Kommer USA:s tillträdande president skydda Amazonas?

Biden-Harris administrationen kan spela en nyckelroll i att hålla finansiärer ansvariga för klimatförstörelse.

1113-will-president-elect-biden-protect-the-amazon-and-stop-the-money-pipeline.jpg

USA:s tillträdande president Joe Biden lyckades samla ihop en betydande andel progressiva väljare och därmed säkra årets presidentval. För många väljare är hans löfte att hantera klimatkrisen och social rättvisa, efter flera år av aktioner, protester och uppmaningar från aktivister, det som ledde till att gräsrotsorganisationer mobiliserade och säkrade hans vinst. Med detta mandat bör Biden-Harris administrationen ta stora steg mot att bekämpa orsakerna bakom klimatförändringar och dess effekter på sårbara samhällen, både i USA och på platser som Amazonas, där amerikanska företag är verksamma eller bidrar med finansiering. Klimataktivister har länge blivit ignorerade eller avfärdade av USA:s ledarskap och den nya administrationen gör klokt i att lyssna på sin väljarbas och inrätta de policys som de kräver.

Förutom löftet att återinträda Parisavtalet har Biden specifikt nämnt vikten av att skydda Amazonas, och hotat med ”betydande ekonomiska konsekvenser” för Bolsonaro-administrationen om den inte slutar förstöra regnskogen för vinst.

Medan Biden väljer sina regeringsmedlemmar kommer Amazon Watch gå samman med allierade grupper, så som Stop the Money Pipeline koalitionen, för att hålla den nya administrationen ansvarsskyldiga för att implementera viktiga förändringar som hämmar klimatförändringar i alla policyområden. Klimatförändringar utgör inte bara ett socialt hot, utan även ekonomiska risker, därför måste de hanteras i områden utanför traditionella miljölagar. Exempelvis är reglering av finansindustrin särskilt kritisk.

Aktivister har tagit fram flera sätt som Biden-administrationen kan ha påtaglig effekt mot klimatkrisen utan kontroll över senaten (som avgörs i ett extraval i januari), och de kommer att fortsätta pressa Wall Street mot att förändra sina investeringstaktiker och centrera hållbarhet, mänskliga rättigheter och skyddet för vitala biomer som Amazonas regnskog. Stop the Money Pipeline inser att de som har nyckelpositioner i regeringen kommer ha inflytande över policy, och därför har koalitionen lanserat kriterier som alla Bidens medarbetare inom finansreglering borde möta.

Bidens kommande presidentskap är ett hoppfullt steg i riktning mot klimataktion eftersom den presenterar en möjlighet att utveckla starkare reglering av finansindustrin. Som detaljerats i en nyligen publicerad rapport av Amazon Watch och APIB, Complicity in Destruction III, så är flera Wall Street firmor finansiärer av företag som länkas till kränkningar av urfolks rättigheter i Amazonas. Ökad reglering av finansindustrin skulle göra investeringar i fossilbränslen och avskogningsvaror i Amazonas ännu mer riskfyllda för kapitalförvaltarna.

Amazon Watch och allierade på Artists for Amazonia har tagit fram ytterligare steg som måste tas för att skydda biomen, i ett initiativ kallat Amazon Climate Platform. Plattformen uppmanar finansinstitut att eliminera avskogningsvaror och fossilbränslen från sina portfolier, och från leverantörskedjorna i alla företag de investerar i. När detta sker måste de prioritera urfolkens rätt till fritt, informerat förhandssamtycke (FPIC), samt säkerheten och skyddet för miljöaktivister och samhällsledare som möter dödshot i Amazonas (enligt Global Witness skedde nästan 90 procent av attackerna mot människorätts- och miljöaktivister i Brasilien under 2019 i regnskogen).

Att sluta investera i industriella aktiviteter som skadar vårt klimat är ett nödvändigt steg att ta om vi vill överleva klimatkrisen. Samtidigt måste Wall Street och USA:s nya regering pusha för större investeringar i bevarande, restoration och återplantering av regioner med rik biologisk mångfald. Slutligen är det av yttersta vikt att alla policys som implementeras i Amazonas görs i samarbete med urfolkens ledarskap och miljöforskare.

Givetvis är starkare reglering av finansindustrin bara en del av strategin för att skydda Amazonas och vårt klimat. Amazon Watch, våra urfolkspartners och gräsrotsallierade kommer komplettera uppmaningen för starkare reglering av finansindustrin med fortsatt påverkansarbete, kampanjer och mobiliseringar mot nyckelaktörer. Vi kommer bevaka USA:s nya administration och hålla den ansvarig för de vallöften som gjorts, och för att de i sin tur håller finansiärer ansvariga för att vårt klimat är levnadsbart.

Pendle Marshall-Hallmark