Andra AP-fonden lämnar fossila investeringar

Idag kom beskedet att Andra AP-fonden följer i Första AP-fondens fotsteg och divesterar från fossilindustrin. AP-fonden skriver i ett pressmeddelande att “Andra AP-fonden har anpassat sina interna index och portföljer för utländska aktier och företagsobligationer för att klara Parisavtalets 1,5 gradersmål. Det innebär bland annat avinvesteringar från bolag som har intäkter från försäljningen av fossila bränslen. Därmed minskas också klimatrisken från fondens globala investeringar och fondens koldioxidavtryck minskar ytterligare.”

Divesteringen innefattar ett värde på 200 miljarder kronor, halva fondens totala portfölj och innebär enligt AP-fonden att de i princip utesluter hela energisektorn. Vi antar att bland de 250 bolag som nu kommer uteslutas från våra pensionsfonder, finns oljegiganten Chevron. Chevron är, sedan de förvärvade Texaco, ytterst ansvariga för den förorening som kommit att kallas för Amazonas Chernobyl. Mellan 1964 till 1992 dumpade Chevron/Texaco medvetet över 60 miljarder liter giftigt oljeavfall i ecuadorianska Amazonas, som orsakat en enorm hälsokatastrof och humanitär kris. Nästan 1 000 giftiga avfallsgropar kvarstår i regnskogen, och förgiftar det lokala dricksvattnet än idag.

Tack vare ihärdiga påtryckningar och framåtblickande ekonomiska analyser vet finansindustrin vad de måste göra för att rädda vårt klimat. I en debattartikel från juni i år skev vi, tillsammans med elva andra organisationer, att “Finansiella aktörer har en central roll när det gäller att styra om investeringar till mer hållbara verksamheter och se till att vi uppnår målen i Parisavtalet. Allt fler aktörer på finansmarknaden börjar förstå de finansiella riskerna med investeringar i fossila bränslen. Oron för att tillgångar ska bli värdelösa (strandade) ökar och ett växande antal banker och finansieringsinstitut har dragit sig ur utvinning av kol, olja och gas. Riskerna är helt enkelt för stora. AP-fonderna borde sälla sig till dessa investerare och ligga i framkant när världen nu ska ställa om mot en fossilfri ekonomi och en hållbar utveckling. Om vi ska klara 1,5-gradersmålet måste fossila bränslen stanna kvar i marken.

Amazon Watch välkomnar detta steg i rätt riktning och uppmanar resterande AP-fonder att följa efter. Däremot antas flera andra problematiska investeringar för Amazonas regnskog och urfolkens rättigheter att kvarstå, så som Andra AP-fondens innehav i köttproducenten JBS. Även dessa måste uteslutas ur fondernas innehav för att våra pensionspengar inte ska bidra till klimatkaos och människorättskränkningar.

Vi kommer fortsätta sätta press på AP-fonderna. Tillsammans kan vi se till att AP-fondernas investeringar finns med på den politiska agendan och att våra pensionspengar investeras ansvarsfullt!