Brasiliens urfolk besöker Europa

En delegation av brasilianska urfolksledare har påbörjat en historisk resa för att främja deras urfolksrättigheter. Under de närmsta veckorna kommer ledare från Brasiliens Nationala Urfolksrörelse att besöka tolv europeiska länder för att berätta om de brutala och eskalerande kränkningarna av urfolkssamhällen sedan Jair Bolsonaro blev president i början av året.

Under ledning av Associationen för Brasiliens Urfolk (APIB), och i partnerskap med civilsamhällesorganisationer så som Amazon Watch, ämnar kampanjen ”Indigenous Blood: Not a Single Drop More” att pressa Brasiliens regering och lantbruksnäringsföretag till att uppfylla sina internationella avtal om klimatförändringar och mänskliga rättigheter – inklusive Parisavtalet, International Labour Organization (ILO) konvention 169, FN:s deklaration om urfolkens rättigheter och New York deklarationen om Skogar.

Delegationen består av kraftfulla och viktiga brasilianska urfolksledare så som Sonia Guajajara, Nara Baré, Alberto Terena, Angela Kaxuyana, Celia Xakriabá, Dinaman Tuxá, Elizeu Guarani Kaiowá och Kretã Kaingang. Tillsammans kommer de delta i effektfulla dialoger och uppmana europeiska medborgare att ta ställning och agera, genom att upplysa världen om de fruktansvärda människorättskränkningarna och miljöförstöringen som äger rum i Brasilien.

Delegationen siktar dessutom på att informera europeiska makthavare och konsumenter om hur Brasilianska varor som produceras i konfliktområden eller på urfolkens territorier når lokala butiker med hjälp av finansiering av europeiska institutioner. APIB:s ledare uppmanar till dialog, fördömande, påverkansarbete, spridning och ökad medvetenhet inom Europa om situationen som urfolken möter i Brasilien, som både hotar allt som lever i skogen och det globala klimatet.

Resan börjar i Vatikanen där urfolksdelegaterna deltar i Amazonassynoden – ett kyrkligt toppmöte med fokus på integrerad ekologi – som påven kallade till i början av oktober och som uppmanar till respekt för urfolkskulturer. Delegationen kommer sedan resa till Italien (Turin och Bologna), Tyskland (Berlin och München), Sverige (Stockholm), Norge (Oslo), Nederländerna (Amsterdam), Belgien (Bryssel), Schweiz (Geneve, Bern och Zürich), Frankrike (Paris), Portugal (Porto), Storbritannien (London) och Spanien (Madrid, Barcelona och Valencia). Agendan inkluderar möten med regeringstjänstemän och politiska ledare, Europaparlamentariker, Högkommissionärer för International Cooperation, internationella domstolar, företagare, aktivister och konstnärer.

I april visade data från en APIB rapport – producerad i partnerskap med Amazon Watch – hur europeiska företag, inklusive banker, fond- och kapitalförvaltare, sojaimportörer, timmerföretag och läderföretag, är medskyldiga till förstörelsen av Amazonas regnskog.

Preliminära uppgifter från Indigenous Missionary Council (CIMI) indikerar dessutom att invasioner av urfolksterritorier exploderat under 2019. Inkräktarna, ofta tungt beväpnade, går in på urfolkens mark för att illegalt bryta gruvor, bedriva timmerverksamhet eller utvinna andra naturresurser. Från januari till september har 160 landinvasioner ägt rum i 153 urfolksområden, jämfört med 111 fall i 76 territorier under hela 2018. Med tre månader kvar av året kan man redan se en ökning på 44% i totalt antal attacker mot urfolkens territorier och 101% ökning av territorier som utsatts för invasioner.

En annan ny rapport, publicerad av Human Rights Watch, visade hur kriminella nätverk driver på skogsskövlingen och bränderna i Amazonas, och demonstrerade hur minskade resurser för miljöskydd i Bolsonaros regim sporrar illegal timmerverksamhet och resulterar i större press på folk som lever i skogen, då de utsätts för våldsamma repressalier om de försvarar sina territorier.

Dessutom erkände Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) i en rapport från augusti vikten av urfolkens roll som väktare av skogen och deras bidrag till klimatlösningar, eftersom deras kunskap och praktik är nyckeln till klimatresiliens.

Dessa upptäckter, och realiteten i Brasilien, kräver omedelbara och effektiva åtgärder. För APIB är tiden inne för att förstärka dessa fakta genom att driva en global kampanj, varav denna månadens Europadelegation är en viktig del. Brasiliens urfolksledare gör det glasklart att folkmord på Brasiliens urfolk är ett ständigt hot, och de måste nu slå sig samman med internationella allierade i sin kamp för liv och framtid i Amazonas.

För att följa kampanjen och delegationen i Europa, följ APIB, Mídia Ninja, och Mídia Índia på sociala medier, samt hashtagen #NotASingleDropMore.