Urfolksledare protesterar mot franska finansinstitut

Åtta brasilianska urfolksledare ledde en kraftfull protest tillsammans med 100 aktivister i Paris finanskvarter, med målet att uppmärksamma den centrala roll som franska investerare har i människorättskränkningar och miljöförstöring i Amazonas. Frankrike huserar flera ledande finansinstitut, exempelvis BNP Paribas och Société Générale, som är ansvariga för finansiering av skogsskövling i Amazonas genom miljardlån och investering till företag som handlar med högriskvaror så som soja och nötkött.

Foto: Mídia India

Foto: Mídia India

Ledare från Brasiliens Urfolksassociation (APIB) är på en intensiv Europaturné för att fördöma den eskalerande människorättskris som landets urfolk lever i under Bolsonaros presidentskap. Med kampanjen ”Indigenous Blood: Not a Single Drop More” uppmanar delegationen europeiska ledare och företag att agera mot ökande våld och miljöförstöring i Amazonas och runt om i Brasilien. I början av november mördades en regnskogsbeskyddare, Paulo Paulino Guajajara, av illegala skogsskövlare som låg i bakhåll på det territorium som tillhör hans folk. Detta är bara det senaste exemplet i raden av brutala attacker mot Brasiliens rättighets- och miljöförsvarare.

Många europeiska företag exploaterar Amazonas naturresurser direkt på våra territorier. Vi kan redan idag känna effekterna av denna ohämmade exploatering, och det kommer inte dröja länge innan konsekvenserna når er här i Frankrike. Europeiska företag måste vara medvetna om sitt ansvar. Allting står på spel: regnskogen, klimatet och vår överlevnad. Det är verkligen viktigt att agera snabbt medan det fortfarande finns tid.” – Sônia Guajajara, APIB

Foto: Midia India

Foto: Midia India

I april publicerade APIB en rapport, producerad tillsammans med Amazon Watch, som visar hur europeiska och amerikanska företag, inklusive banker och finansinstitut, möjliggör dagens kris i Amazonas. Vi analyserade brasilianska företag som blivit bötfällda för miljöbrott i Amazonas sedan 2017 och kunde identifiera länkar mellan dessa företag och handelsintressen i Europa och USA. Den senaste tidens händelser, så som de omfattande bränderna i Amazonas, visar också tydligt på hur lokala och globala företagsintressen driver på skogsskövlingen, markdispyter och våld.

Stora banker och investeringsfirmor spelar en särskilt avgörande roll, eftersom de bidrar med miljarder euros i lån, kredit och finansiering till soja- och boskapsföretag,” berättar Christian Poirier, programdirektör på Amazon Watch, som anslöt sig till protesten i Paris. ”Denna finansiering gör det möjligt för lantbruksnäringsindustrin att behålla och expandera sin verksamhet, vilket orsakar ytterligare förstörelse av Amazonas och Cerrado. BNP Paribas har cirka 3 miljarder euro investerade i världens fyra största sojahandlare, samt investeringar i brasilianska kötthandlare.”

Foto: Mídia India

Foto: Mídia India

Boskapsuppfödning och sojaproduktion är de ledande industrierna för skogsskövling i Brasilien. Bara boskapsindustrin ligger bakom cirka 80% av skogsskövlingen i Amazonas, och av den yta som blivit skövlad sedan 2014, ockuperas 80% nu av boskap. De ekonomiska och miljömässiga konsekvenserna av dessa handelsvaror sträcker sig till den globala marknaden: brasiliansk soja står för 14,3% av landets totala export och genererade 31 miljarder dollar 2017, medan boskapsexport genererade cirka 5,4 miljarder dollar. Brasilien är den världsledande exportören av båda dessa varor. Om globala konsumenter fortsätter att tillhandahålla en marknad för dessa varor kommer de producerande industrierna att ha betydande ekonomiska incitament för att aggressivt expandera sina verksamheter, på bekostnad av skogsskydd och urfolksrättigheter.

För att följa kampanjen och urfolksdelegationen i Europa, följ APIB, Mídia Ninja, och Mídia Índia på sociala medier, samt hashtagen #NotASingleDropMore.