade och tog flera bilder som visar de förödande följderna av det massiva oljeutsläppet. Mitt i denna Coronapandemi har den ecuadorianska regeringen och de inblandade oljebolagen inte gett tillräcklig uppmärksamhet åt denna miljömässiga och sociala katastrof som bristningarna av de stora oljerörledningarna innebär.