I det amerikanska valet står även Amazonas regnskog på spel

1020-in-the-us-elections-the-amazon-rainforest-is-also-on-the-ballot.jpg

Det amerikanska valet kan vara det mest avgörande i vår livstid. Rättvisa och jämlikhet står på spel, klimatförändringar står på spel och framtiden för det amerikanska demokratiska experimentet, så bristfälligt som det har varit, står på spel.

Och ja, även framtiden för Amazonas regnskog står på spel.

Resultatet av valet, både presidentskapet och kontrollen över kongressen kommer ha avgörande betydelse för USA:s utrikespolitik gällande mänskliga rättigheter, handelsavtal, investeringsregleringar och bilateralt och militärt bistånd, med mera. Var och en av dessa politiska beslut kommer ha en avgörande roll för Amazonas framtid.

Amazonas regnskog har nämnts i flera presidentdebatter. Det nämns kortfattat av presidentkandidaten och tidigare vicepresidenten Joe Biden under debatten den 29:e september. Biden sa då att:

Rainforests of Brazil are being torn down, are being ripped down.
— Joe Biden

 Han sa vidare att som president kommer han:

gathering up and making sure we had the countries of the world coming up with $20 billion to say ‘here’s $20 billion, stop tearing down the forest and if you don’t, you are going to have significant economic consequences.
— Joe Biden

 

Utan att ge betydande detaljer, presenterade Biden en idé för att motverka Bolsonaros nuvarande politik gentemot Amazonas och uppmuntrade även lokala regeringar att skydda den. Båda presidentkandidaterna bör integrera policys som skyddar Amazonas i deras utrikes- och klimatagendor när de blivit valda. Detta skulle innebära att det “vänliga” förhållandet som Bolsonaro-administrationen har vant sig vid kommer till ett slut. Efter debatten väckte Bidens kommentar ett kritiskt svar från Bolsonaro, som har ställt sig bakom ett omval av Trump.

För att erbjuda vidare vägledning för policyskapare har Amazon Watch tillsammans med Artists For Amazonia och andra organisationer gått ihop för att stötta “the Amazon Climate Platform” . Vi uppmanar valkandidater att stödja plattformen och att integrera dessa principer i politiken som en del av en bredare insats för miljörättvisa och klimatförändringar.

Flera viktiga principer för “the Amazon Climate Platform” inkluderar:

  • Stödja försörjningskedjor och finansiella portföljer utan avskogning och fossila bränslen

  • Upprätthålla urfolkens kollektiva och territoriella rättigheter 

  • Skydda miljöförsvarare, inklusive samhällsledare för urfolken och skogsbeskyddare

Dessa viktiga idéer har stöttat mycket av det politiska arbete i Washington och DC som vi gjort de senaste åren, alltid utfört i ett nära samarbete med allierade organisationer och sociala rörelser. Dessa aktiviteter ger en uppfattning om vad som kan vara möjligt inom en snar framtid:

  • Vi arbetade med samhällen i Peru, Colombia och Brasilien för att framgångsrikt avslöja USA-finansierade “gröntvättande” stöd till multinationella företag inom utvinningsindustrin, vilket resulterade i att ett 23 miljonersprojekt avbröts genom USAID. 

  • Vi talade emot ett potentiellt frihandelsavtal mellan Trump och Bolsonaro och planterade ett frö för allmän från det kraftfulla “House Ways and Means Committee”

  • Vi allierade oss med kampanjen “Blackrock´s Big Problem” för att förse kongressen med information som skickades till representanthuset för att sedan skickas vidare till privata finansinstitutioner med krav om att sluta finansiera förstörelsen av Amazonas.

  • Vi fördömde mord och dödshot mot urfolksledare som försvarade sina territorier, vilket gjorde att amerikanska ambassader i regionen uttryckte oro inför de nationella myndigheterna bakom stängda dörrar. Detta diplomatiska tryck kompletterade andra uttalanden från FN och “Organization of American States”.

  • Vi stöttade delegationen för brasiliens kongresskvinnor, inklusive Brasiliens första urfolkskvinna i kongressen, Joenia Wapichana, så att hon kunde  besöka kongressen  och diskutera samarbete med sina motsvarigheter i kammaren och senaten.

Förutom dessa och andra politiska initiativ har vi varit hedrade att gå med i systergrupper och rörelser för att stötta gräsrotsmobiliseringar med syfte att skydda Amazonas regnskog. Detta inklusive nationella och internationella protester under “the Global Day of Action for the Amazon” som hålls den 5:e september varje år.

Som individer röstar vi på Amazon Watch för att stötta nationella, delstats och lokala kandidater som vill genomföra ambitiösa åtgärder för att förändra klimatkrisen, rättvisa för miljön och mänskliga rättigheter. Vi stänger ner våra kontor så att våra medarbetare kan göra skillnad och supporta “get-out-the-vote”  ansträngningarna i de lokala samhällena.

Att skydda Amazonas och dess befolkning är bara en del i den globala kampen för klimaträttvisan. Politiska beslutsfattare i USA och omvärlden måste ta itu med en fullspäckad agenda. Först och främst måste vi rösta fram människor som åtminstone håller en retorik som tar klimatförändringarna på allvar och som sen ser till att de håller vad de lovat.

Andrew E. Miller