Agera för Amazonas

I samband med Earth Day släpper Amazon Watch en viktig kortfilm om vikten av att försvara Amazonas. I år firar Earth Day 50 år, men vi närmare en ekologisk tipping point än någonsin tidigare. Tiden är knapp och vi riskerar att se Amazonas kollapsa inom vår livstid. Vad vi gör de närmsta 5 åren kommer avgöra regnskogens framtid. Tillsammans kan vi vända trenden och rädda regnskogen!

29 Nobelpristagare fördömer Chevrons föroreningar i Ecuador

Förra veckan publicerade 29 Nobelpristagare ett gemensamt uttalande och höll en presskonferens där de krävde frihet för den frihetsberövade människorättsförsvararen Steven Donziger, tillsammans med Alec Baldwin, Roger Waters och aktivister från hela världen. De kräver att Chevron Corporation “ställs inför rätta” för sin förorening i Amazonas, kompenserar offren så som beordrats av ecuadorianska domstolar efter en åttaårig rättsprocess och upphör trakasserierna av alla aktivister och samhällsledare som håller företaget ansvarigt.

Internationella organisationer förstärker urfolkens krav

COVID-19 utgör ett dödligt hot mot urfolken i Amazonas. De slår larm om att ’’Coronaviruset kan utplåna oss’’, nyligen rubricerat i The Guardian. Enligt Pan-Amazon Religious Network (REPAM) har det sedan 7:e april redan funnits minst 1 868 fall av sjukdomen i regionen och 59 dödsfall. Dessa siffror kommer sannolikt att explodera under de kommande veckorna, och vi måste vidta åtgärder nu för att förhindra fler dödsfall.

Som svar på anrop om internationellt stöd, samarbetade Amazon Watch med urfolksorganisationer för att utfärda ett offentligt uttalande i solidaritet med kraven från Amazoniska samhällen och förbund.

Coronavirus, inkräktare och missionärer…UT!

Coronaviruspandemin är gränslös och bryr sig inte om någons socioekonomiska status. Panik har nått även de som kan enkelt kan få tillgång till information, har råd att fylla på med varor och få tillgång till hälsovård. I Brasilien har regeringen sagt lite om faran om viruset sprids bland de som inte lätt kan isolera sig själva. De som är i riskzonen, är de som bor i kollektiva hus, som urfolk, de som bor i slumområden och favelas, eller är hemlösa. Dessa utsatta grupper har troligen inte tillgång till rent vatten – än mindre handsprit eller sjukhus

Yanomamis kamp

Davi Kopenawa, pristagare av Right Livelihood-priset år 2019, det så kallade ‘’alternativa Nobelpriset’’ i Stockholm, är shaman i Yanomami-urfolksgruppen, och har lett sitt folk under den 20 år långa kampen för deras territorium. Han har ofta blivit hotad av både politiker och guldgrävare som attackerar naturtillgångarna som finns inne i Yanomamis territorium. Även om deras territorium korsar två olika länder, anser Davi att de gränser skapat av icke-urfolk inte existerar, då skogen inte tillhör varken Yanomami, de bor bara i skogen, eller de båda staterna som territoriet sträcker sig över till. De vita männen äger inte skogen, det enda de vet är hur man förstör den. De riktiga ägarna av skogen är Xapiripë-andarna, bergen är deras hem och de bor i skogen. Andarna av djurens och skogens förfädrar är de riktiga ägarna av regnskogen.

Ännu en urfolksledare mördad i Brasilien

Zezico Rodrigues Guajajara, en framträdande urfolksledare från Araibóia urfolksterritoriet i staten Maranhão, mördades i tisdags eftermiddag. Hans kropp hittades nära hans by, Zutiwa, i kommunen Arame, som är hem till ungefär 1 000 urfolkspersoner. Enligt information som införskaffats av Amazônia Real, höll Zezico på att återvända till byn på motorcykel när han dödades med ett hagelgevär. Det finns fortfarande ingen information om brottets motiv eller vem mördaren är, men man misstänker att han mördades av lokala illegala skogsavverkare som upprepade gånger hotat hans liv.

Tillsammans i Krisen

Coronaviruspandemin har drabbat oss alla på ett eller annat sätt. För oss på Amazon Watch är det av yttersta vikt att skydda Amazonas urfolk, som är bland de mest utsatta och som riskerar att drabbas oproportionerligt på grund av samhälliga omständigheter. Vi har valt att som organisation ta detta på stort allvar och limitera all närkontakt med såväl urfolk som kollegor, samtidigt som vi fortsätter arbeta outtröttligt med att förstärka urfolkens röster. Det är nu viktigare än någonsin att deras röster blir hörda. Vi kommer att hålla oss uppkopplade och vi hoppas att ni håller er inkopplade med oss!

Urfolkssamhällen under vatten i Amazonas

Medan urfolken i Ecuadorianska Amazonas kämpar för att förhindra spridningen av Covid-19 in i deras territorier, har extrema översvämningar av Bobonaza-floden gjort att broar kollapsat, hem och matodlingar totalförstörts, vilket hotar livsuppehället för tusentals personer. Detta är den värsta översvämningen i nutida historia, orsakad av avskogning och klimatförändringar. Det här är klimatkrisens ansikte.

Tomma ord räcker inte för att bromsa klimatkrisen

Ledare i finanssektorn förblir under granskning efter att ha annonserat ett flertal nya förpliktelser för att utvärdera och minska miljöeffekterna av företagen som de stödjer. Även om JPMorgan Chase och BlackRock har lovat att vidta klimatåtgärder, är omfattningen av dessa förpliktelser ytterst otillräckliga. Här är lite bakgrund till varför:

Ny Rapport - Finansjättarna investerar i råolja från Amazonas

Investeringar i råolja från Amazonas - Nätverket av globala finansiärer och oljebolag som driver Amazonas mot kollaps

Tiotals miljoner tunnland av urfolkens territorier och isolerad regnskog i Amazonas ska auktioneras ut för ny oljeutvinning. Det innebär ett enormt hot mot västra Amazonas biologiska mångfald, urfolken som lever där och vårt globala klimat.

Hoten mot Amazonas: Lantbruksnäring

Lantbruksnäring handlar om produceringen av växter och boskap. Djuruppfödning och odling av grödor är något som många civilisationer har gjort under hundratals år, och med utvecklandet av tekniker som maskiner och odlingsmetoder har de flesta länder en mindre eller stor lantbruksnäringsindustri, och efterfrågan av varor ökar. Detta har lett till att större ytor för både boskap och odlingsfält behövs, vilket innebär att i länder där industrin blommar, kan natur och folk påverkas negativt. I Amazonas är det många faktorer som spelar in i den expanderade industrin, och mycket som har en dålig verkan på både miljö och urfolk. Vi kommer ge en generell bakgrund av denna destruktiva industrin, vilket huvudsakligen omfattar storskaliga kommersiella gårdar och rancher.

Hoten mot Amazonas: Gruvor

Amazonasområdet är rikt med naturtillgångar som till exempel guld, järn, malm, koppar, diamanter och flera andra mineraler. Det finns flera legala gruvor som exempelvis brasilianska regeringen har gett sitt godkännande till företagen med att få påbörja sitt arbete i ett område. Det existerar även flera illegala gruvor, som ökar och söker sig längre och längre in i regnskogen. Detta påverkar både natur och folk som bor i närheten av gruvbrytningen tar plats.

Bolsonaro hotar urfolkens rätt att finnas

Brasiliens president försöker ännu en gång radera urfolken sätt att leva genom sina policys och handlingar. I början av februari introducerade Bolsonaro ett lagförslag som skulle öppna upp avgränsade urfolksterritorier för gruvbrytning. Som om hans budskap inte var tydligt nog, försökte han även tillsätta en före detta missionär som chef för en viktig avdelning med ansvar för urfolkens beskydd.

Inga av dessa beslut överraskar när fraser så som ”Amazonas är för brasilianarna” eller ”för mycket land för en handfull ’indianer’” figurerar frekvent i Bolsonaros tal. Faktum är att ett av presidentens huvudsakliga samtalsämnen är att öppet motsätta sig urfolkens rättigheter, en position han ser som både ”nationalistisk” och ”logisk”.

Det finns inget logiskt med Bolsonaros kraftfulla försök att ta marken ifrån urfolken som levt i och skyddat Amazonas regnskog i tusentals år. Dessa rasistiska och kalkylerade attacker bedrivs från många fronter, med Bolsonaro vid rodret.

Artikelserie: Hoten Mot Amazonas

Amazonas bebos av miljontals växter och djur som lever i symbios, men det finns stora hot mot både urfolken och Amazonas regnskog, som kommer påverka urfolkens levnadssätt och kultur. Vi kommer publicera en fördjupande artikelserie i 7 delar, som redogör för dessa specifika ämnen och belyser de hot som existerar idag både mot Amazonas och dess urfolk. Vi hoppas ni tycker att artikelserien fördjupar er förståelse för hoten mot Amazonas och inspirerar er att kämpa med urfolken för deras hem, rättigheter och vår kollektiva framtid. 

Amazonas Skövlade Område har Blivit Kolkälla

En ny 10 årig studie indikerar att stora delar av Amazonas regnskog nu avger mer koldioxid än vad den binder. Orsaken tros vara omfattande avskogning.

Studien har varannan vecka i 10 år mätt växthusgaserna över Amazonasområdet. Största delen av regnskogen kan fortfarande absorbera enorma mängder koldioxid, men i den del som avskogats avsevärt verkar den kapaciteten helt försvunnit. Istället har detta område blivit en källa till mer koldioxid i atmosfären.