BlackRock agerar för klimatet med nya åtaganden

Efter mer än ett år av ökande tryck från klimataktivister, investerare och lagstiftare, har BlackRocks VD Larry Fink meddelat ett stort antal policys som syftar att sätta klimatförändringar och hållbarhet i centrum av BlackRocks businessmodell. BlackRock är världens största kapitalförvaltare med nästan 7 biljoner dollar i tillgångar under förvaltning.

BlackRock Sign SF Amazon.jpg

Som svar på Finks meddelande, uttryckte Diana Best, som är del av kampanjen BlackRock’s Big Problem, att: ”BlackRocks nya initiativ matchar storleken på krisen vi ser i 2020 och är ett direkt resultat av den globala klimatrörelsens enorma påtryckningar. Att BlackRock börjar flytta kapital från fossilbränslen, inklusive dagens avyttring av kol i deras aktivt förvaltade fonder, är en fantastisk start och höjer omedelbart ribban för konkurrenter så som Vanguard och State Street Global Advisors. Vi kommer bevaka detta utökade ledarskap att, som Larry Fink uttryckte, ’fundamentalt omforma finanssektorn för att ta tag i klimatförändringen,’ inklusive ytterligare kapitalförflyttning från fossilbränslen.”

Som största andelsägare i många företag, blir hur BlackRock röstar i årets aktieägarsäsong ett viktigt lackmustest. Många klimatresolutioner har redan förberetts, inklusive hos andra stora finansfirmor, och vi hoppas att BlackRock kommer bryta sitt mönster av motstånd och rösta igenom resolutionerna. En rapport från 2019 från Majority Action exponerade BlackRocks konsekventa röstmönster och icke-ledarskap när den visade att om BlackRock och Vanguard hade röstat för, hade 16 viktiga klimatresolutioner röstats igenom hos amerikanska företag under 2019. 

BlackRock beslut att divestera från kol är ännu en smäll för en redan döende marknad, ändå fortsätter stora banker som Barclays att stödja kolfyllda företag. Om BlackRock är seriösa med sina åtaganden att fasa ut termiskt kol, borde dom använda sina rösträtter för att influera andra stora kolfinansiärer till att göra likadant. Larry Fink talar mycket om företags syfte, men många frågor förblir obesvarade om vad BlackRocks egna syfte är, och hur deras ledarskap kommer leverera den sociala, miljömässiga och finansiella prestationen som dess klienter efterfrågar.”

- Jeanne Martin, kampanjmanager för ShareAction

Foto: ©RAN

Foto: ©RAN

Förra veckan lanserade en koalition av ledande klimat- ungdoms- och urfolksorganisationer en stor mobilisering, Stop the Money Pipeline, som kommer att pressa banker, försäkringsbolag och kapitalförvaltare, inklusive BlackRock, att sluta finansiera fossilbränslen och skogsskövling och börja respektera mänskliga rättigheter och urfolkens autonomi. Kampanjen har redan fått momentum och BlackRocks nya inriktning är förhoppningsvis bara början.

Finansjättarna som stödjer industrier som styr oss mot klimatkatastrof kan inte längre fly från offentlig granskning. Som den största finansinstitutionen i världen är BlackRocks meddelande idag ett stort steg i rätt riktning och ett bevis på kraften hos publika påtryckningar som uppmanar till klimatagerande. Men BlackRock förblir världens största investerare i kol, olja och gas. Det är på tiden att pengaledningen till smutsiga fossilbränslen stängs av för gott. BlackRock bör expandera sina åtaganden och andra finansiella institut borde göra detsamma.

- Ben Cushing, kampanjrepresentant för Sierra Club

San Fran Forests Goldman 2.jpg

BlackRocks meddelande indikerar dock inte hur företaget kommer att adressera frågor gällande urfolksrättigheter eller skogsskövling, som är den andra största pådrivaren av klimatförändring.

Detta tillkännagivande är ett stort steg i rätt riktning för BlackRock. Det lämnar dock frågor om hur de planerar att adressera det faktum att dom är världens största investerare i avskogning obesvarade. Kommer skogsskövlingsrisk vara en del av dess nya engagemang och röstningsprioritering? Vad tänker man om urfolksrättigheter? Bränderna i Amazonas förra hösten och skogsbränderna i Australien idag visar på det stora hot som skogsskövlingsriskerande varor utgör för klimatet, skogar och urfolk. Konsekvent dåliga aktörer så som brasilianska nötköttsjätten JBS kommer inte förändras utan starkt och konkret agerande från kapitalförvaltare som BlackRock.”

- Moira Birss, finanskampanjdirektör på Amazon Watch

För en djupare analys av BlackRocks nya policys, besök Larrys Letter.