Ecuador

Gruvföretaget Anglo American utesluter inte gruvbrytning på urfolkens mark

Den 25 januari svarade det brittiska gruvföretaget Anglo American på det öppna brevet från Association of Brazil’s Indigenous Peoples (APIB) och Amazon Watch från den 22 december, i vilket organisationerna krävde att gruvföretaget skulle göra ett offentligt åtagande att inte bedriva gruvverksamhet på urfolkens mark i Brasilien, oavsett ändringar i brasiliansk lagstiftning. I sitt svar säger Anglo American: “Vi kan inte åta oss att utesluta någon gruvaktivitet på urfolkens mark i Brasilien”.

10 år efter urfolkens historiska miljardvinst mot Chevron

Den 14 februari var en monumental dag i historien om miljörättvisa, företagsansvar och mänskliga rättigheter. I år markerade dagen 10-årsjubileet för en ecuadoriansk domstols banbrytande dom om att Chevron, ett av världens största företag, avsiktligt förorenat Amazonas. Den civila domstolssegern var den första av sitt slag och förändrade möjligheterna för företagsansvar och miljömässig rättvisa.

Ecuadors oljeverksamhet möter kraftfullt motstånd

I ett historiskt beslut dömer rätten till förmån för en stämning från ungdomar gentemot förorening och klimatpåverkan orsakad av oljeindustrins gasfackling i det ecuadorianska Amazonas. Samtidigt presenterar det statliga oljebolaget Petroecuador ett verklighetsfrånvänt svar på de internationella bankernas divesteringar. Samtidigt presenterar det statliga oljebolaget Petroecuador ett verklighetsfrånvänt svar på de internationella bankernas divesteringar.

Bankerna ruckar på sig!

Vi är bara några veckor in på år 2021 och kan redan idag annonsera de inspirerande nyheterna att de europeiska bankerna BNP Paribas Group, Credit Suisse, Rabobank och ING, vilka tillsammans är skyldiga till att finansiera handel av Amazonolja till USA för över 5,5 miljarder dollar mellan 2009 och 2020, har förbundit sig till omedelbara uteslutningsåtgärder för handel med olja från Amazonasområdet Sacred Headwaters i Ecuador!

Vad får du när du vinner över Chevron i domstol? 500 dagar av husarrest

På fredagen den 18 december passerade Steven Donziger 500 dagar av husarrest för att han vägrade överlåta sin dator, telefon och lösenord till en federal domare att ge till Chevron. Donziger är ett utmärkt exempel på hur långt fossilbränsleindustrin är villiga att gå för att neka rättvisa för urfolkssamhällena, och hans fall avslöjar den makt Chevron har inom de amerikanska politiska institutionerna. Men vi fortsätter att mobilisera och belysa deras ständiga försök att avskriva sig ansvar och förneka rättvisa för de drabbade ecuadorianerna.

Vår röst är vår styrka

Vår röst är vår styrka

Gästkrönika av vår styrelseledamot Nina Gualinga. Urfolkskvinnor i Amazonas har varit i förgrunden av kampen mot klimatförändringarna och förstörelsen av Amazonas regnskog, och idag tar vi nya ledarskapsroller där vi framgångsrikt tvingar utvinningsindustrier och företag att lämna våra heliga marker.

Urfolksledare uppmärksammas internationellt för sitt viktiga arbete

Urfolksrörelsen har fått nytt momentum då flera internationella aktörer inser vikten av deras arbete för miljö och rättigheter. Urfolkskvinnor har länge varit drivande i motståndsrörelsen mot industriell utvinning och ekonomiska intressen, och blir nu globalt uppmärksammande för sitt hårda och ibland livsfarliga arbete.

Chevron är mästare på miljörasism

Morden på George Floyd och Breonna Taylor har katalyserat ett omskakande och långt försenat skifte till stöd för Black Lives Matter och Defund the Police rörelserna. Samtidigt har klimaträttviserörelsen äntligen börjat få momentum på grund av insikten om att bekämpandet av vår klimatkris kräver att vi konfronterar och hanterar rasism. Chevrons kriminella handlingar mot urfolk och landsbygdsfolk i ecuadorianska Amazonas är ett perfekt exempel på nivån av systematisk rasism som vi måste avveckla för att kunna hålla föroreningsföretag ansvariga för sina illegala och oetiska gärningar.

COVID, råolja och klimat: kris och möjlighet i ecuadorianska Amazonas

Medan COVID-19 orsakar förödelse av liv, hälsovårdssystem och ekonomier runt om i världen, har kanske ingenstans drabbats hårdare än Ecuador. I ett land där politiska, sociala och ekonomiska förändringar är rutinmässiga, kämpar Ecuador med trippla tragedier som aldrig tidigare skådats trots landets tumultartade historia. Ecuador har inte bara ett av de högsta antalet COVID-19-fall i världen, men står även inför en oljeläcka som har förorenat floder i Amazonas och stoppat produktionen av råolja.

Urfolkssamhällen under vatten i Amazonas

Medan urfolken i Ecuadorianska Amazonas kämpar för att förhindra spridningen av Covid-19 in i deras territorier, har extrema översvämningar av Bobonaza-floden gjort att broar kollapsat, hem och matodlingar totalförstörts, vilket hotar livsuppehället för tusentals personer. Detta är den värsta översvämningen i nutida historia, orsakad av avskogning och klimatförändringar. Det här är klimatkrisens ansikte.