North Dakota Access Pipeline

Efter det att Trump blev president har enorma protester brutits ut mot en ledare som säger sig inte tro på klimatförändringar och godkänner många olika industriella investeringar som totalt går emot de överenskommelser som bestämts i Parisavtalet. Han vill avveckla Parisavtalet som sätter mål för att vända de värsta effekterna av den globala uppvärmningen, ett avtal som nästan 200 länder kommit överens om i december 2015.

Som svar på en fråga om hans syn på klimatförändringarna menar Trump att USA inte bör slösa sina ekonomiska resurser på klimatförändringarna och i stället använda dem för att se till att världen har rent vatten, eliminera sjukdomar som malaria, öka livsmedelsproduktionen och utveckla alternativa energikällor.

Två av dessa uttalanden går han emot genom att godkänna arbetet av den kontroversiella Dakota Access Pipeline, till många människors förtret.

 

Vad är Dakota Access Pipeline?

Dakota Access Pipeline är en planerad oljerörledning på ungefär 1825 km som kommer att sträcka sig från ett oljefält i North Dakota och gå via South Dakota, Iowa och till Illinois. Det är tänkt att den skall fungera som en komplettering till North Dakota Pipeline för att transportera råolja till Patoka som ligger i närheten av Chicago.  

Själva oljefältet upptäcktes i Bakken år 1953 men har först med modern teknik börjat utvinnas med horisontell borrteknik. Den federala myndigheten Energy Information Administration godkände produktionen år 2013 och arbetet har hållit på sedan dess. När det blev känt att oljeledningen skulle riskera hälsan för en hel del vattendrag, grundvatten och floder, började dock människor sätta sig emot.

Enligt the Energy Transfer Partners så är ledningen nödvändig för att öka den nationella framställningen av olja. USA som är världens största råoljekonsument behövs oljeledningen för att snabbare skicka oljan från en plats till en annan. Just nu transporteras oljan på järnväg, vilket betyder att en ökad produktion av olja inte är möjlig. Med Dakota Access Pipeline ökar transportsäkerheten och fler jobbmöjligheter skapas, samt mer olja kan skickas. Rent ekonomiskt är denna lösning en effektiv sådan.

Dock är en ökning av fossila bränslen inte vad som kom överens om i Parisavtalet i fjol. Tvärtom måste USA minska drastiskt på sina utsläpp vilket betyder att produktionen som kommer ifrån Bakkens helt enkelt bör minskas, inte ökas.

nodapl

Protester

I våras började ursprungsinvånarna i USA en stor proteströrelse med fredlig framtoning, men som har växt i och med fortsatt produktion. Nu när över 90 % av ledningen är klar, höjs rösterna och öppna brev skickas till förre president Obama för mer stöd – gensvaret blev att man skall börja se till alternativa metoder – och vägran att lämna området. Fler och fler har anslutit sig till protesterna – nära 2000 människor – och står nu enade vid Standing Rock Indian Reservation!

Från början skulle rörledningen inte gå igenom Standing Rock, men den dirigerades om dit när invånarna i staden Bismarck var oroliga att deras dricksvatten skulle förgiftas. Återigen hamnar urfolk längst ner på skalan.

 

Mer drastiska åtgärder från myndigheter.

Då arbetet med ledningen intensiverades den 20 november 2016, gick de protesterande i större motstånd. Fyrahundra människor började tända eldar och högljutt demonstrera mot arbetet. Polisen gick då in med vattenkanoner, en handling som starkt har kritiserats senare med tanke på att temperaturen låg under noll. Polisen använde sig även av batonger och tårgas för att ”lugna ned” folkhopen. Ännu är det inte helt bestämt om arbetet med oljeledningen kommer att slutföras. Planerna var att det skulle stå klart i februari, men på grund av protester som hållits sedan april 2016 och väckt uppmärksamhet hos beslutsfattare som nu skjuter upp beslutet.

 

Amazon Watch på plats!

Självklart har representanter från Amazon Watch stöttat de protesterande i lägret. I september stod vi enade med Standing Rock Sioux och #NoDAPL-rörelsen. Närvarande var Franco Viteri, Nina Gualinga (från den svenska styrelsen) och Eriberto Gualinga från Kichwa i Sarayaku, tillsammans med Leo Cerda, Kichwa från Tena och Amazon Watch Ecuadors fältkoordinator.

Rörledningskonstruktionen har förstört heliga platser, så som uppskattningsvis 27 gravfält, och skulle sannolikt förorena Lake Oahe; det primära dricksvatten – och fiskekällan för Standing Rock Sioux och Missourifloden. Oljeledningen godkändes av Army Corps of Engineers utan ordentligt samråd med Sioux, vilket egentligen krävs enligt federal lag.

"Vi kom från Amazonas regnskog med ett budskap om styrka och solidaritet för Sioux", säger Franco Viteri från Sarayaku och tidigare språkrör i Confeniae (Federation of Indigenous Nationalities of the Ecuadorian Amazon).

"Det är en mäktig känsla att kunna stå bredvid sina bröder och systrar från den ecuadorianska Amazonas och veta att vi inte är ensamma i kampen mot fossila bränslen", säger Kandi Mossett från Indigenous Environmental Network och en organisatör av #NoDAPL-rörelsen, "det är viktigt att världen förstår att denna kamp handlar om mycket mer än att bara stoppa en oljeledning. Det handlar att vi alla står tillsammans runt om i världen för att hålla fossila bränslen i marken och skapa en rättvis övergång till förnybar energiekonomi".

Att tänka att ”detta sker inte på vår mark, Sverige har ingenting med detta att göra” blir mindre aktuellt när man tänker att vi har en gemensam värld och vi måste samarbeta för att skydda den.