29 Nobelpristagare fördömer Chevrons föroreningar i Ecuador

Alec Baldwin, Roger Waters, och andra aktivister ansluter sig till Nobelpristagarna i deras krav att Chevron ska rensa upp sin förorening, betala domstolsbeslutets ersättning och upphöra förföljelsen av Donziger, som nu varit i husarrest i 255 dagar. 

Företag som Chevron använder sin makt och sina pengar för att fly från rättvisan. Mellan 1964 till 1992 dumpade Chevron medvetet över 60 miljarder liter giftigt oljeavfall i ecuadorianska Amazonas, som orsakade en enorm hälsokatastrof och humanitär kris. Nästan 1 000 giftiga avfallsgropar kvarstår i regnskogen, och förgiftar det lokala dricksvattnet än idag. 

Efter en historisk rättegång, där de påverkade urfolken och lokalbefolkningen presenterade övertygande bevis, dömdes Chevron till att städa upp sin röra. Istället för att hantera den humanitära och miljömässiga krisen som de orsakat, flydde företaget Ecuador och lanserade ett nytt juridiskt krig i syfte att trötta ut de som försöker ställa Chevron till svars.   

Steven Donziger var huvudadvokat i det historiska målet mot Chevron som resulterade i en fällande dom och ett 9.5 miljarder dollar stort skadestånd. Han har därför blivit måltavla i en av Chevrons hämndaktioner; en kampanj att “demonisera Donziger”.

Donziger har nu befunnit sig i husarrest i över 250 dagar för att ha vägrat lämna över sin dator, telefon och sekretessbelagda filer till Chevron. Han är den enda advokaten i USA:s historia som frihetsberövats på detta vis, och hans situation är onekligen ett resultat av den framgång han haft i att ställa Chevron till svars. 

Förra veckan publicerade 29 Nobelpristagare ett gemensamt uttalande och höll en presskonferens där de krävde frihet för människorättsförsvararen Steven Donziger, tillsammans med Alec Baldwin, Roger Waters och aktivister från hela världen. De kräver att Chevron Corporation “ställs inför rätta” för sin förorening i Amazonas, kompenserar offren så som beordrats av ecuadorianska domstolar efter en åttaårig rättsprocess och upphör trakasserierna av alla aktivister och samhällsledare som håller företaget ansvarigt. 

Nobelpristagarna börjar sitt brev: ‘’[Vi] stödjer Steven Donziger och urfolken och lokala samhällen i Ecuador i deras decennielånga arbete för att uppnå miljörättvisa för föroreningar orsakade av Chevron. Vi kräver rättsmedel för de rättsliga attackerna som Chevron arrangerat mot Donziger och mot förtalet av hans karaktär’’. 

‘’Pristagare från varje område har undertecknat denna stödförklaring’’, sa 1997 års fredspristagare Jody Williams på presskonferensen. ‘’Oavsett om de kommer från medicin eller fysik eller kemi eller litteratur har de alla undertecknat för att de tror på rättsstatsprincipen, de tror på rättvisa och de tycker att folket i Ecuador förtjänar att domen genomförs, den 9,5 miljarder dollar stämningen mot Chevron bör betalas.’’

‘’Kaplan köps och säljs av oljeindustrin. Det han har gjort mot Donziger är inte bara orättvist, det är makalöst’’, säger Alec Baldwin. ‘’De [Chevron] har inget att stödja sig på när det gäller fallet. Allt de har är att göra Donziger till skurken. Vi måste försvara Donziger vid varje tillfälle eftersom de försöker ogiltigförklara honom med personliga attacker.’’

’Jag har stått i [Steven Donzigers] skor med dessa människor och tittat de i deras ögon när jag besökte Ecuador’’, sa Roger Waters, grundare av det klassiska progressiva rockbandet Pink Floyd. ‘’Så jag känner en enorm känslomässig förbindelse till den här frågan. Detta får inte svepas under mattan i all oändlighet, vilket är det som [Chevron] ständigt försöker göra. Nåväl, den mattan håller på att bli knölig på grund av folket här och alla de andra hundratusentals aktivister runt om i världen.’’

Även Steven Donziger själv talade ut från husarresten: ‘’Jag har varit i husarrest i nästan nio månader. Det verkar vara en del av företags nya strategier som används för att underminera framgångsrika förespråkare av företags ansvarsskyldighet och mänskliga rättigheter genom att använda lagen som ett vapen mot de utsatta, snarare än som en sköld för att skydda de utsatta från övergrepp av de mäktiga.“

Paul Paz y Miño, biträdande direktör för Amazon Watch, berättade; ‘’Amazon Watch har arbetat med detta i nästan tjugo år, och jag har varit i rättssalen för att bevittna vad Kaplan förorsakat på hela idén om rättvisa. Jag har sett varje steg i skrämseltaktiken, lögnerna, mutorna, bedrägerierna och de oetiska och olagliga beteendena hos Chevron och deras advokater. Det är ett väldigt tydligt och otroligt hot mot idén om företagens ansvarsskyldighet och rättvisa i USA. Vid varje tillfälle, har urfolken i ecuadorianska Amazonas nekas tillgång till rättvisa. Och när de äntligen besegrade ett internationellt oljebolag i domstol har det företaget satsat allt för att ignorera det beslutet, tagit rollen själv som offer och attackerar de människor som de förgiftat och de som kämpar med dem, som Steven Donziger.’’

Donziger må vara ensam i sin husarrest, men han är inte ensam i denna kamp. Chevron vill få oss att tro att detta inte handlar om föroreningen och lidandet som de orsakade i Ecuador. Företaget har fokuserat på Donziger som en distraktion, hans förföljelse är endast en strategi för att undvika den historiska domen. Men detta handlar om så mycket mer än bara en person. Om Chevron får fortsätta undvika domen, sätter det ett farligt exempel för oss alla i klimatrörelsen. 

Vi måste stå starka tillsammans i uppmaningen om rättvisa för Chevrons offer i Ecuador, för om vi gör det, kommer företag som Chevron aldrig att vinna. Vi vet att Chevrons mål är att söndra och erövra, men detta ökade stöd från celebriteter, nobelpristagare och internationella aktivister bekräftar att Chevrons offer inte är ensamma i sin jakt på rättvisa. Vår rörelse kommer inte splittras och Chevrons tid är över - makten som företag som Chevron utövar i USA:s rättssystem kommer inte stå oemotsagt. 

Engagera dig i kampen för rättvisa med oss på MakeChevronCleanUp.com