aw
Foto: Leonardo Milano

Foto: Leonardo Milano

 

Observera ändring: Vi möts på Odenplan.

Manifestation för AMAZONAS.

Vi kommer ha en manifestation för Amazonas på Brasiliens nationaldag.

Plats: Mitt på Odenplan, sen går vi i samlad trupp till Brasiliens ambassad på Kungsgatan 88.

Datum: Lördag 7 September kl. 12-16.

Anmäl dig här: www.facebook.com/EVENT

Läs mer om situationen nedan…

Amazonas är mer hotat än någonsin…

Brasiliens nya president Bolsonaro har en enormt dålig kvinnosyn, uttalat sig som stolt homofob och gått till val på rasistiska och antidemokratiska åsikter.

Inte nog med det, han vill också lösa Brasiliens växande ekonomiska problem genom att skövla Amazonas. Detta kommer resultera i enorm skogsskövling och utsläpp av stora mängder växthusgaser.

bolsonaro

För att kunna genomföra sina planer vill han sätta stopp för miljöorganisationers aktiviteter i Brasilien och riva
sönder 
de hinder som finns för att kunna skövla regnskogen. Dessutom har hans jordbruksminister Tereza Cristina valt ut ett område stort som Frankrike för skövling. 

Men det handlar inte bara om nuvarande regering i Brasilien, utan även om ett systematiskt problem som existerat under lång tid i de länder som innefattar Amazonas. Västvärlden är också delaktiga i skövlingen av regnskogen eftersom det är Europa och Nordamerika som köper mycket av de produkter som framställs i Amazonas.


urfolk

Urfolken

Amazonas är hem för nästan 400 olika grupper av urfolk. Dessa människor är beroende av regnskogen för sin fysiska och kulturella överlevnad och har varit dess förvaltare i årtusenden. Urfolken representerar 4 % av jordens befolkning, men de skyddar 80 % av världens biologiska mångfald.

Urfolken som försöker stoppa Bolsonaros planer, genom att hävda sin rätt till de territorier de har levt i tusentals år, utsätts för statligt sanktionerat hot, våld och i vissa fall mord.


Amazonas brinner

Amazonas har länge ansetts vara brandtålig tack vare dess fuktiga klimat, men på grund av klimatförändringar har regnskogen drabbats av fler och intensivare torka.

Årets skogsbränder i Brasilien ökade med över 80 procent jämfört med denna tiden förra året och av dem var över hälften i Amazonasområdet. Trots klimatförändringarna är det mycket troligt att bränderna startats av illegal avverkning.

Foto: Greenpeace

Foto: Greenpeace


Enorm biologisk mångfald

Amazonas är den mest artrika tropiska regnskogensom existerar. En hektar av Amazonas innehåller fler arter av träd än vad som finns i hela Nordamerika. Den biologiska mångfalden är helt enkelt enorm.

En regnskog som mår bra är vårt bästa försvar mot klimatförändringarna. Alla världens tropiska skogar absorberar för närvarande cirka 20 % av den koldioxid som produceras av förbränningen av fossila bränslen. En femtedel av vårt sötvatten finns i Amazonas.

Med andra ord är Amazonas oerhört viktigt för vår planets ekosystem. Utan Amazonas överlever vi inte.

amazonas

Kom till Odenplan Lördagen den 7 September 2019 och gör din röst hörd tillsammans med oss. Tillsammans är vi starka.

loggor

Info om lördag 7/9 (var snäll och läs):

1. Oavsett väder hoppas vi att du kommer. Ta gärna med vänner och familj. Fortsätt dela i sociala medier. Vi ska bli jättemånga.

2. Vi uppskattar om du har med dig egna plakat. Låt kreativiteten flöda.

3. Ta gärna med trummor om du har.

4. Under lördagen kommer det att finnas funktionärer i gula västar som leder demonstrationståget. Var snäll och följ deras direktiv. 

5. Vi kommer att starta med inspirerande tal kl. 12 på Odenplan. 

6. Vi kommer att gå från Odenplan cirka 13:15-13:30 till Brasiliens ambassad på Kungsgatan 88. Vägen vi går, och som vi har tillstånd att gå, är: Odenplan – Upplandsgatan – Norra Bantorget – Vasagatan – Kungsbron – Kungsgatan till Brasiliens ambassad. Se kartan nedan.

7. Klä inte ut er till urfolk eller måla er som urfolk (det kan enbart urfolk göra om de känner för att ha traditionella kläder eller målning).

8. Ta gärna många bilder och tagga dem #StandWithTheAmazon #DefendTheAmazon#ActForTheAmazon #ActForAmazonia #AmazonFires #SOSAmazon

9. Vi förespråkar icke-våld och vi vill att alla respekterar och hjälper varandra. Vi vill inte se någon form av vandalisering, speciellt inte vid Brasiliens ambassad för det gör mer skada än nytta. Arrangemanget är 100 % fredligt samt religiöst och partipolitiskt obunden. Alla är välkomna.

10. Alla som deltar bör stå bakom följande: Vi vill bevara och skydda Amazonas. Vi stödjer urfolkens kamp för sina rättigheter. Vi uppmanar Brasiliens regering att stärka skyddet för urfolkens mark. Vi uppmanar Brasiliens regering att bedriva en hållbar skogs- och jordbrukspolitik. Vi uppmanar Brasiliens regering att respektera urfolkens mänskliga rättigheter och deras rätt till den mark som tillhör dem. 

Vi ses på Odenplan kl. 12 på lördag!!!

Titta gärna på filmen nedan…