Blackstones investering i svenska havredrycksjätten Oatly kommer med flera frågetecken. Oatly har profilerat sig som gröna braschledare medan Blackstone finansierar miljöförstöring och människorättskränkningar. Vi frågar oss hur det ena är förenligt med det andra, och om denna allians verkligen är ett steg i rätt riktning.
Gruvor i urfolksterritorier för med sig ekologisk förstörelse, landinvasioner och återupprättade våldscykler.
Kräv eldupphör i Amazonas
För ett år sedan vaknade världen upp till en av de värsta miljökatastroferna på generationer när São Paulos eftermiddagshimmel blev nattsvart av ett tjockt rökmoln från bränder som härjade i brasilianska Amazonas. Förödelsen av regnskogen möttes av enorm internationell oro och mediebevakning som satte stor press på Brasiliens regering och lyfte frågan om de globala intressen som är inblandade i katastrofen.
”Ingen är fri förrän alla är fria”
Det som började som ett krav på att de fyra männen involverade i mordet skulle åtalas, har snabbt växt till ett utbrett stöd för ”defunding” av polisen i USA. Demonstranter uppmanar också till omfördelning av välstånd och resurser till afroamerikanska samhällen som länge missgynnats av ett ekonomiskt system byggt av vita. Historien har skrivits för att upprätthålla och rättfärdiga vitas privilegium. Det är upp till oss alla, inte bara rasifierade personer, att avveckla det.
Vid denna banbrytande tidpunkt är det av största vikt att miljö- och klimatrörelsen förstår kopplingen mellan arbetat att stoppa klimatkaos och att stoppa systematisk rasism. Denna intersektionella analys är vägledande för våra uppdrag och program på Amazon Watch.
BlackRocks tystnad om skogsförstörelse
Efter år av påtryckningar från aktieägare och lagstiftare verkade BlackRock redo att i januari erkänna klimatkrisen när de meddelade att de skulle ”sätta klimatet i centrum för sin investeringsstrategi.” På ytan verkade yttrandet klargöra att ”business as usual” var över, men det är långt från glasklart vad som rent praktiskt gjorts i BlackRocks åtagande av en ”klimatcentrerad” investeringsstrategi, som gynnat klimatet – eller framtiden för liv på jorden.
U’wa-folkets fredliga kamp i Colombia
U’wa Urfolksväktare, som är aktiva i Colombias molnskog nära gränsen till Venezuela, formades för att fredligt försvara U’wa-territoriet från multipla hot från utvinningsföretag och ovälkomna ”eco-tourister”. I denna era av Covid-19, kallad ”Demonen” av U’was andliga ledare – är Väktarnas uppdrag expanderats till att inkludera skyddet av deras territorium från spridningen av den dödliga pandemin.
Chevron är mästare på miljörasism
Morden på George Floyd och Breonna Taylor har katalyserat ett omskakande och långt försenat skifte till stöd för Black Lives Matter och Defund the Police rörelserna. Samtidigt har klimaträttviserörelsen äntligen börjat få momentum på grund av insikten om att bekämpandet av vår klimatkris kräver att vi konfronterar och hanterar rasism. Chevrons kriminella handlingar mot urfolk och landsbygdsfolk i ecuadorianska Amazonas är ett perfekt exempel på nivån av systematisk rasism som vi måste avveckla för att kunna hålla föroreningsföretag ansvariga för sina illegala och oetiska gärningar.
Yanomami och Ye’kwana lanserar global kampanj mot inkräktare
Reflektioner efter praktik på Amazon Watch Sverige
Det är alltid spännande när man får komma ut i praktiken och få erfarenhet om hur organisationer arbetar med mänskliga rättigheter och försöker göra vår värld till en bättre och rättvisare plats. Amazon Watch Sverige har gett mig en djupare och större förståelse om hur mycket tid och insatser som organisationer lägger ner på att försöka engagera omvärlden och ge de den rätta informationen, när stora företag och även regeringar försöker försköna eller dölja vad som sker i Amazonas och för de urfolk som bor där.
Hoten mot Amazonas: Sociala och politiska hot
Urfolken och miljön är beroende av det sociala och politiska området. Allt från åtaganden, lagstiftning och handlingar till språkbruket av de regeringar och myndigheter som påverkar deras livsuppehälle, hälsa och livsmiljö. Det står klart att årtionden av bortprioritering och kriminalisering av urfolken har drabbat dem hårt. Skyddet för deras rättigheter är minimalt och attackeras dagligen runt om i Amazonas till följd av politik, policys och prioriteringar.
Effektiv respons till krisen i Amazonas kräver globalt samarbete
När det nya coronaviruset först började benämnas som en global pandemi, bar dess spridning också århundraden av kollektiva minnen av sjukdomar som tidigare decimerat urfolk över hela amerikanska kontinenten. Urfolken i Amazonas började förbjuda utomstående i deras territorier och spred förebyggande information och resurser i deras samhällen.
Syre för Ucayali
Sedan 2006 har Amazon Watch tillhandahållit miljontals dollar i flexibla mikrobidrag genom vår Amazon Defenders Fund (ADF), till stöd för akuta och strategiska prioriteringar till våra lokala partners i Amazonas. Fonden gör det möjligt för Amazon Watch att mobilisera finansiella resurser snabbt under kristider och bemöta behov som inte är traditionellt finansierade. Nu, inför COVID-19, mobiliserar ADF återigen resurser för att kunna förse de mest brådskande behoven i urfolkssamhällen. De lokala vårdmottagningarna är dåligt utrustade och kan inte ge någon vård för de som drabbas av sjukdomen. Den 12:e maj, på grund av brist på syrecylindrar på kliniken, dog Silvio Vallés, Shipibo-Conibo borgmästaren av Masisea i Ucayali, av komplikationer av COVID-19.
Preem är inte hållbart
Idag är det den Internationella Anti-Chevron dagen som “firas” varje år. Då sammansluter civilsamhället, organisationer, gräsrotsrörelser och urfolk för att tillsammans skapa aktioner, manifestationer, paneldebatter och annat. Syftet är att påverka och upplysa allmänheten och politiker om de brott som Chevron begått mot inte bara vår planets biologiska mångfald, men även mot människor.
Här hemma i Sverige är det Preem som representerar Chevron i ett “unikt samarbete”. Därför kommer vi driva en kampanj för att Preem ska sätta press på Chevron. Vi kräver att de slutar sälja deras produkter.
Investeringar i Amazonas
Nyhetsbrevet ‘Investor Eye on Amazon’ fungerar som en resurs för socialt ansvariga investerare, industrianalytiker och forskare som förbättra sin förståelse för riskerna med att finansiera klimatskadliga industrier i Amazonas, och vad de kan göra för att skydda regionen.
COVID-19: Passivitet och resursbrist hotar över tre miljoner urfolk och över 400 etniska grupper i Amazonas
Rättvisa för Arbildo
Arbildo Meléndez Grandes, ledare för urfolkssamhället Unipacuyacu, är den senaste urfolksledaren i peruanska Amazonas som mördats för att ha försvarat sitt urfolks territorium. Han var en försvarare för sitt samhälle som krävde att regeringen skulle utfärda en landtitel och hade fått dödshot av olika grupperingar som ville kontrollera samma territorium.
COVID, råolja och klimat: kris och möjlighet i ecuadorianska Amazonas
Medan COVID-19 orsakar förödelse av liv, hälsovårdssystem och ekonomier runt om i världen, har kanske ingenstans drabbats hårdare än Ecuador. I ett land där politiska, sociala och ekonomiska förändringar är rutinmässiga, kämpar Ecuador med trippla tragedier som aldrig tidigare skådats trots landets tumultartade historia. Ecuador har inte bara ett av de högsta antalet COVID-19-fall i världen, men står även inför en oljeläcka som har förorenat floder i Amazonas och stoppat produktionen av råolja.
Annorlunda urfolksmöte i Brasilien
Det största mötet där tusentals representanter brukar samlas varje år under fyra dagar, skedde annorlunda i år. Inför det 16:e Acapamento Terra Livre (ATL) mötet, som vanligtvis håller hus i Brasiliens huvudstad Brasilia, förflyttades det stora evenemanget och programmet istället online på grund av hotet från coronaviruset. Evenemanget pågick mellan 27:e och 30:e april, och man fick ta del av allt från möten, träffar, livesändningar, shamanism, sång, traditionella danser, visningar av urfolksfilmer, debatter mellan kvinnor av olika etniska grupper men även samtal med stora ledare, urfolk, antropologer och även aktiviteter som förenar människor från hela Brasilien.
Hoten mot Amazonas: Olja
Oljeutvinning är en mångmiljardindustri som hotar både miljö och människor. För att möta efterfrågan på olja började man för flera årtionden sedan leta sig djupt in i Amazonas regnskog. Urfolken har drabbats enormt av oljebolagens infrastruktur, läckor och föroreningar, och branschen har fört med sig allt från ekonomiska problem till allvarliga sjukdomar och brutalt våld.